Matrixxx

Modul ABS

56 posts in this topic

Gata, am dat modulul de ABS jos - tot erau scoase mufele si filtrul de aer de-acolo, era destul loc  - ca sa-i refac lipiturile de la mufa principala.

Cu cele 4 suruburi care prinde modulul de  pompa a mers usor - pozitia e cam grea insa in 5 minute s-a rezolvat. Mufa principala are 2 sine de plastic, care se trag spre exterior - altfel nu iese  ;)

Modulul e foarte greu de desfacut, insa in 20 minute am reusit sa scot fata care acopera lipiturile.Are o "dunga" din plastic care a trebuit sa o rup, mai e si lipita cu un fel de mastic-silicon gri - ce mai, e greu de desfacut fara sa se rupa un pic din plasticul ala. La asamblare o sa folosesc niste silicon transparent - negru nu cred ca o sa gasesc ;) si voi umple tot spatiul ala unde a fost 'dunga" aia de plastic.

Pun si niste poze - insa pina nu o sa-mi vina senzorul ala si nu pornesc masina nu pot sa va spun daca becul de ABS de pe bord s-a stins.

Pe curind !

P.s. modulul e Made in Philippine  :D cool, nu ? suedezii astia...

post-495-12877845908945_thumb.jpg

post-495-12877845909907_thumb.jpg

post-495-12877845910754_thumb.jpg

post-495-12877845911718_thumb.jpg

post-495-12877845912532_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am gasit si eu in sfarsit Torxul E5. Mai exact cu ce scule ai desfacut carcasa modulului? Saptamana viitoare purced la operatie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

"scule" e mult spus. Surubelnita lata si rabdare - putin cite putin pina o sa desfaci cele 2 capace (se vede treaba ca nu s-a dorit umblarea in interiorul modulului...).Oricum o sa se rupa putin, insa nu-ti face griji, doar la montare sa pui silicon de temperatura ca sa fie etans acolo, sa nu intre praf, mizerie, etc. Bafta !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am desfacut si eu modulul, am gasit cateva lipituri reci si dupa montare s-a observat o imbunatatire. Dupa ce pun contactul se stinge becul de la ABS. Problema este ca dupa 20km/h cand face testul pompei se reaprinde.

Am verificat alimentarile si senzorii dupa datele din Autodata si totul da OK in afara de alimentarea modulului si pompa.

Maine vreau sa pun pompa pe direct sa vedem daca pleaca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sambata mi-a murit bateria definitiv si irevocabil. Aveam si programare la ITP. Norocul a fost ca aveam inca o baterie in casa. Am schimbat bateria si am plecat spre statia ITP. Pe drum parca ceva nu era in ordine... Se stinsese beculetul de la ABS.... Si de atunci nu s-a mai aprins. Merge acum... Motivul? Cred ca s-a speriat de experimentul de la Elvetieni. :) Ce putea sa aiba bateria aia ca sa nu mearga?

Share this post


Link to post
Share on other sites

habar nu am ca o baterie pe duca poate sa afecteze modulul de abs-doar el se alimenteaza de la electromotor, nu de la baterie.

X-files, bine totusi ca iti merge - sper sa te si tina. La mine nu a mers faza cu lipiturile reci, e mai x-files ca la tine:

-la fiecare a 3-a pornire a motorului (cu cheia,bineinteles), becul ABS se stinge asa cum ar trebui, dupa 2 sec, abs-ul functioneaza (probat pe asfalt ud cu nisip deasupra), insa dupa vreo 2-3 kilometrii se aude pompa zbarnaind (ca atunci cind isi face testul) la un interval de vreo 2-5 minute, insa doar in mers.(vreun senzor de roata dus ?! - ca de curatat i-am curatat...) Daca apesi frana atunci cind  "zbarbaie", pedala reactioneaza la fel ca si cum ar intra ABS-ul - socurile respective de presiune in pedala atunci cind apesi pe ea-insa asfaltul e perfect uscat si frana nu este actionata brusc in podea. Dupa vreo citeva asemenea zbarnaieli, becul ABS se aprinde din nou linistit pe bord, in acelasi loc si in aceeasi nuanta de portocaliu cu care m-a obisnuit de 1 an incoace  :D

Interesant e ca inainte de lipirea acelor contacte reci ale mufei principale a modulului, nu a facut niciodata asa. Si cea mai ciudata faza e ca deja stiu cind va face aceasta faza de x-files - la fiecare a 3-a pornire. Cool, nu ?... :-\  Si nu am nici timp sa iau la masurat toate cele, ca in autodata : tensiunea de pe senzorii rotilor, pompa, contacte dubioase spre modul...Trebuie sa mai traiesc un timp cu beculetul portocaliu buclucas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sefu, da la "scanare" cu minunatul beculet de test nu ai cod de eroare la ABS? Mai bine spus la voi se poate diagnostica ABSul ?  Daca nu se poate incearca sa schimbi senzorii abs. Eventual iei unu nou si il plimbi de la o roata la alta pana afli care senzor este defect .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merge si la senzori .. faza e sa faci diagnosticarea cand este beculetul aprins .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am beculetul de la Abs aprins ptr ca am o fuzeta dusa. Face un contact acolo cu ABS-ul si se aprinde beculetul in bord... si nu mai merge abs-ul. Poate la 850 e altfel...

Pana acum defctiunea asta mi-a mancat un cap de planetara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bogdan, cu beculetul minune nu merge la mine - pot citi cu el doar motorul,cruise-ul (care la mine nu e) si AC-ul. In rest, avind OBDII trebuie sa ajung la un tester care sa-mi citeasca si abs-ul. Cind am fost la dummyg de pe forum (care are un tester) mi-a gasit o lista intreaga de coduri la abs - asta de regula se intampla cind modulul e dus. Dupa ce i-am refacut lipiturile, era un senzor roata stinga care mai dadea eroare. L-am schimbat cu cel de pe dreapta si surpriza - TOT senzor roata stinga dadea  :D O fi de la firele dintre senzor si modulul de abs, asta mai ramine de mesurat intr-o zi cind voi avea timp...

Share this post


Link to post
Share on other sites

salut!

avand si eu o problema cu beculetele pe la abs m-am mai documentat un pic.

colegii nostri de prin afara spun ca majoritatea erorilor de abs au de multe ori legatura cu niste fire situate in cablajul situat pe langa radiator. multi au confirmat ca dupa ce li s-au schimbat ba ecm ba abs ecu tot la cablajul asta au ajuns-problema fiind predominanta la 850.

eu tind sa le dau dreptate dupa ce m-am uitat in vadis si am dat simptomele s80-ului meu si mai mult decat atat, uitandu-ma la cablaje pe langa radiator am observat ca protectia aceea de plastic este coapta si se macina, fiind si casanta--scuze ca nu ma pricep la electronica si poate nu am folosit termenii adecvati.

oricum mergand pas cu pas in vadis inteleg faptul ca undeva un fir sau un contact nu e ok. de altfel, eu am testat abs ecu si e ok, dar  la mine se aprind doar din cand in cand becurile, dupa ce opresc si repornesc se sting. la reprez. in timp ce becurile erau aprinse dadea o eroare de genul "...abs...signal missing"-dar nu m-au lasat sa vad exact ce eroare este-in vadis am vazut ieri ca o eroare de tipul acesta este legata doar de senzorii de abs de la roti-ramane sa vad din nou codul de eroare dar nu stiu daca da acest cod pe tester Bosch-poate imi spuneti voi daca apare sau nu codul la Bosch.

salutari,

sebastian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie sa apara, toate KTS de la BOSCH stiu de ABS. De AIRBAG era problema dar se pare ca a fost rezolvata de la KTS 520 in sus .

Share this post


Link to post
Share on other sites

da, stiu acest link...era super ok daca tipul era mai aproape de noi ca asa...cine-si trimite modulul prin posta acolo ?...

Si in afara de lipituri(pe care le-am facut si eu si nu a fost de-acolo buba) nu cred ca se mai baga la altceva, la schimbat procesoare sau poate cine stie ?...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nenea Matrixu am eu un baiat care repara modulul ABS, dar costa 200E reparatia . Ma gandesc ca la banii astia gasesti pompa ABS cu totul .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pompa merge - ca se aude la 20km/h cind isi face testul - la apasarea pedalei se simte trepidatia specifica ABS-ului. Apoi la 2-3 minute de mers se aprinde becul buclucas - cred ca o sa lipesc o bucatica de scotch negru in dreptul lui  ;)

Modulul in sine cred ca este de vina, cind merge...cind nu merge...mama lui de modul. Unii "de-afara" au scapat doar cu refacerea lipiturilor reci, la mine nu a mers, trebuia sa fie mai complicat, nu ?  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca era asa de simplu ma apucam si eu de reparat ABSuri :D

Ideea este ca acolo sunt mai multe componente, poate fii oricare piesa defecta, normal este sa apara lipituri reci, odata refacute tb sa mearga DAR exista si cazul in care defectul este altul. Mai desfa odata controlerul si verifica riguros toate traseele, poate ai omis o lipitura .

Succes....uri :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

dupa cum prietenii stiu...o noua dezamagire si o gaura in buget de 200 de euro...+ benzina dus-intors pina in brasov...Modulul luat de acolo e mort, ca si al meu.

Mi s-a luat si m-am scarbit de acest defect, de cind am luat masinutza am in ochi aprins becul portocaliu de ABS, mama lui de modul ! Fuck !

Asta nici nu mai actioneaza nici pompa macar, nu se mai aude nimic-zici ca nici nu intra curent in el...M-am saturat, pe bune.

:banghead:    :angryfire:    :banghead:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stai ca nu inteleg, ai platit o reparatie si pacientul s-a trezit mort? Cum vine asta?

Nu ai numarul de telefon al repararatorului? Zii ca ai pusca, lopata, si mult loc in spatele casei.  >:( Cum dreaq sa iei banii la ceva ce nu ai reparat??

Hell, i'm in the wrong bussines... Se pot face bani si in alt mod decat am fost eu educat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imi pare nespus de rau ca nu merge modulul.  :(:-[:(

Era mult mai bine daca il testam...

O sa vad ce se poate face ceva.

Te tin la curent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Damn ....Imi pare sincer rau  :( Decat sa te chinui atat , cel mai bine ar fi sa faci un downgrade la modelul de ABS de pe primele 850-uri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai nu cred ca se poate sa faca downgrade, sunt sisteme de comunicatii diferite, nu o sa comunice cu ECU .

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu te descuraja matrixx, o rezolvam cu un modul adus in tipla de la mama modulelor de ABS pentru Volvo.... :thumright:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai nu cred ca se poate sa faca downgrade, sunt sisteme de comunicatii diferite, nu o sa comunice cu ECU .

M-am uitat acum pe pin-out ul de la 850 si nu este nicio legatura intre calculatorul de injectie si calculatorul de la ABS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu de calculatorul de injectie vorbeam, la Matrix nu comunica momentan ECU (calc central al masinii) cu modulul ABS, la diagnosticare apare ca si cum nu ar avea ABS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now