Sign in to follow this  
Followers 0
roco

Adam si Eva

5 posts in this topic

da . e super tare si adevarata ..............Dumnezeu e cel mai  tare papusar ....... :D :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sfintii Parinti spuneau ca ´´Omul este joaca lui Dumnezeu´´. True!

Share this post


Link to post
Share on other sites

asta ar insemna ca ma fost creati doar pt o simpla "distractie" a lui Dumnezeu si atat. Sa fie oare Dumnezeu un papusar ambulant care arunca oameni pe ici colo? nu cred asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O remarca nu tocmai la locul ei, folosind termenul´´distractie´´atunci cand vorbim despre actul creatiei.

´´Omul este joaca lui Dumnezeu´´, nu in intelesul, infantil de joc ca si distractie, ci mai degraba in coborarea la o lume creata marginita, din care se desprinde , o negraita marime a iubirii, cum se arata in crearea ei din nimic atotputernicia Lui. Si copilul atunci cand se joaca (da, acel joc inocent) participa intens, se implica direct si traieste jocul. Constatam deci paradoxul: Dumnezeu isi arata, creand lumea si intrand in relatie cu ea, pe de o parte atotputernicia si nemarginirea iubirii ocrotitoare si mangaietoare, pe de alta nu-si poate revarsa in ea toata puterea, caci aceasta ar avea ca efect distrugerea ei.

Sf. Ioan Damaschin uneste creatia din nimic cu atotputernicia, in sensul ca Dumnezeu ar putea sa si distruga lumea aceasta si sa si creeze altele, daca ar voi (Contra Manichaios). In crearea lumii este pe de o parte o coborare, pe de alta se manifesta puterea si libertatea lui Dumnezeu si pentru ca El ar fi putut sa n-o creeze. Ea n-are in ea nimic careia si-ar datora existenta, in creatie se reveleaza o mare minune. Lumea ar fi putut si sa nu fie peste tot. "Dumnezeu n-a avut nevoie de ea" (G. Florovski).

Daca Dumnezeu n-ar fi creat decat lumea materiala si animala inconstienta, s-ar fi putut spune ca a creat-o numai pentru Sine, ca sa-si vada in ea rationalitatea si puterea Lui, deci ca El a avut nevoie de aceasta, caci ea n-ar avea o bucurie de existenta ei. Iar o lume fara om, oricar ar fi de rationala si plina de semne ale puterii lui Dumnezeu, n-ar arata deplin puterea si rationalitatea Lui si deloc iubirea Lui. L-ar arata ca pe un dumnezeu insuficient sau cel putin capricios in El insusi.

´´´´Nu este raspunsul cel care lumineaza, ci intrebarea´´-Eugen Ionescu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0