Sign in to follow this  
Followers 0
alexpopeystar68

Fabrica de E-uri

20 posts in this topic

 "FABRICA DE E-uri".

Am intrat în Aria 51 a industriei alimentare din România

Rafturile gigantice sunt pline cu mâncare. Nu vă frecaţi la ochi, tot ce se află în saci şi bidoane de plastic nu este nici ciment, nici vopsea lavabilă. Totul se transformă în hrană, ajunge în farfuriile dv. şi apoi în stomac. Aşa funcţionează industria alimentară.

DECOR

DECOR 
E o cură
țenie perfectă în fabrica Zeelandia. Structura modulară nu conține bare și traverse pentru a nu se depune praful 
Sursa: 7EST

prevnext

1


O sută de ieşeni fac zilnic mâncarea praf. E cea mai mare fabrică de E-uri din România, locul în care pe o poartă intră compuşii chimici şi extractele din plante, iar pe cealaltă ies saci sau bidoane cu prafuri ce reprezintă baza tuturor cremelor şi foietajelor din industria românească de panificaţie şi patiserie. E fabrica Zeelandia, investiţia olandeză de la marginea Iaşiului, iar o echipă EVZ şi 7EST a pătruns în locul în care se naşte aproape tot ce mâncăm.


Fericirea brutarilor

E o hală discretă ce se confundândă cu decorul cenuşiu de pe marginea drumului european 583. Dar ce se produce aici e suficient pentru a umple farfuriile câtorva ţări din estul Europei, fiind gândită ca un avanpost. "Producţia a fost mutată de la Bucureşti la Iaşi pentru că s-a găsit mână de lucru calificată", a explicat Ovidiu Bocăniciu, directorul fabricii. Aici se produc creme şi umpluturi de cofetărie precum şi mixuri de panificaţie. Sună pompos - da fapt sunt nişte saci cu prafuri care se amestecă, în brutării, cu apă, drojdie şi puţină făină şi iese ce vrei: pâine crocantă, plăcinte, pră­­­­­­jituri. Le dai orice gust, orice formă şi orice culoare. Sacul deşărtat în malaxor înlocuieşte aproape orice ingredient din natură. 

Consumaţi moderat E-uri

Totul e secret în Zeelandia, am putut intra doar pentru că directorul Bocăniciu s-a gândit că aşa mai poate tempera isteria cu E-urile. În fabrica aceasta se vorbeşte codificat - E282, E300, E170 sunt nişte saci stivuiţi într-o ordine perfectă şi reprezintă tot un fel de mâncare. "Toate E-urile folosite sunt aprobate de UE. Oamenii trebuie să ştie câte E-uri pot consuma, care e limita maximă. Şi mierea e bună, dar în exces ţi se face rău", îşi susţine cauza Ovidiu Bocăniciu. "Consumând separat E-uri de la mai multe produse, cantităţile se însumează şi se ajunge la depăşirea pragului admis. E un atac lent", spune, în replică, dr. Cornelia Stancu, şefa Biroului de Siguranţă a alimentelor de la DSV Iaşi. 

Pentru Iaşi, E-urile sunt bune

Naturale sau artificiale, toate E-urile de la Zeelandia se obţin în laborator. E160 e beta-caroten dar nu e obţinut din morcov ci prin sinteză. "Există un extract natural, dar cantitatea este înmulţită prin sinteză chimică", explică dr. Stancu. Pentru economia Iaşiului aceste E-uri sunt bune, pentru că Zeelandia a băgat în afacere şi Institutul "Petru Poni". "Consumatorii sunt neinformaţi. Pe etichete ar trebui trecută şi doza maxim admisă. Oamenii ar şti cât pot consuma fără să fie afectaţi", e ultimul cuvânt al directorului. 

În croissantul Zeelandia, găsit pe scară largă în comerţ, se pun 500 de grame de Korent Europe la 10 kg de făină. Nimeni nu-ţi spune ce se ascunde sub această denumire. Rămâne micul secret al fabricantului.


Ca valoare, Zeelandia este a treia investiție străină în județul Iași, după Delphi și Mittal

Cele mai rele E-uri

Sorbitolul e considerat un E periculos: balonează sugarii şi îi face să scadă în greutate. Aspartamul e un edulcator intens, dar foarte hulit pentru ameţelile pe care le produce. Mai sunt coloranţii interzişi copiilor sub 10 ani.

"Avem peste 1.000 de parteneri la nivel naţional. Iau produsele de la noi, le prelucrează şi le vând în retail."
OVIDIU BOCĂNICIU, director Zeelandia

Magie: praful universal devine pâine, frişcă sau gogoşi calde


PÂINE SEMIFABRICATĂ. Zeelandia te poate face brutar fără să ai habar cum se coace o pâine. Îţi cumperi un malaxor, un cuptor electric şi e suficient un contract cu Zeelandia, care îţi furnizează "mixurile de pâine". Premixurile au reţetele gata făcute, nu mai trebuie modificate. "Rotunda românească, cu cele patru variante de pe piaţă, este un mix produs la noi. E natural, fără conservanţi", spune Bocăniciu. Pâinea iese mai pufoasă sau mai crocantă, cu seminţe sau neagră, ea vine semipreparată ca într-un număr de magie. 

ÎNLOCUITOR DE FRIŞ­­CĂ. Crema Rosette e un alt produs universal valabil produs de Zeelandia. Are şapte E-uri (E472b, E472e, E322, E460, E466, E340 şi E160a) şi e un înlocuitor de frişcă folosit aproape fără excepţie în toate laboratoarele de patiserie din România. 

GOGOŞILE BERLINEZE. Zeelandia extrage esenţe şi din fructe naturale, importând vişine, de exemplu. Din fabrică, rulourile pleacă preambalate, numai bune de pus la cuptor. Totul e gândit la scară industrială: cofetarii obţin produsele mult mai uşor din premixuri. "Avem 1.000 de parteneri la nivel naţional. Preiau baza de la noi, o prelucrează şi vând prăjiturile în retail", explică mecanismul directorul Zeelandia. Un exemplu, sigur nu ştiaţi: gogoşile berlineze pleacă "prefabricate" din această fabrică din coasta Iaşiului. 

PASCA DIN PREMI­XURI. De Paşte aţi mâncat probabil pască Korent Classic Panettone sau Zela Creme ori Cheesekrem. Toate sunt prafuri din Zeelandia. Se adaugă făină, apă, câteva stafide şi, eventual, 5-6% brânză, cât scrie mic pe etichetă. Dar la unele rulade nici nu mai e nevoie să adaugi nimic. Trebuie doar să-l "tratezi termic" şi din prafuri iese aproape orice produse de panificaţie vrei. 

8,5 milioane de euro,
cifra de afaceri a Zeelandia Iaşi în 2010, cu un profit de 250.000 de euro. Investiţia iniţială: 4 milioane de euro

CEI MAI AFECTAŢI: COPIII

Cele mai periculoase E-uri
 

Unul dintre cei mai periculoşi aditivi este E 420, sorbitolul. "Este un îndulcitor, hipocaloric, interzis copiilor şi sugarilor. Poate duce la dureri de stomac, la flatulenţă şi la balonare", a explicat dr. Cornelia Stancu. Sorbitolul este folosit pe post de conservant şi este interzis în preparatele pentru copii si sugari din cauză că poate provoca diaree şi pierdere în greutate. În plus, este interzis şi celor cu intoleranţă la fructoză.

Un alt aditiv posibil periculos este E 951 sau aspartamul. Acesta este unul dintre cei mai contestaţi aditivi alimentari, raportându-se de-a lungul timpului efecte adverse precum oboseala, ameţeli, iritabilitate, dureri de cap. Din aceste motive nu se recomandă consumul frecvent şi nici depăşirea dozei zilnice admise de 40 mg/kg corp. "Aspartamul este restricţionat în unele produse de cofetărie, fiind un edulcorant intens şi potenţiator de aromă", a adăugat dr. Cornelia Stancu, şef serviciu în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi .

E 300, acidul ascorbic, are proprietăţi antioxidante şi este cunoscut sub numele comun de vitamina C. "Nu este permis în alimentele pe bază de cereale pentru copii", a spus Cornelia Stancu. Chiar dacă doza zilnică admisă în industria alimentara este nelimitată, acidul ascorbic are acţiune laxativă. Galbenul Sunset (E 110), galbenul de chinolină (E 104) şi ponceau (E 124) trebuie evitate la copiii de până la 10 ani.



MICROFAUNĂ

Principalele specii de aditivi din farfurie
 

Coloranţi:

· E 110 - Galben Sunset (sunset yellow) FCF/galben portocaliu S

· E 150 - Caramel. Termenul caramel se referă la produse de o culoare brună mai mult sau mai puţin intensă, care sunt destinate utilizării ca şi coloranţi. Termenul nu corespunde produsului zaharos aromat obţinut prin încălzirea zaharurilor şi care este folosit pentru aromatizarea alimentelor.

·  E 160c - Extract de ardei roşu, capsantină, capsorubină

·  E 175 - Aur

Îndulcitori:

·  E 420 - Sorbitoli

·  E 421 - Manitol

·  E 950 - Acesulfam-K

·  E 951 - Aspartam

·  E 952 - Ciclamaţi

Alţi aditivi

·  E 249 - Nitrit de potasiu

·  E 250 - Nitrit de sodiu

·  E 251 - Nitrat de sodiu

·  E 252 - Nitrat de potasiu

·  E 260 - Acid acetic

·  E 330 - Acid citric

·  E 943a - Butan - asta ne da energie, nu gluma!

·  E 943b - Izobutan - izo, care va sa zica ne e egal, nu?

·  E 944 - Propan - daca stranutati spre aragaz, dati foc la casa, sa fiti atenti!

·  E 948 - Oxigen - putin oxigen nu are cum sa ne strice

·  E 949 - Hidrogen - cu oxigenul, da apa chioara :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

De-ai sti cati sunt si in Bucuresti, ti-ai face cruce.

Articolul nu exagereaza deloc. Intamplator, cunosc industria alimentara  (mezeluri) destul de bine.

Niciunul dintre fabricantii cu care am vorbit nu mi-a recomandat sa mananc din produsele lor. Toti mi-au spus ca daca am pofta de ceva mai consistent la micul dejun sa pun o bucata de carne/peste pe gratar si in 10-12 minute am o mâncare mult mai sanatoasa in farfurie. Nici aia nu e raiul sanatatii, desigur, dar mezeluri? Yaccc...

Acum, recunosc ca o data pe luna mai scap la 100 de grame de ceva, de preferinta crud/uscat.

Va spun eu, ca-mi trec prin mâna zilnic : aroma de fum, toate E-urile din lume, jumatate din tabelul lui Mendeleev, te apuca frica daca stii.

Solutia, una singura : mergeti cat mai des la piata si cat mai putin la magazine. Fructe, legume, carne doar macra sau peste, intr-un cuvânt, cat mai putin prelucrate, sau deloc. Desigur, o problema ar fi timpul, caci prepararea cere timp. Dar trebuie sa invatam sa socotim in timp de viata. Daca mori mai repede si cu toti banii dati pe medicamente si pe spitale, pierzi timpul pe care l-ai castigat mancand mai rapid, dar mai nesanatos.

Evident, e greu sa respecti mereu regulile unei alimentatii sanatoase dar, cu cat o faci mai des cu atat mai bine.

Edited by mariusdaniel
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si peste 50-100 de ani ce or sa mai manamce oamenii, in scurta lor viata ?... Ca sa nu ma gandesc mai in viitor...

La piata mancam Roşii cu CYCOGAN, Ardei cu STABILAN, Ceapă cu ATONIK...Cele mai multe din legume şi fruncte sunt tratate biologic încă de la stadiul de sămânţă, mama lor de hibrizi si hormoni de crestere...Vrei producţie ?  Bagi pesticide.

In plus, agricultorii romani utilizeaza de multe ori "dupa ureche" ingrasamintele chimice, existand astfel pericolul ca legumele sa fie cancerigene. Potrivit statisticilor, numai 15% din totalul fructelor vandute la noi IN PIATA sunt autohtone, in timp ce restul sunt din import.

În România au fost create circa 25.000-35.000 de locuri de muncă datorită folosirii tehnologiei tratării seminţelor cu neonicotinoide şi ar fi afectate prin pierderea veniturilor peste 50.000 de locuri de muncă dacă ea nu s-ar mai folosi. Se estimează că un cultivator de porumb român generează marje de profit de aproximativ 45% utilizând seminţe tratate cu neonicotinoide, iar fără utilizarea acestei tehnologii multe ferme îşi vor pierde profitabilitatea...

Sa luam amarita de banana, pe care o mananca populatia de la bebusi pina la varstnici. Pentru a proteja snopul de banane de dăunători, acesta este înfășurat în pungi albastre în care se introduce insecticid. Așa cresc bananele până sunt culese...Bananele sunt culese VERZI pentru că au de făcut un drum lung până în porturile europene. După culegere, bananele sunt sortate și spălate în apă cu clor, unde băltesc pur și simplu. Înainte de a pleca din țara de origine, sunt date cu o chimicală (de către un angajat cu mască pe față) pentru a-și păstra mai mult timp prospețimea  (cică e bine să nu atingi cu mâna miezul după ce ai atins coaja – care e plină de chimicale) !!!. Ajunse în țara de destinație, bananele sunt coapte artificial prin gazare cu etilenă pentru a putea fi vândute în supermarketuri și piețe. Gazarea are loc și în România, da.

Luati-va un petec de pamant si incercati sa cultivati ceva (cu semintele actuale) fara gram de pesticid, fara gram de chimicale. O sa aveti o surpriza...nu prea placuta.

TOATA industria alimentara ar falimenta brusc fara E-uri, fara chimicale la greu...fara...fara... etc.

 

Pofta buna si fuga la piata, pentru cine mai crede inca in produse...100% naturale.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unul din motivele pentru care saptamana asta mi-am amenajat o gradina in curte unde voi creste legume udate doar cu apa.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vreau sa ne spui ce faci impotriva: paduchilor de planta, mana, fainare, musculita morcocului, colepterele, nematozi, fluturele alb, ganducul negru si de colorado, furnici, afide, musca cepei si usturoiului, viermele sarma, buha semanaturilor, acarieni, patarea cafenie, musca miniera, putregaiul alb... asa , la prima strigare. Apoi carentele de fier, calciu, potasiu....

Apuca-te si citeste, ca ai timp. Fa rost de seminte de la batrani/vecini care nu vand ci produc doar pentru uzul propriu, poate mai au de dat - tot ce cumperi samanta actuala este hibridata si nu da rezultate fara chimicale pompate la greu in pamant cit si pe flori.

Eu am avut socru inginer agricol si crede-ma ca e greu sa obtii ceva 100% natural in ziua de azi.

Bafta si abia astept sa gust din prima ta rosie adevarata, la vara !

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te astept la o salata😊

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu ultima data am mancat salam acum 6 ani. Am vazut o emisiune la televizor unde explica tot ce era pe eticheta... cand a ajuns la carmin, am scos salamul din frigider si l-am dat la pisica. PISICA NU L-A MANCAT! Acum am 60 de gaini si 6 rate care mananca doar porumb, porc nu cresc dar cumpar de la tarani porc viu si il taie si prepara tata, la fel si miel/oaie. Am 100 de pomi fructiferi in curte si cateva petice unde pun ai mei rosii, morcovi, ceapa, ardei etc. Fructele mele au viermi si ma bucur ca au. Daca viermele mananca inseamna ca e bun sa mananc si eu. Tata stropeste doar trandafirii daca fac paianjeni. Ce se baga in gura nu stropeste cu nimic. Cat pot sa manance viermii sarma si restul? Niciodata nu au mancat tot. La analize am iesit beton, iar metabolismul il am de copil de 12 ani.

Cine are pamant sa-l cultive! Merita!

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viermii mananca si cadavre, asta inseamna ca mananci si tu?

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 51 minute, paunionutz a spus:

Viermii mananca si cadavre, asta inseamna ca mananci si tu?

Bai nene ce ti-a dat prin cap. E jale cu tine. 

4 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deja e sick rau topicul...  :iconpuke:

Share this post


Link to post
Share on other sites

De la E-uri.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Daca viermele mananca, inseamna ca e bun sa mananc si eu". La asa comparatii, asa raspunsuri...

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dom-le, io nu-mi fac probleme, cu e-uri sau fara tre sa manc ceva, un ou prajit,

un cascaval, cartfii prajiti imi plac al dracu, nu ma mai gandesc la  toate alea ca

inebunesc si tot nu-mi folosesc; paine nu. lapte nu, gogosi nu, la dracu in maracini ...

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai da, dar tu in tinerete nu ai mancat rahaturile astea de pe rafturi, frumoase dar canceroase...

De aceea ai si ...T4 !  :headbang:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 6 minute, Matrixxx a spus:

Pai da, dar tu in tinerete nu ai mancat rahaturile astea de pe rafturi, frumoase dar canceroase...

De aceea ai si ...T4 !  :headbang:

Iti dai seama ce mananca astia de au motoare de 0.8 cc :D

 

 

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hai sictir ! :)))

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai tu ai si un T5, asta inseamna ca o zi mananci salate si alti boscheti BIO si o zi bagi saorme, KFC si Mec :D

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si mie mi-e dor de tine :)) Felicitari pt ajutorul dat lui Alex, daca tot am dat cu off-topic

Share this post


Link to post
Share on other sites

A muncit baiatu, a muncit tare si bine, profesionist cinstit, ma minunez si acum de rezultat ...

apropo, in tinerete am halit soia in nestire, crezi ca era bio sau eco? oricum, fara viermi ...;D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0