Sign in to follow this  
Followers 0
ValiU

Ghici ce e asta?

16 posts in this topic

:) pe aproape.

E o vitza de vie

Si pentru cei care nu au vazut o floare de colt(fara jignire)

post-765-12877877916843_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

La pestera dambovicioara, ghizi sunt copiii din zona. Nu aveau mai mult de 10 ani.

Tu ii platesti.

Ei se bucura.

Foarte dragutz

post-765-1287787792113_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frumos, dar...trist...unde sunt parintii?

Off-topic, eram  cu cineva intr-o comuna...oarecare, un copil taia lemne-la scoala din localitate(in vacanta=munca voluntara!!!).Cel cu care am fost i-a dat 1 leu sa-si ia bomboane sau pufuleti, nu mai retin, pentru ca e harnic, copilul a radiat de fericire! Intrebat unde -i sunt parintii a raspuns:

-tata e la bufet ...

-si mama?

-mama se uita la telenovele... :(

Sinceritatea copilului si dezinvoltura lui, ne-a impresionat. Era cam de aceeasi varsta cu cel din poza....Si parea la fel de matur...

Share this post


Link to post
Share on other sites

E o zona destul de saraca, plus ca nu facea o munca fizica.

El invatase totul ca o poezie si crede-ma.....  rasplata a fost pe masura simpatiei. :)

E trist pentru cei pusi la munca fizica :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce m-a frapat, a fost ca muncea de buna voie , asemeni copiilor din poza ta....

Share this post


Link to post
Share on other sites

crezi ca daca avea in casa (bordei) o consola wii / Playstation / Nintendo / laptop cu jocuri si internet sau un maldar de jucarii (chiar si vechi) mai "muncea de buna voie" ?... Copii muncesc cind nu au cu ce sa joace - de regula. Am vazut odata intr-o comuna simpla (cind am cintat la o nunta) un copilas de vreo 6 anisori care timp de o ora, a facut toata treaba in curte ca deh, parintii aveau alte treburi: dat de mincare la animale, maturat curtea cu matura din nuiele (numai buna si moale pentru manutele lui), muls vaca...am ramas masca. Mi-am facut "curaj" si l-am intrebat: de ce nu te joci, trebuie neaparat sa faci toate astea ? Raspunsul a fost zdrobitor:

"am un puzzle nenea, dar ii lipsesc piese din el."

Mama ei de viata...Au timp destul sa tot munceasca, unde le e copilaria ?...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aici as vrea sa va contrazic putin.

Si eu am crescut la tara. Am si muncit f mult. Am facut o groaza de lucruri: am sapat, am cosit, am strans fan, am facut clai de fan, am cules porumbi, struguri, am plantat vita de vie, am facut cu parintii doua case.

Faceam focul cand ajungeam acasa si nu am dat niciodata foc la casa.

Am lucrat o vara la o ferma in zona, iar de banii castigati mi-am cumparat prima pereche de blugi. A fost si primul contact cu hotii.

I-au furat mamei 1200 de lei (in piata sarbilor din severin) A fost distrusa biata de ea.

Il ajutam pe tata sa repare masina. Curatam cu el la rugina (asta nu imi placea deloc).

Intr-o vara am crescut un porc (adunam iarba pentru el si alte chestii care le manca) toamna l-au vandut parintii si mi-au cumparat o bicicleta PEGAS pe care am distrus-o pana la urma. Toate padurile, dealurile, vaile le-am colindat cu ea. Bagasem in loc de camere furtun de udat pentru ca mergeam cu ele prin toti maracinii

Ne duceam cu vacile (vara in vacanta doar)si ne jucam cu copiii pe dealuri pe camp. Ne certau babele ca nu aveam grije de ele..... dar ele ce treaba aveau .... :)

Mergeam prin paduri, ne faceam leagane, jucarii. Furam rolele de pe langa banda de carbune (alea stricate) le scoteam rulmentii si ne facem carut cu care ne plimbam. Toata ziua degripam la rulmenti ca intra mizerie in ei.

Stricam scandurile bunicilor sa ne facem noi carut.

Iarna ne faceam super partii pentru sanii, mancam fructe salbatice care sunt bune doar iarna..... Stricam gardul bunicului. (doar asa mai puteam opri sanile, in gardul lui de maracini)

Credeti-ma, e foarte frumos si la tara si multa munca o faci si din placere si pentru ca parintii sunt gospodari si te influenteaza si pe tine asta.

Este adevarat ca exista si cazuri nefericite insa......  in general copilaria la tara e mult mai frumoasa si mult mai creativa. decat cea de la oras.

Inveti f multe.

Ai, e adevarat, si foarte multe dezavantaje dar nu totul poate fi perfect.

Deci......    e discutabila situatia

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ ValiU - adevarat ai scris. Sunt multe lucruri frumoase care se petrec in copilarie si care ne raman in minte chiar daca eram pusi si la munci care nu ne placeau. Pana la 17 ani am stat la tara, si am avut parte de toate frumusetile vietii de la sat, animale pe langa casa, camp de prelucrat, construit casa parintilor, etc etc. etc. SI nu-mi pare rau de loc. Ba din potriva, viata din Bucuresti m-a facut sa fiu foarte lenes, pasiv, si neindamanatic. As da orice sa am o casuta a mea si la care sa fac cate ceva ori de cate ori se iveste ocazia. La bloc ocazii nu prea ai.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu m-am apucat de una :) deja a treia :) deh... dragostea de pamant ramane.

Din copilarie care pot spune cu mana pe inima ca a fost f frumoasa mi-au ramas intiparite in minte cuvintele bunicii. Ea avea grija de noi in lipsa parintilor.

1. "hai ca e tarziu de vaci" asa ne trezea dimineata la ora 7 dupa ce noi facusem o jumatate de noapte alba cu ceilalti copii pe drum. :) Urmaream "stelele cazatoare" si ne uitam dupa micii sateliti  in care se reflecata lumina soarelui disparand dupa ce se schimba unghiul de reflexie.

2."hai ca fata vaca" asta era fraza pe care o uram sa o aud cand venea bunica la geam noaptea si ne dadea desteptarea...... :) acum ma amuza, dar atunci stiam ca va fi o noapte alba.... in care trebuia sa avem grija de vaca ca deh.... nu erau in stare sa faca viteii singuri insa :(..... dupa ce incepeau si ei sa stea bine in picioare erau niste dulci.

Bunicii erau si ei foarte gospodari si totdeauna aveau animale frumoase. Erau ca niste pepeni si cu niste ochi foarte gingasi :)

Mai sunt foarte multe de povestit dar ma opresc aici ca va plictisesc.

Sper sa va fi facut o parere de cum decurge viata normala la tara cand chiar daca munceam aveam parte de foarte multe lucruri frumoase.

Si cred  v-am mai descretit fruntile.

PS. primavara era sezonul de adunat flori de prin paduri si de stricat cuibul cotofenelor luandu-le si ouale. Incercam sa le indepartam de casa pentru ca mai tarziu ar fi mancat puii de gaina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frumoase povesti... mi-au adus aminte de copilarie. Eu ma duceam cu caprele si cu vacile. Era un fel de rand, se luau toate caprele sau vacile din sat si cate 2 familii din sat aveau grija de ele cate o zi. Venea randul cam odata pe luna si se strangeau sute de animale...Atunci cand eram copii toti eram egali si ne jucam impreuna, viata a facut ca unii dintre ei sa fie cam tot in pozitia aia din pacate. Ii vezi acum si iti aduci aminte de atunci...

Share this post


Link to post
Share on other sites

asta e viata. si eu cand ajung la ai mei vad cum fosti prieteni de copilarie au ramsa la acelas nivel chiar daca viata a inaintat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunte-ti off-topic!  ;D

Titlul topicului era:"Ghici ce e asta ?" Raspunsul la ce s-a scris...e ..COPILARIE ! ce e pacat...copiii mei nu vor avea parte nici de 1/2 din  "copilaria" mea.Ma gandesc ...la fel spunea si mama mea.... ::) Si copiii mei vor spune:...mai, ce viata mai duceau...... ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mda...foarte frumoase povesti. Povesti pt mine, pt ca eu am crescut aici, in Bucuresti. La tara mergeam maxim 2-3 saptamani vara si atunci parca eram musafiri si eu si fratele meu. Nu ne lasau bunicii sa facem aproape nimic.... Insa, chiar daca am avut o copilarie petrecuta in Bucuresti, nu a fost absolut deloc ca a copiilor de astazi, care se uita numai la tv, se joaca pe calculator si alte minuni.

Il intrebam acum o luna pe finutul meu de 13 ani de ce sta numai in casa, la calculator si nu iese afara. A zis: " Cu cine daca toti copiii se joaca pe calculator?" Trist...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0