Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Nelu

criza financiara

24 posts in this topic

Fabula crizei financiare... Morala o trageti singuri

A fost odata ca niciodata un biet lustragiu care isi castiga existenta, da, ati ghicit, lustruind pantofii domnilor care intrau si ieseau dintr-o cladire impozanta din centru.

Niciodata nu stiuse exact ce cladire este aceea in fata careia lucra de ani de zile, poate ere o banca, poate era o bursa, poate vreun minister important insa domnii bine imbracati care intrau acolo opreau adeseori la el pentru a-si lustrui pantofii.

Lustragiul nostru era priceput in ceea ce facea, folosea numai crema de pantofi de cea mai buna calitate si era vesel si optimist.

Intr-un cuvant era multumit cu munca lui iar clientii lui la fel asteptandu-si rabdatori randul la lustruit.

Intr-o zi insa s-a oprit la el un client nou, mai deosebit de ceilalti care l-a intrebat prietenos: "Ce faci aici? Ce-i cu tine asa de vesel? Nu ti-a spus nimeni de criza financiara?"

Ce-i drept nu-i spusese nimeni, nici unul dintre domnii aceia bine imbracati care intrau in banca sau ce-o fi fost acolo, probabil toti la curent cu criza.

"Poate nu le pasa de tine sau poate n-au avut suflet sa iti spuna insa criza financiara e pe drum si ne va afecta absolut pe toti, nu va scapa nimeni, nici macar tu un biet lustragiu. Asa ca daca ai un dram de minte iti iei masuri din timp, ca sa nu fi luat pe nepregatite.

Aceasta e meseria mea, sunt expert, stiu ce vorbesc."

Dupa plecarea domnului binevoitor lustragiul nostru ramase pe ganduri. Poate ca intradevar nici unul dintre clientii lui nu il considerase demn sa il puna la curent cu criza financiara. Noroc cu domnul cel prietenos care ii voia binele.

Asa ca lustragiul a inceput sa ia masuri incat sa nu fie luat pe nepregatite de criza financiara. Pentru început folosea mai putina crema de pantofi si mai de proasta calitate.

Apoi a inceput sa aloce mai putin timp fiecarui client, dupa cum se spune time is money. A inceput sa socializeze mai putin cu acestia, criza e criza, nu mai e timp de smalltalk.

Preocupat de criza financiar a devenise ingandurat, tacut si isi facea treaba de mantuiala.

Asa ca incetul cu incetul clientii care fideli carora le placeau veselia si calitatea muncii lustragiului au inceput sa se rareasca.

Iar lustragiul nostru cu fiecare client pierdut era multumit intr-un fel ciudat ca domnul cel binevoitor a avut dreptate.

"Ce m-as fi facut daca expertul nu m-ar fi prevenit la timp? Acum as fi fost probabil luat pe nepregatite de criza financiara."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta sa fie drumul pe care il urmam sau dimpotriva?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Litrul de ulei nu se găsea în rafturi în urmă cu un an la preÅ£uri mai mici de 6 - 7 lei. Acum fiecare magazin are un sortiment de ulei care costă sub 4 lei litrul. Spre exemplu la Carrefour, uleiul rafinat din floarea soarelui poate fi cumpărat cu 3,75 lei/litrul. La Selgros un litru de ulei se vinde cu 3,63 de lei, iar la Real preÅ£ul coboară la 3,59 de lei.

http://www.bihon.ro/stiri/oradea-bihor/articol/razboiul-preturilor-pretul-uleiului-sub-4-leilitru/cn/news-20090211-02380683

adevarul este ca anul trecut m a socat cresterea pretului la ulei. am considerat ca cineva isi bate joc efectiv de mine. asa ca am zis ca mai bine imi bat eu joc de ei si nu am mai cumparat ulei de floarea soarelui. la pretul ala am preferat uleiul de palmier (la pret egal).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jucaria asta mi-a trezit amintiri de la gradinita .  :D

Ce vremuri erau... nu imi vine sa cred.

Multumesc!  :-*

Share this post


Link to post
Share on other sites

si eu sunt de aceeasi perere si mi se pare si logic daca nimeni nu mai cumpara ca este criza si trebuie sa tinem bani  atunci eu tu noi toti maine dimineata nu mai plecam la munca ca ce am facut ieri nu sa vindut  azi si din criza vom da in calamitate si pe urma in dezastru :-[

Share this post


Link to post
Share on other sites

REVENIRE Precizări la patru luni după eveniment

Isărescu: atacul asupra leului a fost mult mai periculos

05 MARTIE 2009

Atacul asupra leului din octombrie anul trecut a fost mult mai periculos decât s-a crezut la vremea respectivă. La mai bine de patru luni de la tentativa a trei bănci, nenominalizate nici acum, de a deprecia moneda naÅ£ională, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ieÅŸit ieri la rampă cu declaraÅ£ii ÅŸoc, spunând că se urmărea atingerea unui curs de 4,5 - 4,7 lei/euro ÅŸi nu un nivel de 4,2 lei/euro, cum sugerau unii analiÅŸti. BNR a intervenit pentru menÅ£inerea încrederii în moneda naÅ£ională, fără a apăra un nivel anume al cotaÅ£iei leului, a precizat el.

“Vă garantez că nu era 4,2 lei/euro. Se dorea 4,5 - 4,7 lei/euro ÅŸi mai sus. ÃŽn momentul în care scapi frâiele nu mai ai ce să faciâ€, a spus guvernatorul. Totul s-a întâmplat pe fondul unei datorii externe private ridicate, pe termen scurt, care poate fi pusă, în mare parte, pe seama luptei pentru cotă de piaÅ£ă dusă de băncile comerciale, care s-au împrumutat de la băncile mamă din străinătate.

Pentru prima data in istoria pieÅ£ei interbancare, vineri, 17 octombrie, unele bănci nu ÅŸi-au închis poziÅ£iile din lipsă de lei, adică nu au putut să-ÅŸi plătească la timp împrumuturile pe care le luaseră anterior pentru a paria pe scăderea leului. Imediat, dobânzile la lei au explodat, iar BNR a lasat piaÅ£a fără lichidităÅ£i, lăsându-i fără bani pe speculatori. Neplătind la timp, aceÅŸtia au fost nevoiÅ£i să achite penalităÅ£i.

Presiune mediatică

Isărescu a explicat ieri că a existat o presiune mediatică la care au apelat unele bănci în octombrie, mai ales prin declaraÅ£iile privind lipsa de lichiditate. AtenÅ£ionarea lansată ieri de Isărescu vine după ce, luna trecută, guvernatorii a patru bănci centrale au ieÅŸit la rampă simultan, încercând să restabilească încrederea populaÅ£iei în moneda naÅ£ională.

Ieri, guvernatorul băncii centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, a anunÅ£at că va propune Băncii Centrale Europene ÅŸi Comisiei Europene interzicerea acordării de ajutoare de stat băncilor care fac speculă pe pieÅ£ele financiare ale noilor state membre UE. Skrzypek s-a alăturat omologilor săi din Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria ÅŸi România, semnând un comunicat comun prin care ÅŸi-au exprimat îngrijorarea cu privire la comentariile care induc în eroare pe marginea riscurilor din sectoarele financiare din regiune. (A.B.)

http://www.gandul.info/actualitatea/isarescu-atacul-asupra-leului-a-fost-mult-mai-periculos.html?3927;4021045

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ieri am trecut pe la banca sa ma interesez de un credit.

La lei este dobanda de 32% si la euro este de 24%. Unde mai pui, ca tot de la 5 ani in sus voiau sa imi faca calculele... sa dau dublu si triplu inapoi.

...In conditiile astea, le urez faliment sprancenat!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ieri am trecut pe la banca sa ma interesez de un credit.

La lei este dobanda de 32% si la euro este de 24%. Unde mai pui, ca tot de la 5 ani in sus voiau sa imi faca calculele... sa dau dublu si triplu inapoi.

cauta o cooperativa de credit unde poti obtine imprumut in lei pe perioade de pana la 5 ani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

intr-o economie sanatoasa(corecta) bancile sunt un sprijin pt dezvoltare prin practicarea de dobinzi oneste(mici si constante) prin care reusesc o crestere economica atit clienti cit si bancile dar cum in ziua de azi bancile sunt decit un vierme care maninca non-stop si din ce in ce mai mult din seva acestui arbore care este societatea imi doresc si sper sa se si intimple,FALIMENT FERICIT LA TOTI BANCHERI

noi suntem obisnuiti sa trecem prin greutati si stringem cureaua atit cit trebuie in istorie au facut-o multe popoare printre care si noi o vom face din nou si vom iesi la lumina si de aceasta data,in schimb bancile ar trebuii sa moara toate pt ca sunt responsabile de acest dezastru financiar si la cum sunt impostate in ziua de azi nu sunt decit un membru cu cangrena care trebuie amputat pt ca restul sa ramina sanatos

Share this post


Link to post
Share on other sites

si daca mor bancile, cine va mai da credite ?

daca o banca da faliment , trage dupa ea o groaza de oameni si firme....

si poate si alte banci.

nenorocirea consta in lipsa de management a statului. in reaua lor credinta. in dorinta statului de a se imbogati pe seama societatii.

clasa politica este necontrolata de societate si de aceea fura de stinge. de la noi.

am dat jos comunistii si i-am inlocuit cu comunisti.

am dat liber jigodiilor sa fure pe fata. si vom mai da.....

sintem needucati si prosti in majoritate, si asta se reflecta in cei pe care majoritatea ii alege.

cei cu bun simt se retrag usor spre locuri care nu put, ceilalti viseaza sa ajunga si ei la ciolan.

saracia duce la terfelirea principiilor de viata. duce la incultura, la neglijarea judecatii in favoarea burtii.

un sarac nu are o scara a valorilor, ci o scara a necesitatilor urgente. nu mai are timp sa traiasca pentru catrebe sa supravietuiasca. am fost sarac, o spun din proprie experienta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este numai vina bancilor ca au dat credite oamenilor care nu isi puteau permite. Omul consuma si ar consuma non-stop daca este lasat. Minunatul sistem capitalist si visul american a facut posibila aceasta criza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@iulirx,sa nu cumva sa iti treaca prin cap nici macar pt o secunda ca statul controleaza bancile,in acest haos controlat bancile comanda lumea indiferent de rasa,culoare politica sau zona geografica practic e cam D-ZEU pe pamint

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu sint copil: stiu ca banul e totul. si ca banul comanda oriunde,oricind.

totusi statul e format de oameni pusi de bancheri cu votul nostru.

pina la urma tot noi, societatea, ii punem acolo, din prostie, nestiinta, indiferenta, etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

arma jigodiilor e democratia : nu ne pot controla pe noi , cei care judecam bazati pe fapte, cu inteligenta, in schimb ii controleaza pe prosti - care sint, normal, mai multi ca noi.

votul meu, pentru mine, conteaza cit 2-3 sute de mii de voturi ale cretinilor care ne inconjoara.

si pe ei ii doare-n pix de asta.

de ce atita democratie? unde dracu e libertatea mea, a ta, a tuturor celor care nu sint de acord cu sleahta care ne conduce si ne va mai conduce...?

noi nu putem controla prostimea,n-avem bani....

Share this post


Link to post
Share on other sites

@iulirx,ai dreptate dar asta se poate acum citeva zeci de ani cind societatea era mai sanatoasa dar in ziua de azi e aproape inposibil cel putin la noi in tara unde suntem obisnuiti sa induram cun de altfel am facut din totdeauna pt ca lucrurile sa inceapa sa se miste in bine ar trebuii miscari sociale de masa nu o greva de 2000de oameni azi una de 5000 peste o sapt,sunt multe de facut si in mod pasnic pt inceput eu as propune(cum am vazut in italia)greva automobilistilor catre benzinari pt 48 ore,nimeni sa nu cumpere nimic din benzinarii pt 48 ore nu e greu,peste tot(E.U.)a scazut pretul la combustibili chiar daca nu in aceeasi masura cu barilul de petrol numai la noi nu,a ca ne-au scos ochi cu 3bani aia da dar barilul de petrol cosat mai putin de jamatate fata de acum 2ani cind a ajuns un pret record si de atunci tot preturile alea le avem,aceeasi masura se poate aplica si pt supermarket-uri si chiar s-a facut in alte tari

Share this post


Link to post
Share on other sites

MIC CALCUL CRIZAT

UN CALCUL SIMPLU / REZULTAT IMPRESIONANT

reflectie si un calcul simplu trimis la cnn de catre un telespectator:

planul de salvare al bancilor cu banii contribuabililor, care inca se discuta in congresul sua, va costa suma de 700 miliarde dolari, plus cei 500 miliarde care deja s au dat bancilor, plus miliardele date bancilor europene de catre guvernele acelor tari.

dar, sa incercam sa dimensionam numai putin cifrele intrate in joc. telespectatorul face urmatorul calcul:

planeta are 6,7 miliarde de locuitori, daca s ar divide cei 700 miliarde de dolari intre 6,7 miliarde de locuitori, ar reveni fiecarui locuitor al terrei o suma de 104 milioane dolari!

cu asta, nu numai s ar termina cu saracia in lume, ci, automat s ar transforma in milionari toti locuitorii planetei!

concluzia telespectatorului:

â€se pare ca realmente avem o mica problema in distribuirea generala a bogatiei...â€

Share this post


Link to post
Share on other sites

Supersimplist calculul.

In secunda 2, acei 104 milioane ai fiecaruia nu vor mai valora nici cat o hartie igienica. Probabil ca vei putea face focul cu ei, daca ar fi cash, dar numai pt cateva ziel...

Ca sa nu mai zic ca ar fi sfarsitul omenirii. Imagineaza-ti o planeta de milionari care vor vrea la pensie si pe croaziere... Si unde nimeni nu munceste.

Se va ajunge si acolo. Dar pana la automatizarea completa a economiei modiale mai este cel putin un secol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cum pot fi salvate un milion de slujbe

Dacă măcar pe timpul crizei am consuma cu precădere produse româneÅŸti, circa un milion de conaÅ£ionali ar fi mai siguri de ziua de mâine, se arată într-o analiză realizată de revista „Capitalâ€.

Aceasta deoarece circa 600.000 de români lucrează în producÅ£ia de bunuri de larg consum, iar aproximativ 400.000 îÅŸi câştigă existenÅ£a în industriile de retail ÅŸi transporturi. Multe state vestice, în contextul crizei, îÅŸi încurajează cetăÅ£enii să cumpere produse naÅ£ionale. Ce-i drept, unele dintre produsele autohtone sunt inferioare calitativ altora importate. ÃŽnsă, în acelaÅŸi timp, o mare parte din produsele „made in Romania†îÅŸi merită banii ÅŸi au reputaÅ£ie bună.

Industriile performante, pe care economia autohtonă se poate baza, sunt cea alimentară, textilă ÅŸi de îmbrăcăminte, cea de software ÅŸi servicii asociate sau auto ÅŸi de piese de schimb. „În ceea ce priveÅŸte produsele lactate, calitatea lor este identică cu a celor produse afară. La carne, circa trei sferturi din produse sunt identice ca preÅ£ ÅŸi calitate. (...) De asemenea, printre puÅ£inele produse româneÅŸti care pot concura de la egal la egal cu cele străine este vinulâ€, afirmă Sorin Minea, preÅŸedintele asociaÅ£iei din industria alimentară Romalimenta. Totodată, laptopurile Log’n’go pe care Vodafone România le vinde cu succes sunt un produs autohton, fabricat de firma Maguay. Alte produse româneÅŸti competitive sunt soluÅ£ia de securitate BitDefender, automobilele Dacia, produsele textile Jolidon, produsele de panificaÅ£ie Vel Pitar sau mezelurile Cris-Tim.

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/842006/Cum-pot-fi-salvate-un-milion-de-slujbe/

Share this post


Link to post
Share on other sites

La Radio Erevan , un ascultator amarat din Romania intreaba:

- De ce trebuie sa strangem cureaua in perioada de tranzitie?

Radio Erevan raspunde:

- De gat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O mare lecție romaneasca de finante publice

Cum au mers si cum merg treburile in Romania!

Într-o dimineaţă, stăpânitorul unei cetăţi fu trezit de nişte strigăte care se auzeau din piaţă: „Hai la mere! Mere dulci cum n-aţi mai gustat!”.

Ridicându-se indispus din pat şi privind pe fereastră, văzu un târgoveţ ce vindea, într-adevăr, mere, înconjurat de o mulţime de muşterii. „Trebuie să fie tare bune merele alea”, îşi spuse mai-marele cetăţii şi, făcându-i-se poftă, îl chemă pe primul său sfetnic şi îi porunci: „Ia cinci galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la târgoveţul acela”. Primul sfetnic îl chemă pe paharnic şi îi spuse: „Uite patru galbeni, du-te şi cumpără mere”. Paharnicul se adresă, la rândul său, stolnicului: „Poftim trei galbeni, de care să cumperi mere de la târgoveţul acela”. Stolnicul îl chemă pe primul străjer îi dădu doi galbeni şi îl trimise în piaţă. Acesta dădu un galben unui străjer din subordine, iar acela se duse la târgoveţ şi îl luă la rost: „Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere”.

Zis şi făcut. Întors la şeful său, străjerul se lăudă: „Am făcut un târg nemaipomenit. Cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţa cu mere a tărgoveţului”. Primul străjer merse la stolnic: „M-am târguit şi, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac cu mere!”.

Stolnicul - repede la paharnic: „Cu trei galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere”. Paharnicul dosi jumătate din cantitate şi apoi merse la primul

sfetnic: „Iată, cei patru galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere”. Iar primul sfetnic se înfăţişă dinaintea stăpînitorului cetăţii şi glăsui:

„Măria ta, iată, am îndeplinit porunca. Numai că de acei cinci galbeni n-am reuşit să târguiesc decât cinci mere”.

Mai-marele cetăţii muşcă dintr-un măr şi cugetă: „Hmmm… Cinci mere pentru cinci galbeni… scump, foarte scump! Şi, cu toate astea, târgoveţul acela avea o mulţime de cumpărători. Înseamnă că lumea o duce bine, are bani. Ia să măresc eu birurile!”

Share this post


Link to post
Share on other sites

Abia acum am vazut dar 700 /6,7=104euro de caciula -n-ar fi chiar asa mult!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0