Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Nelu

Ce lac sa folosesc la tevile din cupru ale caloriferelor?

16 posts in this topic

        Cum mi-am programat concediul astfel incat sa-mi pot duce/aduce copilul la/de la scoala, in primele saptamani (din cls. I), de plictiseala mai mesteresc una, alta pe acasa si, acuma m-am apucat sa slefuiesc tevile din Cu de la caorifere pe care vreau sa le lacuiesc pentru impiedicarea oxidarii si pastrarea culorii originale a cuprului.

        Prima problema a aparut la alegerea lacului... Pentru ca nu am gasit un lac special pentru asa ceva la mai multe supermagazine de profil, am discutat cu unii, cu altii, mai mult sau mai putin calificati in domeniu si unii m-au sfatuit sa aleg un lac de exterior rezistent la intemperii iar altii m-au sfatuit sa aleg un lac folosit la bobinaj (emailat).

        Urmatoarele probleme au aparut cand i-am confruntat pe cei care mi-au facut recomandarile pentru a afla dezavantajele folosirii unui anumit tip de lac si, unii mi-au spus ca lacul folosit la bobinaj si izoleaza termic (echivaland cu aprox. 5 cm polistiren) si nu o sa mai am caldura iar ceilalti, ca lacul de exterior, rezistent la intemperii, nu va rezista la temperatura agentului termic si sa va exfolia.

        Orice parere, este bine venita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ar trebui sa ai in vedere si ce miros ar putea degaja, n-ar fi prea placut sa fii nevoit sa deschizi geamul in decembrie fiindca o sa-ti miroase camera a vopsea arsa. Cred ca ala de bobinaj e ok daca dai doar pe tevi, in fond caloriferele fac caldura nu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

La lacuri nu ma pricep dar iti spun ce am facut eu. Am dat cu var lavabil pe toate, exact ca cel cu care am vopsit peretii pt. a "masca" oarecum tevile. Au 2 ani si sunt in perfecta stare. Nu a cazut varul, nu s-a subtiat de la caldura nu nimic  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sigur ca da si marmota invelea ciocolata in staniol :D

Agentul termic are o temperatura de max 85C, in realitate insa la centralele termice murale nu depaseste 65C iar daca esti racordat la sistemul de termoficare al orasului ai max 70C .

Masina mea acum la 23C ambiental are o temperatura de 54C la nivelul plafonului exterior iar vara la 40C ajunge lejer la 75C .

Acuma eu nu cred ca vopseaua auto metalizata plus lacul aferent sunt ceva high tech .

Deci lacul obisnuit auto de la Policolor sa zicem rezista perfect la 65C cat are teava de cupru .

In acelasi timp eu stiu ca tevile de cupru nu se vopsesc tocmai pt ca arata foarte bine, ele se curata NUMAI cu apa si sapun pt a arata ca in prima zi .

Daca apa si sapunul nu te multumesc atunci baga niste lac pt vopsea auto :D

Succes .

PS> in 60 min scapi si de miros daca tii toate usile si geamurile deschise, timpul de uscare al lacului fiind de 20 minute .

Merge si lavabila de perete foarte bine fiind acrilica .

Share this post


Link to post
Share on other sites

daca nu ai ce face i=ti faci singur de lucru?

tevile alea nu se dau cu nimic

punct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai, NELU a zis clar: "de plictiseala mai mesteresc una alta prin casa"  DECI nu avem ce comenta, e plictiseala omului si tb sa faca ceva cu ea :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

...

tevile alea nu se dau cu nimic

punct

Nu pot sa nu le dau cu nimic pentru ca arata ca dracu!

In 2005 cand le-am schimbat, am asteptat 6 luni dupa vecinul de jos sa-mi permita accesul in locuinta lui sa le schimb. Vecinul de deasupra, nu a fost de acord sa ma lase sa le schimb pana la el in apartament, nici pe cheltuiala mea. De atunci tot am asteptat cu ele asa sperand ca se va razgandi dar, n-a fost sa fie si tevile intre timp s-au innegrit.

Am facut ceva poze la tevile innegrite si la cele pe care le-am slefuit deja si se vede diferenta. In realitate, diferenta se vede mai bine, in favoarea celor slefuite.

post-952-1287786696252_thumb.jpg

post-952-1287786696682_thumb.jpg

post-952-12877866970968_thumb.jpg

post-952-12877866974803_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maine (evident, daca nu uit) iti pun niste poze cu ale mele sa poti decide in cunostinta de cauza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hai mai ca e frumos asa. Incepe sa arate rustic. Eventual sa lasi si cativa paianjeni pe acolo:) O sa fie chiar coltul lui Dracula :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce plictisiti sunt unii... :D

Da-le cu o vopsea pentru metal dupa ce in prealabil le degresezi cu un diluant.

N-ar trebui sa ai probleme 1001 ani, doar cate o vopsea la cativa ani.

Iti recomand alb, se asorteaza cu bucataria :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se poate da cu vopsea "patina cupru" :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut NELU . Citeva sfaturi pt. pastrarea luciului natural al cuprului . Am facut instalatii sanitare pe cupru si in plus am si incercat confectionarea heaterului din masina http://www.volvo-club.ro/forum/index.php/topic,4070.0.html deci se poate spune ca am o oarecare experienta  ;) . Nu te mai chinui sa slefuiesti tevile . Exista o solutie chiar cea folosita de instalator cind a executat lipiturile , se numeste flux decapant ( il gasesti la orice magazin de instalatii sanitare care comercializeaza piese de cupru - daca nu se prinde vinzatoarea de denumire ca sunt cam ignorante  :D , cere solutia aia de curatare care se foloseste pt. lipit cupru ) . Sunt niste bidonase de 80-100 ml. . Bidonasul are o pensulica in capac dar pt. eficienta foloseste o cirpa de bbc. . Orienteaza-te cam cita teava ai ( cred ca vreo 20 m ) - ar trebui sa te descurci cu 4 bidonase . Vezi ca e cam scump , in jur de 30 lei bidonasul . Dupa decapare sterge cu o cirpa uscata ( tot bbc. ) tevile si evita sa le atingi cu mina goala . Lacul poate sa fie incolor sau alb ( cel alb e extraordinar de scump in comparatie cu cel incolor si e si foarte greu de procurat ) doar sa fie pentru metal si sa reziste la o temperatura de vreo 70 grade celsius . Lacul folosit la bobinaj ( serlac ) necesita o temperatura mai mare de uscare decit cea generata de majoritatea centralelor murale de apartament . Nici vorba ca se va usca dar in timp si nu cred ca vrei sa stai toata iarna cu miros de lac in casa si tevile lipicioase  ;) . Poti sa folosesti si metoda lui @Bogdan G dar o sa cam ai de munca . Dupa lacuirea tevilor si pentru uscarea mai rapida a lacului programeaza centrala sa functioneze macar o ora  , lasa geamurile deschise si pleaca la plimbare  :D . In speranta ca sugestiile mele iti vor fi de folos , SPOR LA TREABA .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspunsurile date.

Sunt hotarat totusi sa pastrez culoarea originala a cuprului.

@ VOLVO16, am vazut la timp postul tau cu radiatorul si m-a impresionat ambitia ta de a gasi o alternativa la cel original. M-am gandit atunci ca pe langa faptul ca va iesi mai ieftin, va fi si mai bun insa, nu a fost sa fie altceva decat o experienta din care am mai invatat fiecare ce am putut/vrut.

Cu slefuitul, sunt aproape gata asa ca cealalta varianta, nu o mai iau in discutie.

Daca zici tu ca serlacul nu se usuca in conditii naturale (sunt racordat la reteaua termica a orasului, asa ca voi avea apa calda in tevi doar peste aproximatv 2 luni), voi folosi un lac pentru metal de exterior, rezistent la intemperii...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pt aprecieri . Adevarul e ca heater-ul a iesit mai bun insa n-am gasit o solutie la inlocuirea aripioarelor radiante  ;) . Succes cu gasirea unui lac potrivit .

Share this post


Link to post
Share on other sites

si nu vei mai avea un calorifer continuu care sa0ti incalzeasca pereti exteriori sa nu se mai faca igrasie-daca se facea-...

eu unul sint impotriva de a le da cu lac sau vopsi

e alegerea ta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu te gindi ca pelicula aia de lac are o asa mare protectie . Cel putin nu lacul care il gasesti in mod normal in comert  ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0