nk_12321

16 ani de la dispariţia soţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici

3 posts in this topic

ÃŽn fiecare an, la sfârÅŸitul lui octombrie, în comuna CoÅŸereni, din judeÅ£ul IalomiÅ£a, are loc comemorarea trecerii la cele veÅŸnice a soÅ£ilor Doina ÅŸi Ion Aldea-Teodorovici. Åži anul acesta va avea loc această comemorare. Cei doi militanÅ£i ai Unirii Republicii Moldova cu România au decedat în acest loc, în urma unui accident rutier, în 1992 (Ion era născut în 1954, iar Doina în 1958). ÃŽn memoria celor doi artiÅŸti, pe partea dreaptă a ÅŸoselei BucureÅŸti-Urziceni-Slobozia, la intrarea în comuna CoÅŸereni, pe locul în care maÅŸina în care se deplasau spre ChiÅŸinău a intrat într-un copac, a fost ridicată o cruce de marmură albă. Dar simbolul interpreÅ£ilor de muzică uÅŸoară Ion ÅŸi Doina Aldea-Teodorovici este suprins cel mai bine de un alt monument, care se află la ChiÅŸinău, pe strada A. Mateevici 77. Monumentul de la ChiÅŸinău, ridicat în 1999, reprezintă un postament scund din granit, deasupra căruia este montat un bloc de marmură albă, care serveÅŸte drept soclu pentru sculptura statuară în bronz. Datorită tratării compoziÅ£ionale ÅŸi volumelor fluide ale metalului, sculptura produce impresia unei ascensiuni. Pe postament figurează o inscripÅ£ie simplă: „Doina ÅŸi Ionâ€. Doina pare o pasăre aflată pe un copac – întruchipat de Ion – de unde îÅŸi ia zborul spre cer.

Anul acesta, la 29-30 octombrie, se vor împlini 16 ani de la moartea celor doi cântăreÅ£i care au militat pentru unirea Basarabiei cu România. Imediat după revoluÅ£ia din decembrie 1989, cei doi soÅ£i au început activ propaganda pentru unire ÅŸi pentru introducerea limbii române în Basarabia. Dacă astăzi se învaÅ£ă în Limba română ÅŸi dacă alfabetul latin a fost reintrodus în Basarabia este ÅŸi meritul lor. SoÅ£ii Teodorovici au cântat după 1989 despre Eminescu.

Pe Internet se găseÅŸte un articol semnat de Cezarina Bârzoi, din care reiese faptul că cei doi soÅ£i ar fi fost asasinaÅ£i............

Continuarea pe http://blog.ej.am/?p=27

Share this post


Link to post
Share on other sites

Disparitia celor doi este o mare pierdere in primul rand pentru unitatea spirituala a romanilor, dincolo de orice fel de granite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

si odata cu stingerea vechii generatiii... ramanem cu "valori" de'alte Viziru, Senzual si Luciu....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now