Sign in to follow this  
Followers 0
ValiU

Volvo - control al stabilitatii pentru remorci

1 post in this topic

http://www.autonovo.ro/stiri/editorial_volvo_control_al_stabilitatii_pentru_remorci_434

"Constructorul suedez extrapoleaza sistemul ESP si pentru remorci, un domeniu absolut nou din punct de vedere al securitatii rutiere si al electronicii imbarcate .

Derapajul remorcilor, ce poate sa apara mai ales la coborarea unor pante, este extrem de greu de controlat de catre sofer si poate sa duca inclusiv la rasturnarea remorcii. In consecinta, dar si destul de tarziu, as spune, acest comportament potential periculos a intrat in atentia suedezilor, cunoscuti pentru preocuparea lor constanta in ceea ce priveste siguranta circulatiei.

"Derapajul remorcii este un adevarat cosmar pentru orice sofer. Problema apare de multe ori atunci cand remorca a fost incarcata incorect, cu prea multa greutate in partea din fata sau in cea din spate", declara Per Ola Fuxin, directorul departamentului de dinamica vehicul la Volvo.

Sistemul dezvoltat de ei se numeste TSA (Trailer Stability Assist) si monitorizeaza constant miscarile transversale ale remorcii in timpul deplasarii.

Exact ca si in cazul ESP-ului, sistemul decide franarea uneia sau mai multor roti ale masinii tractoare pana la stabilizarea remorcii. In cazuri extreme, toate cele patru roti ale masinii sunt franate si aprinderea este intrerupta pana cand situatia revine sub control.

Sistemul este activ la viteze de peste 50km/h si reactioneaza incomparabil mai rapid decat ar putea-o face soferul, cateodata chiar inainte ca acesta sa-si poata da seama de iminenta derapajului. "

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0