Guest nedgica

Filtru particule si aditiv

45 posts in this topic

Filtrul de particule pentru S40 costa la reprez. Volvo cca 42 mil., la un magazin am gasit cu 38 mil., daca mai pun si manopera.....  Stie cineva la cati km. trebuie inlocuit si daca exista solutii mai ieftine? De ex. pt. Peugeot am auzit ca merg in Ungaria la un service unde costa cam jumatate atat filtrul cat si aditivul necesar. Cred ca merita un drum pentru 700 Eur., mai ales pentru cei care stau mai aproape de granita.

Aditivul costa la reprez. 5 mil. si cred ca vreo 2 mil. manopera. Cam la fel costa si la Peugeot (5 mil/litru) insa pe un forum spuneau amatorii de Peugeot ca s-ar gasi la 1 mil/litru. Capacitatea este la S40 de 1,8 litri (ajunge pt. 60.000km) si la completare trebuie resetat ceva prin calculator, deci nu merge doar prin simpla completare. Stie cineva o sursa mai convenabila si un service unde se poate face completarea?

La reprezentanta la otopeni au niste preturi de speriat, doar pentru o verificare generala a masinii si o completare cu freon au costat 70 lei materialele (adica freonul si solutia de contrast - destul de convenabil) si restul pana la 450 lei manopera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nimeni nici o idee?

Am intrebat la un magazin de piese auto Volvo despre aditivul respectiv si nu auzisera de el, nu stiau ce inseamna, mi-au cerut un cod (part number) pentru a-mi face o oferta de pret. Part number pe care nu il am, desi am rascolit Vadis-ul bine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nedgica, la magazinul acela de piese auto Volvo (piese-volvo.ro) cu mine ai vorbit. La fel ca si tine am rascolit VADIS-ul si nu am reusit sa ii gasesc part number-ul, si de-aceea te-am rugat sa intrebi la reprezentanta de un cod, sa te pot ajuta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc de raspunsuri si pentru efortul depus Midnight Caller, pana la urma m-am programat la reprezentanta sa-mi completeze aditivul respectiv. Daca nu era nevoie sa introduca si in calculatorul masinii niste informatii as mai fi incercat sa-l gasesc eu sa-l cumpar, insa nu stiu nici un service unde ar putea sa o faca.

M-am documentat ce si cum este cu aditivul respectiv: langa rezervor exista un rezervor mai mic, de 1,8 litri in care se pune aditivul. In acelasi rezervor mic exista o pompa piezoceramica, comandata de modulul ADM (Aditive Dosing Module). De cate ori se introduce motorina in rezervor, este masurata cantitatea introdusa si se calculeaza nr. necesar de impulsuri care se dau pompei piezo pentru a introduce aditiv in rezervorul de motorina. Dupa fiecare alimentare cu motorina se introduce aditiv, imediat ce masina atinge 40km/h sau, daca nu atinge viteza de 40, dupa 4 minute (numai cu contactul pus). Rolul aditivului este de a schimba proprietatile noxelor emise de motor, astfel incat sa protejeze filtrul de particule.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Shittttt, nu ar trebui sa fie cu auto-curatire??? La mine e mult mai simplu si nu are aditivi...Totusi e posibil de la Euro 4 in sus sa fie altfel....Desi S60-ul Euro4 care am vrut sa-l cumpar nu avea chestia asta cu aditiv..... Ciudat....dar posibil  ;D:slap:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orice masina care are filtru de particule foloseste si aditiv. Din cate am citit filtrul de particule a fost introdus de Peugeot prima oara pe modelul 607 prin 2000. Motorul de 1,6D de pe S40 este tot fabricatie Peugeot (acelasi motor este folosit pe Ford, Mazda si binenteles pe Peugeot), fara FP este Euro 3, cu FP este Euro 4. Tendinta este ca pe toate masinile diesel sa existe si FP, deja din noua taxa de inmatriculare se scade o suma buna daca masina este dotata cu FP (pentru Euro 3 din 2004 de 2000cmc se scade 500 euro). Poate cu timpul or sa bage aditivul direct la rafinarie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nedgica AS DORI SA ARGUMENTEZI AFIRMATIA ASTA: "Orice masina care are filtru de particule foloseste si aditiv". Pana atunci da-mi voie sa cred altceva.....

Asa  functioneaza un filtru de particule diesel:

"Temperatura mai mica din camera de ardere a motorului diesel nu pemite arderea completa a particulelor si ele au aspect de granule microscopice cu dimensiuni ce variaza de la 100 nanometri pana la un micrometru. Acestea dau aspectul negru al gazelor de esapament, asa numitul fum negru atat de cunoscut participantilor la traficul rutier, dar si pietonilor care il trag zilnic in piept. Particulele de fum emise de motoarele diesel sunt foarte toxice. Fiind de dimensiuni foarte mici ele afecteaza caile respiratorii depunandu-se in plamani si favorizand astmul si cancerul pulmonar. Sunt mai nocive pentru cei suferinzi, pentru copiii si persoanele in varsta. Principiul de tratare a particulelor nearse nu este complicat. Ar fi suficienta utilizarea unui filtru fin pentru retinerea particulelor cu diametre mai mari de 50 nm lasand sa treaca gazele arse (tehnologia ceramica pe baza de carbura de siliciu permite realizarea unor asemenea filtre). Dar, ca orice filtru care se umple cu impuritati si trebuie curatat sau inlocuit elemental filtrant colmatat, si filtrul de particule, dupa un rulaj de 500-1000 km, se incarca cu particule blocand circulatia gazelor arse si perturband in acest fel functionarea motorului. Intrucat cerinta actuala a automobilelor moderne este de a se interveni cat mai putin asupra lor in procesul de exploatare, a fost de neacceptat ideea de inlocuire atat de des a acestor filtre. S-a impus atunci necesitatea regenerarii filtrelor, adica a inlaturarii particulelor acumulate fara demontarea lor de pe vehicul. Dar pentru a-l curata de particule trebuie aplicat filtrului un tratament de soc, prin cresterea temperaturii in jurul particulelor acumulate in filtru, pentru a inlesni arderea lor, ceea ce va reduce foarte mult dimensiunile acestora. La noile dimensiuni reduse particulele sunt foarte putine si sunt considerate neimportante. In present filtrele realizate permit eliminarea aproape in totalitate a particulelor la motoarele diesel (raman doar 0,004 g/km, o cantitate practice nemasurabila).

Acest nou tip de filtru este compus dintr-un miez ceramic de tip cuib de albina realizat din carbura de siliciu avand canale microscopice perforate. Gazul de esapament trece prin aceasta retea de canale si particulele se depun in ea. Aceste particule trebuie periodic sa fie arse pentru a se evita colmatarea filtrului si depasirea unei valori la contrapresiunea de evacuare. Pe celulele filtrului a fost aplicat un strat fin de metal pretios, iar pe acesta se injecteaza carburant suplimentar pentru a creste temperature gazelor de esapament pana la 600 grade Celsius, necesara arderii particulelor. Filtrul este destinat dieselelor common rail, la cele cu system pompa-injector nu se poate aplica deocamdata. (Aceste diesele vor avea concurenti redutabili si un viitor incert. Vezi VW Passat 1,9 TDI). Solutiile adoptate de diferite firme pentru realizarea filtrelor antiparticule sunt asemanatoare, bazandu-se pe arderea particulelor la temperature mai mari in tobele de esapament. Pentru cresterea temperaturii de ardere se mai utilizeaza niste aditivi care se introduc in combustibil la momentul stabilit pentru regenerare. Plinul de aditiv se face odata cu inlocuirea completa a filtrului de particule cu altul nou. Regenerarea filtrului prin arderea particulelor se face in mod automat, ori de cate ori contrapresiunea in filtru creste suficient de mult pentru a fi sesizata de detectorii de presiune.

Procedeul de regenerare nici nu este sesizat de sofer. Peugeot-Citroen au fost primii constructori care au pus la punct filtrul de particule pe un automobile diesel Peugeot 607 in anul 2000, de atunci fabricand peste un milion de motoare diesel dotate cu acest filtru ( pentru modelele C3,C4, C5, C6, C8 si pe 307, 407, 607, 807). In anii urmatori i-au urmat si alti fabricanti de automobile printre care amintim pe Opel (Meriva, Zafira, Vectra si Signum), Renault (Megane, Scenic, Laguna, Vel Satis), Ford (Focus si C-Max), Alfa Romeo (159, 166), Audi (A3, A4, A6, A8, Q7), BMW (Seria 3, 5, 7 si X3), Fiat (Croma si Doblo), Mazda MZR (5.20 si 6.20), VW (Phaeton si Touareg), Mercedes (A, B, C, E, ML, CLK) si altele. Costul montarii unui filtru de particule pe un motor diesel common rail este destul de ridicat fiind cuprins intre 300 si 900 euro (600 euro in medie). Prima generatie de filtre de particule prevedea inlocuirea filtrelor la 80.000 km rulati, a doua generatie, fabricata in 2002, care utiliza un aditiv, a marit intervalul la 120.000 km rulati. Ultima generatie de filtre, fabricat in 2005, nu mai necesita inlocuirea elementelor acestea regenerandu-se in mod permanent."

  Daca tu poti sa-mi contrazici manualul de VOLVO S60 in care asa se descrie functionarea lui si NU SE POMENESTE DE ADITIVI ci de CARBURANT, eu imi "dau jos palaria"!

  Astept argumente solide care sa combata manualul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Budule, nedgica are dreptate... la 1.6D si 2.0D se pune si aditiv odata la 60.000km. Ai poze mai jos din VADIS :

[attach=1]

[attach=2]

post-7-12877848483471_thumb.jpg

post-7-12877848484897_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

MIdnight nu ai inteles.... CIteste atent ce am scris: "Daca tu poti sa-mi contrazici manualul de VOLVO S60" in baza afirmatiei: "Orice masina care are filtru de particule foloseste si aditiv". Nu l-am contrazis cu S40, am zis ca NU TOATE AU ADITIV.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orice masina care are filtru de particule foloseste si aditiv.

Vin cu o rectificare, dupa mai multa documentare se pare ca exista si FP care nu folosesc aditivi, nu stiu daca este cazul la Volvo insa am vazut intr-o oferta de Skoda Octavia - din 4 variante de masini doar una foloseste aditiv.

Prin diverse teorii am citit ca pentru regenerarea FP este necesara o temperatura de 500-600 grade C, care poate fi atinsa daca FP este asezat chiar la iesirea din motor, iar daca FP este asezat mai departe de motor este greu de atins aceasta temperatura, - prin adaugarea aditivului in combustubil scade temperatura de ardere a particulelor la cca 350-400 grade, fiind posibila astfel regenerarea. Curios este ca la S40 FP este chiar lipit de motor si totusi s-a optat pentru varianta cu aditiv.

In teoria postata de budulan am observat cateva erori, prima este aceea ca aditivul ar fi adaugat combustibilului doar la regenerare,  in realitate el fiind adaugat in permanenta, iar a doua ca s-ar injecta combustibil suplimentar (ar reiesi ca se injecteaza in permanenta o cantitate mai mica) peste folia de metal pretios din FP pentru regenerare.

Problema aditivului este una, iar a regenerarii este alta distincta:

- la fiecare adaugare de combustibil este masurata cantitatea introdusa in rezervor si ADM (Additive Dosage Module) calculeaza cantitatea corespunzatoare de aditiv care trebuie adaugat, rezultatul fiind un numar de impulsuri aplicate unei pompe piezoceramice dispusa in rezervorul de aditiv; desi teoretic un rezervor de aditiv (1,8 kg) ajunge pentru 60.000 km, el se adauga nu corespunzator km parcursi ci corespunzator cantitatii de motorina introdusa in rezervor, deci la mers numai in oras va scadea nr. de km. la care se epuizeaza aditivul;

- regenerarea: pe FP exista 2 senzori de presiune (+ unul de temperatura), si atunci cand ECU sesizeaza o diferenta crescuta de presiune masurata la intrare in FP fata de iesire, ceea ce inseamna ca este infundat de particule, comanda regenerarea; aceasta se face prin schimbarea regimului de mers al motorului (nu ma refer la turatie ci la momentul exploziei si alte chestii) astfel incat sa se obtina o temperatura maxima a gazelor la iesirea din motor, temperatura care arde particulele de carbon depuse in FP; temperatura gazelor la mers lejer este de cca 350 grade, la regenerare se obtine spre 600. Nu stiu din experienta insa citeam pe forumul Citroen ca la regenerare calculatorul de bord arata un consum instantaneu foarte mare (peste 30) si daca viteza e mica se observa fum alb la evacuare, se mai observa si o mica pierdere de putere. Nu este indicata oprirea motorului in timpul regenerarii, ci chiar mentinerea unui regim de peste 2000 rpm, in functie de imprejurari (safety first). Prin regenerare sunt arse particulele de carbon insa cenusa nu prea are leac, astfel ca in timp FP trebuie inlocuit. Vadis spune ca la 100.000 (la S40) trebuie schimbat "particle trap", banuiesc ca se refera la FP insa nu sunt 100% sigur. Unii cu Citroen C5 ziceau ca dupa spalare cu apa chioara mai duce 20.000, ma cam indoiesc de utilitatea acestui truc. Oricum, la Otopeni cred ca ar lua 4500 - 5000 lei pentru o schimbare de FP.

Apropo, tot Vadis zice ca exista un "odometre", (un contor electronic al kilometrilor parcursi) pentru FP, care se reseteaza la schimbarea lui, un indiciu bun pentru kilometrajul real al unei masini

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna documentarea  ;D La S60 imediat dupa turbo-suflanta este FP. Da erori cand este incarcat si trebuie mers cu el turat. Se intampla de obicei iarna conform manualului. Masina mea este Euro 3 iar a ta Euro 4, deci este posibil sa fie o tehnologie superioara celei instalate pe masina mea. Din cate am inteles de la voi toate S40 1,6D si 2.0D modelele noi au asa ceva, insa nu inteleg de ce nu se precizeaza cumparatorului asta. Colegul meu de birou a cumparat un S40 1,6D nou si nu i-a spus nimeni de necesitatea completarii cu aditiv....

Share this post


Link to post
Share on other sites

scuze de off topic

pun pariu ca ai avut si tu un rol in decizia colegului de a-si lua volvo s40 :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Colegul meu de birou a cumparat un S40 1,6D nou si nu i-a spus nimeni de necesitatea completarii cu aditiv....

Nu cred ca este strict necesar sa stie cumparatorul despre aditiv, oricum nu face el completarea la benzinarie ci se face la reviziile periodice, la 60.000 km. Eventual ar trebui informat asupra costurilor intretinerii. iar daca proprietarul sta bine dpdv material nu-si face probleme ce fac tipii de la service, doar sa-i dea masina buna si sa nu-l lase pe drum. In aceasta privinta este afisat pe display "additive low level" sau cam asa ceva.

Apropo de oameni cu bani, am vazut ieri la Bricostore un S80 umplut cu scanduri, infipte prin pielea crem.... Totusi, daca mia-s permite un S80 nou as plati o firma de constructii sa faca toata treaba.

In fine, mie imi placa sa-mi cunosc masina, le-am cunoscut pe toate pe care le-am avut pana acum (Dacia, Oltcit, Audi, VW Golf) si nu prea am incredere in service-uri, am avut parte de suficiente surprize, cum ar fi:nu stia ce nu merge si m-a pus sa cumpar piese una dupa alta, sau, chiar mi-a zis la un sevice din Toplita ca e planetara prea lunga si vroia sa ia 0,5 cm din ea la polizor. Culmea e ca eu eram in drum, plecat din Buc., s-a lungit pe drum? Daca ar fi fost service-uri unde nu te lasa sa asisti la reparatie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din înÅ£elegerea mea încă destul de limitată a acestui subiect, cred totuÅŸi că trebuie să facem diferenÅ£a între filtrul de particule pe care îl avem noi pe S60 ÅŸi următoarea generaÅ£ie de astfel de filtre care sunt numite filtre active de particule ÅŸi care au nevoie de acest aditiv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Alexica - bine punctat! Eu nu stiam de existenta celui "activ" tocmai din acest motiv am sustinut ca NU TOATE SUNT LA FEL. Dar acum m-am luminat  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am rezolvat cu aditivul la reprezentanta, de fapt mai era in rezervor insa pe softul vechi ADM nu se mai intelegea cu ECM (calc. principal al masinii), fiind necesar un update de soft (pret 20 eur) Abia dupa update a disparul mesajut "reparatie urgenta".

Mi-a ramas niste aditiv, max. 1 litru din 1,5 cat contine kitul (bidon aditiv, bidon preaplin, 2 furtune), daca mai are nevoie cineva e disponibil, pana mai fac eu 60.000km trec vreo 10 ani.

La reprezentanta n-am gasit pe nimeni care sa fie bun cunoscator in legatura cu masinile care au si care nu au aditiv, de fapt si completarea + resetarea au fost o problema, se pare ca nu prea s-au facut operatiile astea la ei, banuiesc ca sunt relativ noi masinile cu FP si aditiv astfel ca nu au facut inca km. la care este necesara completarea. Tipul de la vanzari, cand l-am intrebat daca masinile noi au aditiv la FP, mi-a raspuns ca filtrul de polen se schimba si nu se spala cu aditiv...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nedgica: Lol, si mai ziceai de "acel magazin de piese" care nu stia despre ce e vorba... rusinica celor de la reprezentanta !!!  :whip:

Share this post


Link to post
Share on other sites

VOLVO V50 din 2004 Decembrie este dotat cu filtru de particule? Unde scrie asta? Eu acum l-am inmatriculat si nu era bifa pusa la filtru de particule :-\

Diferenta la inmatriculare este de 300 euro...

Melak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta am si eu: V50 2.0D, decembrie 2004

Si eu acum trebuie sa-l inmatriculez, in 7 am programare la RAR.

Cat te-a costat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am fost la RAR si am dat peste niste habarnisti acolo, ziceau ca masina nu are filtru de particule. Asta dupa ce la reprezentanta mi-au cerut 45 mil. sa-l schimbe. De fapt problema era ca pe motor era stantat codul de Peugeot din fabrica (normal, fiind motor Peugeot), iar alaturi era stantat, cu stanta diferita, codul "D4164T", aceasta fiind denumirea data de Volvo pentru acelasi motor, probabil cea de-a doua stantare s-a facut la montarea pe masina in fabrica.

Asa ca tipul a zis "problem" la identificare motor, m-a trimis la "comisie" (nu stiu ce fel de comisie dar era formata dintr-un singur individ), unde a zis ca nu e treaba comisiei si m-a trimis la "consultanta", unde a zis tot "problem" si m-a trimis la RAR Grivita unde am dat de un tip foarte de treaba si istet, care a zis imediat ca e motor D4164T si ca are FP (dupa ce i l-am aratat eu). A doua zi dimineata am fost inapoi la Voluntari si mi-au facut cartea de identitate.

Am spus istoria  de mai sus pentru a arata ca la RAR nu au baze de date extraordinare si nici oameni foarte priceputi, este bine ca omul sa-si cunoasca masina inainte de a merge la ei, altfel te poti trezi ca nu ai FP, care conteaza la stabilirea taxei de prma inmatriculare in varianta noua (sau de mediu cum au botezat-o) si este posibil sa conteze in viitor si la alte taxe.

Iar pentru stabilirea CO2 doar copiaza datele de pe talonul din strainatate, daca nu-l ai dureaza pana il afla, probabil cauta prin ceva cataloage sau cu Google.

Pentru plata taxei de mediu, stiu doar pentru sectorul 6 cum se procedeaza, la administratia financiara se depun niste documente iar ei dupa 2 zile emit o decizie care stabileste suma de plata, ideea este ca nu se plateste pe loc ci dupa 2 zile. Daca masina este de afara trebuie si un document tradus din care sa reiasa data primei inmatriculari. Culmea este ca documentul respectiv de regula este talonul de inmatriculare din tara de origine, care are doar cifre pe fata, practic la biroul de traduceri doar copiaza cifrele si traduv titlul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now