nano2k

Modul usa drepta fata

3 posts in this topic

Am un S60 de 2.4L din 2002.

Acum vreo 3 ani mi-a fost sparta masina si de atunci am mereu mici/mari probleme.

Incerc istoria pe scurt (pe cat posibil). Intr-o dimineata de iarna mi-am gasit geamul drepta fata spart, in conditiile in care in noaptea aceea a nins si va dati seama ca era plin de cioburi si zapada in zona aceea a masinii.

Am curatat-o, am schimbat in aceeasi zi geanul insa la ceva timp au inceput micile probleme cum ar fi ca geamul nu se mai inchidea - se intepenea. S-a dovedit ca la montajul geamului, macaraua a fost miscata cumva, geamul cazuse de pe macara si nu mai era actionat corect. Am rezolvat-o si pe aia, apoi a inceput usa DF sa aiba probleme in sensul ca nu mai raspundea la comenzile telecomenzii deschidere/inchidere. Toate celelalte usi plus portbagajul nu au nicio problema. In plus, nici temperatura nu mai aparea pe bord, semn ar putea fi o pb cu senzorul de temp (care e montat tot pe partea dreapta).

Totusi, dupa ce masina se incalzeste, usa incepe sa functioneze. Vara in principiu, de fapt cand temperatura e peste aprox 15 grade, usa functioneaza si temperatura apare in bord, semn ca senzorul de temperatura este ok.

Cum insa scade temperatura sub 15 grade (asta ochiometric observat), usa incepe sa faca figuri, iar temperatura nu mai apare.

Cei de la reprezentanta au spus ca e vorba de un modul (un mic calculator industrial am inteles eu) care probabil e defect. Din ce am inteles, fiecare usa are un astfel de modul cu care calculatorul central discuta. Se pare ca asta a fost afectat... mi s-a mai spus ca modulele astea sunt codate pe fiecare masina si nu am alta solutie decat sa comand unul noi, precodat din fabrica samd. Costul e peste 2500 de lei. Am incercat sa le explica ca ciudatenia este ca merge la temperaturi mai mari si ca de fapt suspectez un contact slabit (poate nici macar nu e in modul, ci de la modul la calculatorul central), insa au zis ca ei nu se pot baga la astfel de reparatii.

Am mai intrebat si pe un alt electrician auto care stiam ca a mai reparat diverse module (legenda spune ca ar fi reparat un anumit modul de la un Bugatti sau ceva de genul asta) insa a zis ca la Volvo nu se baga (?)

Oricat am incercat sa obtin macar un diagnostic, sa vada daca teoria mea cu contactul care ar suferi din cauza contractarii la rece, a zis ca nu si nu... ciudat...

M-a gandit sa pun intrebarea si pe acest forum, inainte sa fiu nevoit sa dau o avere pt acel modul, poate stie cineva cum se poate repara, sau cel putin poate incerca sa-l repare - macar sa fiu cu inima impacata ca am facut tot ce s-a putut. De regula, chiar si iarna, dupa 3-10 min, dupa ce masina se incalzeste, usa isi revine in mers. Este foarte deranjanta problema asta pt ca efectiv nu pot duce pe nimeni in dreapta. De ex, la drum lung pornesc cu persoana in spate, aud usa ca se deblocheaza, trag pe dreapta si persoana se muta in fata smiley.gif

Deblocare inseamna de fapt ca usa se deblocheaza si imediat se blocheaza inapoi, practic ca sa poata urca cineva in fata trebuie sa ii dau comanda de deschidere din telecomanda si persoana din afara sa prinda un interval de 1 secunda inainte ca usa sa se blocheze inapoi. Practic, usa ramane mereu blocata, insa dupa ce masina se incalzeste raspunde partial la telecomanda.

Daca nu v-ati plictisit deja de toata povestea, intrebarea este daca stie cineva cum as putea rezolva problema fara inlocuirea modulului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sugestia mea ar fi să încerci cu un modul din dezmembrări, înainte de toate.

Ştii cumva ce erori au obţinut la diagnoză?

După descriere, pare să fie un contact imperfect/oxidat înăuntru, probabil a intrat zăpada în el, când ţi-au spart geamul, ce-ar fi să-l dai jos şi să-l desfaci tu singur? Poate găseşti imperfecţiunea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now