DSTC
Postat 14 December 2009 - 07:11 PM
Daca nu sint inteles detaliez un pic .Functioneaza controlul activ al deraparii(faci "volane" un pic pe la 90-100km/h si simti cum masina se redreseaza singura din balans).DE CE nu imi functioneaza Controlul stabilitatii si Sistemul de control al tractiunii??A-ti mai patit asa ceva?
Precizez ca totul a fost ok pina acum aproape o luna .Am tot cercetat eu sigurantele dar numai pt ABS am gasit ca si etichetare a sigurantei in respectivele tablouri de sig.
Postat 14 December 2009 - 08:33 PM
sistemele sint complementare si , de cele mai multe ori , lucreaza impreuna. ambele sisteme folosesc abs-ul, insa pentru scopuri diferite.
ca sa verifici, separat, fiecare sistem :
controlul tractiunii - cu o roata stai pe asfalt, cu cealalta pe macadamul de linga asfalt , eventual intr-o rampa accentuata si accelerezi destul de tare. un comportament normal al sistemului va impiedica roata de pe macadam sa patineze.
controlul dinamic al stabilitatii - incearca in viteza 1 s-o intorci in loc, chiar cu frina de mina.
daca poti, inseamna ca sistemul nu functioneaza in parametrii normali. atentie la neatentie !
combinat - e mai greu si riscant. te invirti intr-un sens giratoriu (sau parcare mare,mare) accelerind brusc de mai multe ori la rind. masina trebuie sa revina din sub virare foarte rapid (sub 1 sec) . atentie , poti foarte usor sa intri in peisaj !!
sa tii cont : cu cauciucuri de iarna, care ofera o aderenta mult sub cele de vara, sitemele lucreaza "mai la vedere" si mult mai des.
de asemenea , daca ai presiune diferita (+/- 0.3bar sau mai mare) pe stinga/dreapta o sa ai surpriza sa incingi frinele dupa un traseu virajat chiar daca nu prea ai pus frine. (intra controlul stabilitatii pentru ca vede viteze diferite pe roti)
Postat 14 December 2009 - 09:24 PM
In momentul in care ai blocat in mod intentionat rotile din spate, DSTC-ul nu mai poate controla frana individual la roata, deci se intoarce fara probleme.
Dar daca incerci sa o intorci cu frana de mana trasa inainte de a demara, DSTC-ul lucreaza, taiand puterea motorului.
Daca merci cu viteza I, II si tragi frana de mana, o intorci fara probleme, practic blochezi rotile din spate si DSTC-ul nu are ce sa mai faca....
Iarna insa e interesant cand o accelerezi si nu trece de 3000Rot/min daca nu ai gume bune. Si vibreaza ca dracu de zici ca se rupe in doua cand tot taie puterea.... ;D
Postat 15 December 2009 - 08:05 AM
cu frina de mina, la mine, merge doar inertial, fara acceleratie, insa iti dai seama cit spatiu iti trebe si ce grija sa nu te afle nevasta !
Postat 15 December 2009 - 08:26 AM
Postat 15 December 2009 - 01:32 PM
Anterior sa postez acest subiect am testat ca ,deh, sa vad ce si cum ,urmatoarele:
--plecare de pe loc tare tr.1 si 2 ,asfalt .Rezultat :rotile erau la limita de a patina si doar un mic scirtz se sesiza.Controlul stabilitatii OK
-- roata stinga pe umed dreapta pe uscat.Rezultat:roata stinga frinata si probabil deplasarea puterii motoare pe roata dreapta.Sistemul de control al tractiunii OK
Asa ceva nu mi-a mai rezultat din ulterioare incercari si de aceea am cerut ajutorul vostru.
Aveam o pura curiozitate sa vad cit de bine lucreaza aceste sisteme .Ne ajuta mult dar sa stiu cit de functional este .Ca ,la o adica sa ma pot bizui un pic pe ele.Pe zapada asta am ocazia sa vad ce si cum mai bine.Cauciuce de iarna inca n-am montat si sint ca pe patinoar cu cele de vara.
Postat 15 December 2009 - 02:53 PM
nop. asta e tot controlul tractiunii.
controlol stabilitatii = mentinerea traiectoriei decisa de pozitia volanului !
incearca intoarcerea cu frina de mina, sau - daca te simti in ziua ta buna si norocoasa - slalom la 6 - 8 m(distanta intre jaloane,pietricele,fesuri,etc) cu 40-50 km/h (6-8 curbe - adica jaloane). daca apuci sa le iei pe toate cu viteza asta inseamna ca NU FUNCTIONEAZA controlul stabilitatii. (te va frina cam pina la 30km/h)
ps pentru o distractie cu adrenalina unul din jaloane poate fi.......
Postat 15 December 2009 - 03:17 PM
De preferina parcarea sa fie goala ca altfel te injura...ca pe mine ;D
Postat 15 December 2009 - 03:30 PM
#10 Guest_nelu_*
Postat 15 December 2009 - 03:38 PM
Postat 15 December 2009 - 03:40 PM
Postat 15 December 2009 - 04:05 PM
Control activ al deraparii=limiteaza forta de tractiune si de frinare a rotilor pt. a stabiliza autovehic.
Controlul stabilitatii=previne deraparea rotilor motrice pe suprafata carosabilului in timpul accelerari
Sistemul de control al tractiunii=activa la viteze reduse si transfera puterea de la roata motrice ce patineaza la cea care nu patineaza.
Cam dupa aceste informatii m-am ghidat cind am postat.In fine.Va multumesc pt sfaturi si incercam si iar incercam sa testam ;) :D.Prea multe "gadgeturi electronice " ajuta dar inca ma simt in stare sa strunesc 50-ul si fara ele :D.Totusi nu strica sa le stiu ca merg brici.
Nici Tiff nu este asa entuziasmat si sigur cind trebuie sa testeze sistemul ,daramite noi conducatorii obisnuiti.Dar e frumos sa te dai pe undeva cum face el..
Eu zic ca ,daca zapada trece de 30-40 cm nici mama dstc -ului nu te ajuta daca nu ai cauciuce adevarate si lanturi.Pe drum dezapezit nu are sens sa pui lanturi ca rupi cauciucurile .Si uite asa..
Postat 15 December 2009 - 11:42 PM
STC= controlul tractiunii
DSTC=controlul tractiunii+ controlul stabilitatii .
Postat 18 December 2009 - 01:45 PM
Intrebarea mea este daca trebuie sau nu sa se aprinda ceva in bord in momentul in care DSTC este activ.
Multumesc
Postat 18 December 2009 - 01:53 PM
Postat 18 December 2009 - 04:28 PM
Postat 18 December 2009 - 04:36 PM
se aprinde doar atunci cind efectiv sistemul functioneaza (de obicei intermitent).
cind sistemul este "scos" sau frinele sint prea incinse , triunghiul galben sta tot timpul aprins.
cind sistemul este depasit de situatie se aprinde acelasi triunghi , dar pe rosu si sta asa pina sistemul poate interveni in conditii optime. chiar daca triunghiul e pe rosu sistemul tot functioneaza, insa nu la parametrii normali.
nu v-as recomanda sa vedeti triunghiul rosu !
ps daca scoateti sistemul si acesta observa o derapare , atunci intervine, chiar daca voi l-ati dezactivat. nu mai puteti observa acest lucru deoarece , oricum, triunghiul era aprins continuu pe galben. (doar daca intreceti rau masura, se va aprinde cel rosu, si nu v-as recomanda...)
Postat 18 December 2009 - 06:46 PM
Citare
Intrebarea mea este daca trebuie sau nu sa se aprinda ceva in bord in momentul in care DSTC este activ.
Multumesc
Postat 18 December 2009 - 07:28 PM
Maine plec la Roman si voi incerca acolo. Cand accelerez, se aprinde martorul galben din stanga. Totusi, atunci cand am derapat, ERA in acceleratie fiindca altfel nu alunecam ;)
Postat 18 December 2009 - 09:33 PM
Citare
Maine plec la Roman si voi incerca acolo. Cand accelerez, se aprinde martorul galben din stanga. Totusi, atunci cand am derapat, ERA in acceleratie fiindca altfel nu alunecam ;)
1 membri citesc acest subiect
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi