• Announcements

    • Adrian N

      Mentenanta   07/19/2018

      In perioada 20-05 ora 20:00 - 22-05 ora 20:00 site-ul va fi oprit pentru mentenanta. Probleme ce se vor a fi rezolvate: Problema legata de conturi(inregistrare, autentificare, schimbare parola) Problema cu spam-ul. https://www.facebook.com/groups/volvoclubrom/  
contdezactivat

Sicilia

5 posts in this topic

Tocmai m-am intors din vacanta petrecuta in Sicilia... semivacanta de 10 zile (un fel de work&travel).

Daca doresti sa vezi un peisaj mai deosebit, ca relief, cultura... altceva decat ofera nordul Italiei (muzee, castele, cultura, etc), Sicilia este un loc interesant de vazut.

Peisajul este total diferit de cel de la noi... paduri (daca sunt) sunt mare majoritate de castani (comestibili am inteles)... restul: aloe gigantice, cactusi gramada, maslini si alti arbori exotici.

Eu am stat la cineva in localitatea Zafferana Etnea My link My link , in regiunea Catania, la ~20km de orasul Catania. O zona interesanta, cu vedere la vulcanul Etna intr-o parte iar in cealalta parte la Marea Ionica, cu oameni neasteptat de primitori.

In prima noapte, pe la 2-3, dupa o lunga perioada de acalmie (asa ziceau ei), a explodat vulcanul. Eruptile nu sunt de lunga durata... tin de obicei de la 2-3 ore, pana la 8-10 ore...

In afara de zgmotul profund, norii de fum si de zgura, lava ce sare din con si se scurge pe pante... alte efecte nu ar fi. Doar in cazurile grave (din istorie), lava a ajuns la localitati si orase dar viteza cu care avanseaza, de cele mai multe ori lasa timp pentru o evacuare completa.

Am vizitat vechile cratere ale Etnei, cele dinainte de 2001, situate undeva la 1800-1900 de metri... am facut poze si trebuia sa urcam si mai sus dar am abandonat din cauza vantului foarte puternic (abia ma tineam eu pe picioare) si a frigului.

O alta parte interesanta, este marea... de un albastru si de o limpezime incredibila. De la Catania pana la Messina plaja este acoperita cu pietre de rau, iar de la Catania inspre Siracusa este acoperita cu nisip. Alte detalii nu pot da, pe noi ne-a plimbat italianul cu barca si am facut baie in larg.

Vara este soare tot timpul, temperatura este intre 30 (cand mai sunt ceva nori) si 35-40 de grade dar este mult mai suportabil ca la noi, nu simti ca te sufoci. Cand am ajuns noi acolo, nu plouase de 2 luni si nu a plouat nici cat am stat acolo (la capitolul asta, nu mi-a fost deloc dor de Brasov). Ne-am bronzat de zile mari. :)

Despre cazare, nu pot spune prea multe... Si-au facut si ei pensiuni din fonduri europene, care se numesc "bed&breakfast"... sunt si hoteluri dar nu cunosc nimic despre tarife si conditii.

Traficul este ca la nebuni... cel putin in orasele mari: Messina si Catania; nu va recomand sa mergeti cu masina personala acolo. Eventual inchiriati o masina sau un scuter de acolo, ca e cam naspa de mers pe jos... nu sunt trotuare si nu prea merge nimeni pe jos... cel putin in localitatile din zona Etna unde am fost eu.

Bucurestiul e de copii mici, in comparatie cu ce e acolo. Regula de baza este cine se baga primul, indiferent de semne, giratorii si ce mai au ei acolo. Semaforul se respecta si cam atat.

Marea majoritate a masinilor sunt lovite... de obicei la acrosajele din trafic, maxim: opresc cateva secunde se uita la avarii si pleaca mai departe. Multi au asigurarea lipita in geam. Chiar am stat si m-am uitat expres la masini si dupa estimarea mea, maxim-maxim 1 din 500 sa nu fie lovita, masina care ori era prea noua ori nu era de acolo. :rolleyes: Nu le pasa de aspectul asta si nici nu le repara.

Era sa uit: ca sa ajungi in Sicilia se trece cu feribotul de la Villa San Giovanni la Messina. Este un feribot din 20 in 20 de minute iar costul traversarii am inteles ca ar fi 20-30 de euro.

Sunt si ceva Volvo-uri in Sicilia (astea, culmea, nu prea erau lovite... sau erau reparate), parca mai putine ca la noi... cele mai multe am vazut s/v40 si 460 (si un 740 bijuterie de masina). Modele mai noi, mai mult prin marile orase si in partea de nord a Italiei: v60, xc60, v70, xc70, s80, s60, s40/V50,etc.

O sa revin cu ceva poze.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foarte frumos.

O bucata de lava... nu ne-ai adus si noua? :)

Foarte dragut.

Si in Roma masinile aveau aceeasi problema. Erau atinse in proportie destul de mare. :) La ei cred ca e o mandrie asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foarte frumos.

O bucata de lava... nu ne-ai adus si noua? :smile:

...

Lava prospata am avut mai demult adusa de altcineva.

Este impresionant mirosul de pamant/roca proaspat/a, nepoluat, impregnat cu mirosurile plantelor peste care a trecut. Trageam aer in piept din el si retineam aerul cateva secunde pentru a simti pe deplin senzatia.

Asta pana cand a inceput sa capteze praful de aici si arata atat de rau, incat am decis sa o spal. Dupa ce am spalat-o, la scurt timp si-a pierdut mirosul original.

Btw... lava este de cel putin 2 tipuri: una poroasa si usoara... si una grea si compacta cu concentratie mare de fier/otel. Pana la urma, Etna este un furnal natural...

Pentru cine intereseaza postez ceva filmulete facute pe mare:

aici plecam din port

aici am prins viteza

Am filmat (in acelasi stil) si tot drumul spre Etna dar mai dureaza ceva pana il incarc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now