ironman

Traseu RO - Serbia - Macedonia - Grecia

15 posts in this topic

Salutare.

Pt traseul din titlu, daca stie cineva, exista vreo restrictie privind produsele cu care poti intra intr-una din aceste tari? De exemplu as lua cu mine mai multa bere decat ar fi normal, sa zicem 2 baxuri a cate 24 beri, sa fie acolo, pt zile insorite. E vreo problema la vama cu asta? Tutun nu consum.

Edited by ironman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am fost de trei ori pe  traseul respectiv sinici o data nu m-au intrebat sau sa se uite in portbagaj la bagaje.Nu cred ca ar fi vreo problema si daca le-ar vedea deoarece sunt personale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De ce sa cari berea de acasa???

Au descoperit si grecii berea si e chiar foarte buna.

Posibil sa te verifice si sa strambe din nas, figuri, mutre. 2 baxuri nu ar trebui sa fie o problema dar mai bine cumpara-ti loco.

Eu am patit-o in Serbia la vama acum vreo 2-3 ani cand mi-a deschis fiecare dulap si sertat de la rulota, ce-i asta, ce-i aialalta si la ce foloseste.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha. Asa multa bere pt ca o sa fim mai multi bautori de bere, iar eu fiind pt prima data in Grecia nu stiu ce preturi au pe acolo. Moneda fiind euro, banuiesc ca mai mari decat aici, mai ales ca o sa fim cam departe de orasele mari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acelasi pret, stai linistit. Gasesti un magazin mai mare, Lidl sau varianta locala de Carrefour si iti faci plinul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cara berea in Grecia. Fii bucuros ca poti testa si alte gusturi, chiar daca te costa cativa eurocenti in plus. Plus ca eviti privirile mai putin binevoitoare daca se uita cineva prin portbagaj. Si mai bea si altceva acolo, eventual limonade, acolo lamâile sunt la ele acasa, fa si altceva decât faci in România. Astfel, iti vei aminti cu placere de gusturile si aromele noi. Concediu placut!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bun, cred ca sunt aproape hotarat sa nu mai iau. Oricum portabajul lui V50 nu e printre cele mai mari. Daca bag trollerul mare, deja 75% s-a dus. O sa iau totusi un bax de 6, sa am cand ajung pana ma dezmeticesc :D.

In rest, alte sfaturi? Nu am mai fost pana acum in nici una din cele trei tari straine enumerate. Am inteles ca e cam musai de respectat limita de viteza. Si e musai sa am asigurare RCA pt Macedonia si carte verde. 

Carte verde nu stiu exact ce e, dar RCA-ul il am la Allianz-Tiriac, si din cate am observat include si Macedonia.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai Cartea Verde e partea verde de la RCA, jumate alba, jumate verde.

Sfaturi ... distreaza-te cat poti si nu-ti mai bate capul cu nimic, e exact ca la noi ,pe alocuri mai scump sau mai ieftin, mancarea foarte buna (de cele mai multe ori) fructe de mare la greu (daca-ti plac). Mananca ce au ei local/specific in restaurant.

Radare eu nu am luat niciodata, greci sau sarbi, macedonia nu stiu. Am mers cam ca la noi, ai +10Km si "cu turma" (cum mergeau localnicii)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Atentie la datele mobile in Macedonia ! Sint 5E/MB !! Telefonul trece automat pe retelele din Macedonia !
Cel mai sigur, cit esti in Macedonia , sau foarte aproape datele mobile OFF !

In Bulgaria si Grecia ai 40% din ce ai in Ro din datele mobile, depasesti, platesti ! ( Oricum, in roaming 4G are viteza de 3G, sau, cu mare noroc, H...ce sa mai zic daca-ti arata 3G...)

Edited by iulirx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apreciez sfaturile si urarile de pana acum. Interesant cu datele mobile in Macedonia. 5 euro / 1 MB? Sa ma... ! In mod normal las datele pornite pt GPS. In Macedonia o sa incerc sa-i dau off, daca nu uit, si sa descarc harti offline inainte sa plec. Insa Bulgaria si Grecia sunt in UE, si acum ar trebui sa nu fie costuri extra, nu? Cu limita.... 

Ar mai fi o chestiune. Camera de bord e permisa in aceste state? Am auzit ca in unele tari e ilegala, pe motiv de intimitate, etc, etc. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inca ceva, in Serbia, Macedonia si Grecia se platesc taxe de drum, rovignete, sau ceva de genul?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rectitifare: am vrut sa zic vigneta, nu rovigneta :rolleyes:

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu au vignete.au porti de taxare unde platesti.In serbia la intrarepe autostrada iti elibereaza tichet si la iesire platesti iar in macedonia si Grecia sunt puncte de taxare 

Share this post


Link to post
Share on other sites

in ultimii 4 ani, am fost pe acelasi "traseu". Niciodata bulgarii nu mi-au inspirat sentimente prea placute si am preferat sa le evit tara.

De fiecare data, la intrare in Macedonia (dus/intors) mi s-a cerut cartea verde a masinii, cu polita valabila pentru aceasta tara. O data mi s-a cerut si in Serbia.

Carburantul era anul trecut mai ieftin ca in RO. De evitat Lukoil, calitatea celor vanduti de ei lasa de dorit atat in Macedonia cit si in Serbia. Se poate plati si in euro, insa paritatea (de regula) va fi in favorea vanzatorului.

Alcool nu stiu cit este permis sa duci insa daca ti se va cere sa ridici portbagajul  nu o sa le cada prea bine vamesilor. Risti sa te ia la purecat si pierzi timp. Atentie la alcool din duty free dintre Grecia si Macedonia la momentul revenirii in tara. Nu vei fi intrebat de asa ceva decit la intrarea Ro, unde vamesii romani saliveaza instant, sperand sa confiste alcool sau tigarete cumparate din duty free.

Preturile la punctele de taxare in 2016 erau cam asa : Serbia 1.4 -1.6 euro cam din 100 in 100 km. In Macedonia cam la fel. In Grecia, punctele de taxare practica tarife (in functie de distanta dintre statii si trafic) incepand cu 1.4 la 2.6 sau 2.8 euro. In oricare din cele 3 tari se poate plati cu euro si e preferat aceasta moneda caci primesti rest tot euro nu dinari/denari. Ar fi bine sa ai fise pentru plata si atentie - Serbia si Macedonia nu accepta in 2016 fise mai mici de 50 centi. Asta din fericire, caci in 2015 nu acceptau decit "paper mony" iar cea mai mica bancnota e de 5 euro, restul il primeai invariabil in moneda locala, cu care nu prea ai ce face.

Incearca sa respecti viteza legala mai ales in Serbia, unde echipajele cu radare mobile stau cam ca si la noi, "dupa curba". De regula sarbii si mai ales Macedonenii te avertiezeaza cu flash-uri, insa nu e o garantie.

In localitatile din Serbia nu depasi viteza legala (mai ales in apropiere de scoli unde limita e de 20 sau 30 km/h), exista radare care-ti arata in timp real viteza, dar si politia sta pe aproape si nu accepta scuze pentru acele zone. Foloseste autotrazile in Serbia, platesti putin mai mult insa castigi timp si carburant pe unde, altfel,  o sa te tarai cu doar 50/h.

In rest, concediu placut, sa va bucurati de linistea Greciei si aerul ei. Berea variaza intre 2.0 - 2.5 sau chiar 3 euro la taverne/terase, (500 ml), la supermarket-uri, 330 ml costa in jur de 0.3 -0.5 euro doza. Amstel, Mytos, etc, etc.

Drum bun sa aveti.

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merci mult de sfaturi, detalii si urari!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now