Eu imi imaginez asa :
1. o roata patineaza -- tc frineaza acea roata sa transmita cuplul la cealalta
2. si cealalta roata patineaza -- tc o frineaza si pe asta
3.1. Diferentialul cu alunecare limitata incepe sa patineze deoarece cuplul debitat de motor e mai mare decit cel necesar.
3.2. tc incepe si taie puterea prin diferite metode ( reduce presiunea turbo, taie alimentarea pe anumiti cilindri, duce clapeta de acceleratie la idle, etc in functie de sistemele instalate pe masina)
Nu ma pot pronunta sigur la volvo deoarece nu stiu ce fel de diff cu alunecare limitata are (adica daca acest diff are integrat si un ambreiaj uscat)
Daca se mai si misca de volan, atunci intervine si stability control peste controlul tractiunii.
Tinutul apasat pe ambreiaj NU e o metoda buna , cel mai indicat este sa faci balans si sa nu abuzezi de acceleratie !
Puteti verifica acest lucru mergind drept pe zapada afinata, fara a tine piciorul pe ambreiaj, aproape suspendati, in viteza 1 sau 2 , si accelerind mai mult decit e necesar. Veti simti miros de ambreiaj, insa nu de la ambreiaj , ci de la diferential. Sau incercati sa urcati pe polei (un pod , ceva acolo) , acelasi lucru se intimpla.
In general , datorita temperaturilor mari , se vor distruge cutiile de viteze la tractiune fata 2x4 , nu ambreiajul.
Diff cu alunecare limitata e conceput sa lucreze foarte putin timp, ceva de ordinul secundelor, nu de ordinul minutelor. Daca va incapatinati si-l folositi mult , suportati consecintele.
D-asta, cu volvo si nu numai cu volvo, nu se poate merge tare pe curbe sau pe teren alunecos, ca iei foc, daca inainte n-ai intrat in peisaj. Volvo nu te lasa sa dezactivezi dtsc-ul complet, nu vrea el asa...
Postare editată de iulirx: 17 February 2012 - 02:34 PM