nionut76

Ce piese din dezmembrari trebuie sa ocolesti?

4 posts in this topic

Piesele din dezmembrari sunt o solutie buna pentru cei care vor piese originale, la preturi decente, dar folosite. Si este normal ca atunci cand cumperi ceva la mana a doua sa ai parte atat de avantaje, cat si de dezavantaje. Insa sunt anumite piese pe care nu trebuie sa le cumperi la mana a doua. Iata care sunt principalele piese auto pe care sa nu le cumperi din dezmembrari.

Consumabile

Masina ta merita macar consumabile noi. Nu are rost sa achizitionezi la mana a doua filtre pentru ulei, carburant, polen sau aer. Pentru ca, desi la prima vedere par noi, sunt niste accesorii care costa putin de noi dar care influenteaza lucruri importante in masina: consum, aer curat, consumul de ulei si asa mai departe. Pe langa filtre, sa nu cumperi niciodata placute de frana la mana a doua sau discuri, indiferent de cat de bine ar arata. In primul rand, placutele de frana folosite pot fi de proasta calitate, poate au fost stropite cu ulei sau pur si simplu sunt crapate. Iar discurile de frana sunt niste piese pe care nu prea le poti verifica daca sunt rotunde sau ovalizate si poti avea surprize dupa montaj: ba ca tremura volanul, ba ca nu franeaza bine. Asadar, ocoleste consumabilele, placutele, discurile si tot ce poti cumpara de nou la preturi decente.

Kitul de ambreiaj

Daca te-a lasat ambreiajul, e momentul sa schimbi cam tot kitul. Adica placa, rulment si disc. Iar in unele cazuri chiar si volanta. Aceste piese nu trebuie achizitionate din dezmembrari. Pentru ca sunt piese care se uzeaza destul de repede si le poti proba starea de functionare abia dupa ce sunt montate pe masina. Poti sa te trezesti ca dupa ce ai dat mai multi bani pe manopera, decat pe piesele cumparate la mana a doua, o sa circuli cateva mii de kilometri pana cand trebuie sa le inlocuiesti din nou. Rulmentul il poti lua deja gripat sau uzat, volanta poate o cumperi crapata, la fel si placa sau discul. In plus, e bine sa cumperi aceste piese noi dupa codul de caroserie, nu sa te bazezi pe ce spun vanzatorii pieselor la mana a doua in descrierei.

Amortizoarele

Daca arcurile pot fi luate de la dezmembrari, pentru ca se uzeaza mai greu, incearca sa ocolesti amortizoarele. Pentru ca in ziua de azi, producatori de renume precum Bilstein sau Kayaba ofera amortizoare aftermarket noi, la preturi competitive. Dar nu numai din cauza pretului, ci si din pricina riscululi pe care il ridica niste amortizoare la mana a doua. Nu sti cum s-a mers cu masina de pe care au fost demontate, nu sti cat te mai tin, te mai pot tine doua zile sau 10 ani, dar de ce sa risti? Amortizoarele au si ele un ciclu de viata, dupa care se uzeaza si apar problemel. Ori se scurge uleiul, ori se inmoaie si garniturile din interior nu mai etanseizeaza gazul sau uleiul, oricum, masina nu functioneaza cum trebuie. Asadar, ocoleste amortizoarele si cauta unele noi, in functie de pretul pe care il cauti: originale, de performanta sau aftermaket.

Tobe si catalizatoare

Multa lume are tendinta sa cumpere toba finala, cea intermediara sau catalizatorul din dezmembrari. Insa este o greseala. Pentru ca vei avea toate sansele sa cumperi niste piese demontate de pe o masina la fel de veche ca si a ta. Adica daca la masina ta a ruginit toba, ce te face sa crezi ca una la mana a doua este in stare mai buna sau te va tine multi ani de acum inainte? Cat despre catalizator, evita-le pe cele la mana a doua si mai bine cumpara unul nou, universal. Cele folosite sunt extrem de scumpe si sunt de cele mai multe ori infundate sau ruginite pe interior, asadar crezand ca vei face o economie, o sa dai de si mai multe probleme.

Articulatiile care au cauciuc

Nu iti bate joc de propria masina cu piese de articulatii cumparate la mana a doua, cum ar fi pivoti, bascule sau cine stie ce bucsaraie. In ziua de azi, chiar si la masini mai noi, se gasesc aceste piese noi la preturi decente. Dar chiar si kituri complete de brate, asadar nu trebuie sa mai scoti bucsaraia de pe piesele originale. Oricum, e bine sa ocolesti piesele mai sus mentionate din doua motive clare: ai toate sansele ca materialul care contine cauciuc sa fie imbatranit si sa cedeze repede, si un alt motiv serios este compatibilitatea cu masina ta. Daca vei cumpara cine stie ce bielete de pe internet, poate o sa ai supriza, atunci cand le primesti ca ori nu se potrivesc, ori ca au joc prea mare, ori ca, pur si simplu, fiind niste piese folosite, sunt blocate si nu pot fi montate.

Parbrizul

Daca ai avut surprize dupa o cadere de grindina sau ai avut pur si simplu un accident, vei avea tendinta sa cauti un parbriz la mana a doua, avand impresia ca este mai ieftin. Insa nu e chiar asa. Pentru ca un parbriz din dezmembrari va avea costuri suplimentare la transport si la montaj. Iar acum, tot mai multe firme specializate pe geamuri, lunete si parbrize auto ofera parbrize noi la preturi competitive destul de decente. Mai bine dai un telefon, dai comanda de un parbriz nou si vei avea si montajul inclus in aceiasi bani. Asadar, arunca un ochi la ofertele de parbrize noi inainte sa dai banii pe unul la mana a doua. Mai mult, unul cumparat de la dezmembrari poate avea zgarieturi, poate avea ciobituri sau sa fie crapat. Asadar, numai parbrizul trebuie luat de nou daca cel de pe masina se sparge, in schimb, geamurile laterale e bine sa le iei originale, la fel si luneta, ca sa se potriveasca perfect pe masina.

Cam astea sunt piesele pe care este bine sa le cumperi noi si sa ocolesti centrele de dezmembrari cand cauti asemenea piese auto. Ti-am explicat mai sus de ce, iar daca tu ai si alte propuneri, nu uita sa le mentionezi in comentarii, mai jos.

http://www.pieseauto.ro/dezmembrari-auto/ce-piese-din-dezmembrari-trebuie-sa-ocolesti-3.htm

13 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

In realitate sunt mult mai multe piese de ocolit si mai ales cele de caroserie pe care unii demontatori de Volvo le vand mai scumpe dacat noi din magazin .

4 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din cate stiu eu, exista o lege, prin care "dezmembratorii" nu au voie sa vand elemente de directie, franare si siguranta, insa totul este discutabil. Eu spre exemplu am cumparat din dezmembrari kit ambreiaj OEM (placa, disc, rulment) cu etichetele pe ele, discuri si placute de frana, aproape noi (ATE, fara nici un grad de uzura), planetara OEM (aproape noua, cu eticheta pe ea) la pret de 5 ori mai mic decat in magazin. Mai trebuie sa te uiti ce cumperi si sa ai si cateve cunostinte tehnice (sa stii cum arata si cum arata/functioneaza piesa noua, sa poti compara).

Daca cel ce dezmembreaza, a cumparat o masina "dauna totala", ingrijita inainte de accident/ incident, poate avea multe piese noi, chiar daca masina are 10-15 ani vechime (si mai ales cele de afara, unde ITP-ul nu se face ca la noi)

Multi cumpara faruri (care arata impecabil) de la masini cu volan pe dreapta, fara sa stie ca "bat invers" si nu or sa lumineze niciodata cum trebuie, sau in care au fost montate prost becurile si sunt afumate sau cu oglinzile arse, dar totusi ele pot arata impecabil.

Deci... mai trebuie sa ai si ceva cunostinte, sau sa te interesezi bine (in cazul in care nu te pricepi), inainte de a face o achizitie din dezmembrari, pentru a fi sigur ca piesa respectiva este buna si este compatibila cu masina ta

Edited by paunionutz
2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

As adauga ca si pe v70 meu sunt aproape toate etichetele ... si are ceva km la bord.

Dealtfel telescoape spate la v70 am cumparat din dezmembrari knca sunt imp3cabile dupa 50 k wi qu costat 200 lei ambele

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now