parola

Volvist fochist

10 posts in this topic

Cine dintre volvisti se mai incalzeste cu lemne iarna? Sa schimbam pareri si opinii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In sfarsit un fochist :). Ce cazan ai si ce suprafata incalzesti? Cazanul meu e pentru carbuni Vigas 29 Ud) dar toti mi-au spus sa nu folosesc carbuni ca se duce dracu curtea. Acum folosesc bricheti si ma tine o incarcatura cam 12 ore (dar nu e foarte frig afara, 5gC). Incalzesc 240mpx3m inaltime. 6 ore stau pe langa cazan sa vad cum merge, pana ma obisnuiesc cu el. Pe tur am 69gC cerut, dar se duce din inertie la 74,75. Banuiesc ca e optim, ca asa arata in graficul centralei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maresti substantial randamentul unei centrale pe peleti/lemme daca o combini cu o pompa de caldura (geotermica).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problema e de cost, nu mai am bani si de pompa+puturi. Incerc sa vad cum as putea face sa nu ma trezesc noaptea sa bag pe foc. Daca pun 6kg de mangal in cazan, oare maresc autonomia? Brichetele de fag au 4kWh/kg, mangalul vad ca are 10kWh/kg. Ma tenteaza sa incerc, dar as prefera sa imi spuna altii cum sa fac inainte sa dau foc la casa.(a doua oara) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Incalzesc cam 90 mp. x 2.5 inaltime cu un viadrus de 22 Kw cu lemne (mai putine) plus multi carbuni pentru ca sunt de proasta calitate(lignit). Cel mai important lucru este ca lemnele si carbunii sa fie cat mai uscate, ideal este de doi ani dar merge si un an, iar autonomia este in jur de 4-5 ore. In orice caz toata iarna se cheama ca esti fochist.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am fost in urma cu doi ani in Austria, la ski. Am stat la o cabana in varful muntelui - super frig, super vant. Toata incalzirea cabanei (doua nivele, living jos si 3 dormitoare sus) consta intr-un singur foc si niste tuburi cu ventilatoare care distribuiau caldura peste tot. Caldura ajungea oricum, dar daca doreai mai cald undeva in casa, apasai pe intrerupator si pornea si un mic ventilator care forta un pic intrarea caldurii. Focul era un gen de creuzet ventilat, pe baza de bricheti/ peleti mici. Practic incarcam un sac de vreo 5 kg pe zi, care costa 3 euro. Respectivele bucatele avand forma de pufuleti cat creionul cadeau in creuzet si ardeau constant si aproape fara cenusa (in doua saptamani eu nu a trebuit sa curat ceva). Functie de reglaj, cadeau mai multi sau mai putini. Mie sistemul mi s-a parut super ok - facea super caldura in toata casa, si singura contributie era sacul zilnic turnat in rezervor. Sac care presupun ca ar fi mai ieftin pe la noi, iar curentul necesar operarii ventilatoarelor cred ca este comparabil cu cel necesar pompelor care plimba apa prin centralele noastre. A - si avea si programare on sau off, cu data si ora.

PS - apa era incalzita cu curent, instant. Cam peste tot in Germania/ Austria am vazut sistemul asta. Nu-mi amintesc sa fi vazut vre-un boiler.

Iote AICI ceva

Edited by Mihaipg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, peleti. In Romania costa 1000Ron tona de peleti buni. Si ai nevoie de 5t/an :). Prima data asa am vrut si eu sa fac, insa m-am calmat ca e mai scump decat pe gaz, curent etc... In Germania pretul este subventionat pentru ca este energie slab poluanta...La noi...NU!

@vcristi, daca pui cox sau mangal, nu creste autonomia? 4-5 ore este foarte putin. Centrala e cu gazeificare sau fara? Eu cu bricheti am ajuns la 12h autonomie, dar ma costa 700Ron/luna, nu tocmai idealul meu de incalzire ieftina. Mangalul are 10kwH/KG, costa 8 lei 3kg, deci tot cat brichetii de fag. Insa daca as folosi lemn (250ron/tona) cu mangal as iesi la 350 Ron pe luna. Dar aceste calcule sunt teoretice, sunt curios daca cineva a pus in practica si ce concluzii are.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este o centrala atmosferica deci nu este cu gazeificare, cand am cumparat-o acum 7-8 ani nu stiam prea multe sau mai bine zis nu stiam nimic despre astfel de sisteme de incalzire, am invatat din mers cum s-ar spune. Cand o sa ma lase viadrusul cred ca o sa trec la una cu gazeificare(atmos cred) la care randamentul si autonomia sunt simtitor mai mari. In privinta carbunilor dupa cum se vede in semnatura sunt din valcea in apropiere de "vestitele" exploatari miniere si nu am auzit sa se gaseasca si alfel de carbune desi m-ar interesa(mai mult de un sfert din ce bagi in centrala scoti cenusa). Cat priveste autonomia eu inteleg prin asta timpul cat centrala functioneaza fara intrerupere la temperatura setata, ca dupa aceea inca vreo doua ore se mai opreste, mai porneste si tot asa, iar aici mai intervine si cat de bine este izolata locuinta asa incat caldura da ramana in interior cat mai mult nu sa dispara in exterior.

O adresa utila aici:http://forum.softpedia.com/forum/369-instalatii-centrale-termice-lucrari-practice/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai si eu sunt la prima ;). Dar am cumparat cu gazeificare, tocmai pentru a o incarca mai rar. Eu prin autonomie inteleg timpul dintre doua incarcari. Cu lemn e mult mai mic decat cu bricheti, dar si mai ieftin, in detrimentul autonomiei. Incerc o varianta lemn si carbune sa vedem daca reusesc sa o fac sa duca 12ore cu o incarcatura. Insa o sa folosesc huila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now