roco

Bezina sau motorina??

104 posts in this topic

AchiziÅ£ionarea unui autoturism diesel nu mai reprezintă „o afacere" decât pentru ÅŸoferii care parcurg peste 30.000 de km pe an

ÃŽn ultimele luni, preÅ£ul la motorină l-a depăÅŸit cu mult pe cel al benzinei, iar tendinÅ£a pare că va continua. Astfel, motorizarea diesel a ajuns să nu mai fie aÅŸa de rentabilă ca în anii trecuÅ£i. La un rulaj de 20.000 de kilometri, cât reprezintă media anuală din România, diferenÅ£a de preÅ£ dintre maÅŸinile pe benzină ÅŸi cele diesel se recuperează în 4-5 ani.

Diesel sau benzină? O întrebare cu răspuns ce pare să fie dictat doar de latura practică, ÅŸi care, evident, macină nervii oricărui viitor poseor de maÅŸină. Dacă nu rulezi maÅŸina cel puÅ£in 35.000-40.000 de kilometri anual, atunci varianta diesel nu reprezintă o alegere practică.

La preÅ£ul combustibililor mai trebuie să adaugi ÅŸi preÅ£ul de achiziÅ£ie, pentru că maÅŸina diesel costă, în medie, cu 1.500 de euro mai mult decât una cu motor pe benzină. Un alt impediment îl reprezintă costurile de exploatare, ÅŸi aici merită menÅ£ionate reviziile ÅŸi preÅ£ul pieselor de schimb, cu 30% mai mari, comparativ cu o maÅŸină propulsată de motor pe benzină.

Tehnologia face diferenţa

De ceva timp s-a ajuns la situaÅ£ia în care motorina costă mai mult decât benzina. Astfel, cel mai ieftin litru de benzină costă la staÅ£iile Petrom 3,72 lei, faÅ£ă de un litru de motorină ce ajunge la aproape 3.9 lei litrul. Astfel, ajungi să te întrebi dacă merită să-Å£i cumperi o maÅŸina cu motor diesel. ÃŽn ultimii ani, vânzările de maÅŸini echipate cu propulsoare diesel au crescut spectaculos.

Ca urmare a introducerii de tehnologii noi de construcÅ£ie a motoarelor diesel, cum ar fi rampa comună (common rail), acestea au ajuns la fel de performante ÅŸi silenÅ£iozitate apropiată de cele Otto. Totodată, motoarele diesel ÅŸi-au păstrat avantajul unui consum mai redus. ÃŽnsă, toate acestea cer bani în plus, pentru că o maÅŸină diesel va costa întotdeauna mai mult decât una propulsată de un motor pe benzină, cu putere ÅŸi performanÅ£e echivalente.

Un prim factor demn de luat în considerare este cel financiar. De obicei, maÅŸinile cu motorizare diesel sunt mai scumpe, în medie, cu 1.500-2.000 de euro, iar în unele cazuri diferenÅ£a ajunge chiar ÅŸi la 3.000 de euro. Tot considerent de ordin financiar este ÅŸi preÅ£ul combustibilului în România, dar ÅŸi consumul. Cele două, cumulate, duc la un cost mai redus pe perioada de viaÅ£ă a maÅŸinii, pentru că un diesel consumă cu până la 30-40% mai puÅ£in decât un motor cu aceleaÅŸi caracteristici pe benzină.

Revizii mai scumpe la propulsorul pe motorină

Tot aici intră ÅŸi costurile de service, mult mai mari la o maÅŸină pe motorină decât la una pe benzină, care nu compensează câştigul oferit de combustibil. O maÅŸină diesel este mai uÅŸor de întreÅ£inut dacă luăm în calcul consumul de combustibil, dar nu ÅŸi costurile de service sau preÅ£ul de achiziÅ£ie, fie că este vorba de maÅŸină nouă ori rulată.

Reviziile pentru un diesel sunt mai dese, uleiul este mai scump, iar piesele de schimb, la fel. Unii importatori recomandă schimbarea uleiului ÅŸi a filtrului de ulei la 7.500 de kilometri, iar a celui de motorină la 15.000. Asta se întâmplă ÅŸi pentru că motorina românească este de multe ori de o calitate îndoielnică.

Un diesel nu se împacă foarte bine cu temperaturile scăzute. Chiar ÅŸi cele mai moderne motoare tot au probleme la pornire, în cazul unor temperaturi de -10 grade Celsius sau mai scăzute. La capitolul performanÅ£e dinamice, o maÅŸină trebuie sa aibă un raport putere-greutate cât mai mare.

Motoarele diesel sunt, în medie, cu 60-80 de kilograme mai grele decât cele pe benzină de capacitate cilindrică identică. Asta se datorează modului de funcÅ£ionare a motorului, care necesită piese mai grele pentru a rezista forÅ£elor de frecare mai mari întâlnite într-un motor diesel.

Consum redus, costuri mai mari

AÅŸa că, pentru a obÅ£ine aceleaÅŸi performanÅ£e dinamice ca o maÅŸină pe benzină, dieselul trebuie să dezvolte o putere mai mare. Aceasta este o combinaÅ£ie de cuplu ÅŸi turaÅ£ie, iar maÅŸinile diesel stau bine la acest capitol, pentru că dezvoltă cupluri mari la turaÅ£ii joase.

ÃŽn schimb, propulsoarele pe benzină au cuplul maxim mai redus, obÅ£inut numai la turaÅ£ii mari. De obicei, propulsorul diesel începe să "tragă" de pe la 1.800-2.000 de turaÅ£ii ÅŸi se comportă bine până undeva la 3.500 rotaÅ£ii pe minut. ÃŽn schimb, la motorul Otto lucrurile sunt total diferite, pentru că propulsorul se simte bine abia de la pe 4.500-5.000 de rotaÅ£ii pe minut.

Puterea dezvoltată de motoare care au aceeaÅŸi cilindree au nivel apropiat la cele două tipuri de combustibil, asta dacă discutăm doar de maÅŸinile de serie. Teoretic, datorită faptului că un diesel cântăreÅŸte mai mult, performanÅ£ele dinamice mai bune se obÅ£in cu o maÅŸină pe benzină. Sigur că este necesar să existe o curbă de cuplu destul de bună pentru maÅŸina pe benzină. Un model pe benzină de 125 de cai putere vi se poate părea că este mai încet în reacÅ£ii decât unul ce dezvoltă 100 de cai putere, însă dintr-un propulsor diesel.

Cuplu motor maxim la turaţii joase, marele avantaj

Asta datorită cuplului motor, aÅŸa că fiÅ£i atenÅ£i la valorile cuplului ÅŸi la turaÅ£iile care le dezvoltă atunci când alegeÅ£i o maÅŸina. De exemplu, la un diesel, cu cât cuplul motor este dezvoltat pe o plajă de turaÅ£ii mai întinsă, cu atât propulsorul este mai elastic ÅŸi vă permite să rulaÅ£i fără să fie necesară schimbarea deasă a treptelor de viteză.

Dacă vreÅ£i demaraje ÅŸi reacÅ£ii rapide alegeÅ£i un model pe benzină cu un cuplu rezonabil. De exemplu, o maÅŸina de 110 cai putere cu propulsor pe benzină, ce are cuplul undeva între 170-210 Newton metru ÅŸi o greutate de 1.200 de kilograme, va avea performanÅ£e dinamice bune.

Ca să obÅ£ii aceleaÅŸi performanÅ£e cu una pe motorină ar trebui să aibă 120 de cai putere, 210-270 Newton metru cuplul ÅŸi undeva pe la 1.300 kilograme greutate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Motor Diesel

Avantaje:

1. Consum mic

2. Cuplu si putere mari la turatii mici - uzura mica a motorului

3. Combustibil mai ieftin??

Dezavantaje:

1. Zgomot mare al motorului

2. Costuri de intretinere mai mari si piese de schimb mai scumpe

3. Masina este mai lenta

Motor pe benzina

Avantaje:

1. Pret de achizitie si costuri de intretinere mai mici

2. Piese de schimb mai ieftine

3. Emisie de noxe mica

Dezavantaje:

1. Consum mare

2. Combustibil mai scump??

3. Cuplu si putere mari la turatii mari - uzura motorului este mai mare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Benzina va fi 5 lei / litru! Motorina a trecut de 4 lei.

PreÅŸedintele Rompetrol a declarat că se va ajunge la acest preÅ£, dacă în următoarele luni, autorităÅ£ile nu vor reduce accizele ÅŸi nu vor egaliza aceste taxe pentru benzină ÅŸi motorină.

La o zi de la declaraÅ£ia lui Patriciu au survenit ÅŸi modificările de preÅ£ anunÅ£ate luni, 17 martie. Astfel, de joi, 19 martie, motorina Euro 4 costă cu 1,5% mai mult ÅŸi se vinde cu 4 lei ÅŸi 8 bani, iar preÅ£ul pentru combustibilul Diesel Euro 5 a ajuns la 4 lei ÅŸi 34 de bani. ÃŽn acest moment, salariul mediu pe economie se poate transforma în 300 de litri de motorină, incomparabil mai puÅ£in faÅ£ă de Å£ările în care cei mai mulÅ£i dintre români au rude, Italia ÅŸi Spania, unde salariul mediu pe economie acoperă 750, respectiv 1100 litri de combustibil diesel.

"Accizele trebuie să fie egale la benzină ÅŸi motorină, pentru că una este impozitată prea mult, iar cealaltă prea puÅ£in", a spus Patriciu, citat de Mediafax.

Potrivit omului de afaceri, egalizarea accizelor ar duce la o scădere a preÅ£ului carburanÅ£ilor.

ÃŽn ultimele două luni, carburanÅ£ii s-au scumpit în România cu până la 6%. Motorina a ajuns să coste chiar ÅŸi 4,34 lei, în timp ce preÅ£ul pentru un litru de benzină fără plumb este în jur de 3,74 lei.

La nivel internaÅ£ional, preÅ£ul petrolului a stabilit mai multe niveluri record în ultimele săptămâni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  MOTORINA VS. BENZINA

Diesel sau benzina? Manuala sau automatica? V8 sau L4? Coupé sau limuzina? 175/70R13 sau 195/55R13? Injectie sau carburatie? 2 sau 4 supape pe cilindru? Incepand cu acest numar, deschidem o serie de articole dedicata analizarii avantajelor si punctelor slabe ale sistemelor concurente de pe un autovehicul. PRINCIPIUL FUNCTIONARII:

-la motorul diesel, amestecul se aprinde datorita comprimarii. De aceea, Diesel se prescurteaza MAC (motor cu aprindere prin comprimare). Pistonul care urca, comprima atat de mult amestecul incat acesta se autoaprinde, fara sa aiba nevoie de scanteie. De aici rezulta si marile dezavantaje ale unui MAC: zgomotul si vibratiile. Arderea nefiind controlata prin scanteie, devine violenta si produce acel tacanit tipic unui MAC.

Spre deosebire de acesta, un MAS (motor cu aprindere prin scanteie, deci alimentat cu benzina) are o ardere progresiva, ceea ce-i confera o silentiozitate remarcabila.

In ultimii ani, producatorii au facut progrese in ceea ce priveste MAC-ul, prin adoptarea unor sisteme de pre si post injectie (injectarea unor mici cantitati de motorina inaintea si dupa injectia principala, pentru atenuarea violentei arderii), precum si a unor arbori de echilibrare si suporti de motor mai eficienti, nereusind totusi sa atinga performantele de confort ale unui benzinar. Sa nu uitam totusi ca era motoarelor Diesel abia incepe, in timp ce MAS-urile sunt aproape de maximum-ul evolutiei. De aceea trebuie sa ne asteptam la o evolutie spectaculoasa a MAC-urilor.

CONSUMUL DE COMBUSTIBIL:

-motorina arde mai eficient decat benzina la sarcini partiale, adica atunci cand pedala de acceleratie nu este "culcata la podea". Ori acest stil de mers se intalneste in 90% din cazurile uzuale de exploatare a unei masini. De aceea, MAC-urile consuma mai putin combustibil decat motoarele de capacitate similara pe benzina. Asta ca sa nu mai mentionam faptul ca majoritatea diesel-urilor sunt turbo (au o eficienta marita), in timp ce majoritatea benzinarelor sunt natural aspirate, fara compresor.

PERFORMANTE:

-e greu sa pui un semn de comparatie intre un MAC si un MAS. Un diesel nu are nevoie de turatie mare pentru a arata ce poate. Intre 2000 si 3000 rot/min. atinge cuplul maxim si implicit cele mai bune reprize. Un MAS cere imperativ turatii de peste 3000 rot/min. pentru a arata ce poate. Acest regim asigura senzatii mai sportive, motorul fiind mai suplu decat un diesel. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, turbo-diesel-urile au reprize ceva mai puternice comparativ cu benzinarele de aceea[i capacitate cilindrica, datorita cuplului superior.

CALITATEA COMBUSTIBILULUI:

-este binecunoscut faptul ca in Romania calitatea combustibilului, fie el motorina sau benzina, este cel putin indoielnica. Cu toate acestea, la MAS un filtru de benzina de maximum 5 lei rezolva multe din probleme. Mai ramane problema apei in benzina, care nu poate fi usor remediata, ci doar atenuata prin adaugarea in benzina contaminata de aditivi specifici, usor de gasit in comert. La MAC, e mult mai complicat.

Cele mai multe Diesele de pe strazile din Romania scot fum negru, si asta doar din cauza motorinei plina cu impuritati. De aici si pornirile grele la rece pe (mai ales iarna), reprizele mai slabe decat cele specificate de producator (problema comuna cu MAS-urile) si consum mai mare decat cu combustibil similar din occident (cifre cetanica [i octanica inferioare celor din specificatii). Doar imaginati-va ce depozite sunt pe supape, injectoare si pe peretele superior al camerei de ardere! Ori schimbarea vremelnica a filtrului de motorina inseamna costuri aditionale destul de mari. La acest capitol, recomandam 100% benzina!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Benzina 95 Premium - 3,8 lei/litru

Motorina Euro 4 - 4 lei/litru

Si scumpirile sunt doar la inceput !

Dumnezeu sa ne ajute la toti, ca in curand o sa trecem la biciclete si atelaje cu tractiune balegoasa.

post-972-12877846919024_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

La dezavantaje diesel mai trebuie trecut si faptul ca PUTE! :) SI tot aici, trebuie mentionat ca un motor diesel este mai greu decat ecivalentul benzinar, cu toate implicatiile asupra suspensiilor, directiei, comportamentului masinii, etc.

Si la dezavantaje benzinar este gresit trecut faptul ca benzina este mai scumpa. Hai sa nu dam vrabia din mana. Benzina nu este 5 lei cum zici tu, roco, sau cum ai tu informatii ca va fi. Vorbim de cum stau lucrurile la ora actuala, nu? Ca daca vorbim despre viitor, votez cu hybrid. :) Am curaj sa pun pariu cu ce miza vrei tu, ca atunci cand benzina va fi 5 lei, motorina va fi 5,5.

Si, ca observatie personala a unui om cu destui prieteni care au diesel, o reparatie a unei eventuale defectiuni a unui motor diesel este cu mult mai scumpa decat reparatia unui benzinar. Se duce pe apa sambetei toata economia facuta in ani buni... :)

Dieselul e bun pt. camioane si 4x4. Forta si cuplu mare la turatii mici. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred, ca am omis mai multe lucruri, dar va astept pe voi cu eventuale completari/comentarii. Am vrut sa fiu impartial!! Iar in ceea ce priveste viitorul pret al benzinei, eu cred ca sunt doar simple speculatii, bazate pe interesele unor asa zisi oameni de afaceri/´´baieti destepti´´, vorba unui presedinte in viata. Era doar un simplu articol de ziar, legat de pretul benzinei, dar mi s-a parut interesant pentru prietenii mei Proprietari/Soferi de VOLVO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parerea mea.

La MAC problemele sunt mai rare ca la un MAS.Adica la MAS ai bujii,aprindere,alimentare toate posibile defectiuni pe cand la MAC numai alimentare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pe termen scurt si mediu, motorina va fi ma scumpa decat benzina datorita cresterii parcului auto diesel din Romania. Producatorii trebuie sa faca fata unei cereri aproape de limita capacitatii. In plus accizele sunt mai mari la motorina. 

Sursa: Biz Bazar/Antena3/22martie2008

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cat cheltuim pe benzina

Romanul cheltuieste, in medie, la benzinarie pentru o alimentare cu combustibil 74 de lei (aproape 20 de euro) si alimenteaza autovehiculul personal cel putin o data pe saptamana.

Efectul asupra afacerilor benzinariilor este inviorator. La finele anului 2007 parcul auto al Romaniei depasea 4,5 milioane de autovehicule, potrivit evidentelor Ministerului Internelor. La un cost mediu al unei alimentari cu combustibil de 74 de lei, rezulta o valoare medie saptamanala a incasarilor potentiale ale benzinariilor romanesti de peste 333 milioane

     

lei (89 milioane euro). Suma este valabila pentru o singura alimentare, insa datele unui studiu al companiei de cercetare a pietei Daedalus Consulting arata o frecventa de alimentare cu combustibil a autoturismelor proprii in randul romanilor de cel putin o data pe saptamana. Potrivit studiului, 70% din respondenti declara ca au alimentat autoturismul personal cel putin o data pe saptamana, in timp ce 21,3% din ei alimenteaza de doua-trei ori pe luna.

Calitatea primeaza

Potrivit specialistilor companiei Daedalus, obiceiurile romanilor in ce priveste alimentarea masinii cu combustibil sunt influentate in primul rand de calitatea benzinei sau proximitatea benzinariei.

Daca in 2003, anul realizarii primei editii a acestui studiu, romanii erau interesati in principal de pret, in 2008 datele ne arata ca primeaza calitatea produselor atunci cand alegem o benzinarie sau alta.

Motorina a detronat benzina

"Ca rezultat al innoirii parcului auto, ponderea soferilor care alimenteaza masina cu benzina cu plumb a cunoscut o scadere pronuntata, de la 48,1% in 2003 la 11,8% in 2007. In Bucuresti, unde piata auto este mai dinamica decat in alte regiuni, se inregistreaza cel mai scazut procent de utilizare a benzinei cu plumb. Chiar daca in alte zone ritmul de innoire auto este mai lent, vom asista, intr-un interval nu foarte indepartat de timp, la disparitia de pe piata a benzinei cu plumb", a apreciat Andra Constantinescu, analist la Daedalus.

Pe de alta parte, Andra Constantinescu mai spune ca, in ultimii ani, a crescut proportia soferilor care alimenteaza cu motorina. "Fenomenul reflecta o orientare clara catre autoturismele mai economice, in conditiile in care motorina a fost, o foarte mare perioada de timp, mai ieftina decat benzina. In prezent pretul motorinei il depaseste pe cel al benzinei, iar daca aceasta situatie se va mentine va fi interesant de urmarit raspunsul pietei", precizeaza Andra Constantinescu.

PIETE

» Vanzarile de combustibil, influentate de factori internationali

Un factor care are un impact major asupra valorii acestei piete este barilul de petrol, care s-a inscris pe o panta ascendenta de la inceputul anului. Pe piata mondiala, cotatia petrolului a atins recent maximul istoric de 110 dolari per baril, pe fondul deprecierii monedei americane. Fata de inceputul anului, cand petrolul era cotat la 96 de dolari barilul, cresterea pretului petrolului a fost de 14,6%.

De asemenea, conform anunturilor companiilor, pretul carburantilor a crescut pe piata romaneasca de la inceputul anului cu 20-30%.

Romania Libera 25.03.2008

post-972-12877846962816_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@roco.        am constatat in articolul scris de tine ceva inexactitati pe care ma grabesc sa le corectez!    in primul rand la motorul diesel nu este comprimat amestecul de aer cu motorina ci numai aerul simplu. tacanitul specific motorului diesel apare din cauza neuniformitatii amestecului in camera de ardere.  daca o sa vezi o diagrama de functionare a unui diesel o sa vezi ca aprinderea se face progresiv pe masura injectiei spre deosebire de benzina unde aprinderea are loc printr-o explozie dar intr-un amestec foarte omogen. si eu sunt adeptul motoarelor diesel pt simplul fapt ca sunt mai simple, mai fiabile si au randament termic mult mai bun mai ales in sarcini partiale.    sper ca nu te superi ca te-am corectat

Share this post


Link to post
Share on other sites

@roco.        am constatat in articolul scris de tine ceva inexactitati pe care ma grabesc sa le corectez!    in primul rand la motorul diesel nu este comprimat amestecul de aer cu motorina ci numai aerul simplu. tacanitul specific motorului diesel apare din cauza neuniformitatii amestecului in camera de ardere.  daca o sa vezi o diagrama de functionare a unui diesel o sa vezi ca aprinderea se face progresiv pe masura injectiei spre deosebire de benzina unde aprinderea are loc printr-o explozie dar intr-un amestec foarte omogen. si eu sunt adeptul motoarelor diesel pt simplul fapt ca sunt mai simple, mai fiabile si au randament termic mult mai bun mai ales in sarcini partiale.     sper ca nu te superi ca te-am corectat

Nicio problema @rich1974. Uite, cu ocazia asta am mai invatat ceva. Volvo-ul meu e pe benzina, asa ca in ceea ce priveste motoarele pe motorina trebuie ´´sa ma pun cu burta pe carte´´.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca e sa o luam dupa criteriul poluarii benzina. Daca e sa luam in considerare elasticitatea benzina. Pe scurt prefer benzina, atat timp cat are peste 2l sau 1,4 Turbo. Merge si Diesel dar... doar ca mijloc de transport. In orice caz peste 1900cc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Benzinica all the way. Turbo daca se poate ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

... si de ce costa la asta asa mult?!?  ... mai bine iau un Ferrari second si mai ramane si de benzina!  >:(;D::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu stiu daca sunteti de acord cu mine dar mie mi se pare o mare ipocrizie chestia asta cu ecologismul...suntem bombardati fiecare dintre noi cu mesaje de "Salvati Planeta".."Economisiti energie"..bla,bla...pai fratilor...de exemplu, va spun din surse sigure..cand decoleaza un avion cu reactie,polueaza cat vreo 400 de masini...asta asa ca chestie..nu mai vorbesc ca o nava de transport cu motoare diesel la o calatorie de 5000 km mai polueaza cat vreo 20000 de masini...asa ca eu cred ca toata treaba se invarte de fapt in jurul inlocuirii petrolului ca sursa de energie cu altele..dar asta se va intampla cand smecherii care controleaza afacerea asta de sute de miliarde de euro anual vor gasi o cale sa controleze si noile oportunitati ca altfel,nu renunta nimeni la ditamai cascavalul..si sa nu uitam nici implicatiile politice ale schimbarii, ca fara petrol,Orietul mijlociu s-ar putea sa sara in aer,social vorbind..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porcarie, afaceri spuneti cum vreti....Dar va intreb ce mostenire lasati copiilor si nepotilor vostri?!? Cancer, infarct miocardic, boli rare ajunse la rangul de "normalitate" si o planeta moarta - plina de betoane, praf si fum..... Sa facem distinctie clara intre "incalzirea globala" care e un fenomen mai mult sau mai putin influentat de om si poluarea din zilele noastre......dar restul? Ca or fii cei de la GreenPace finantati de Rusi, ca or fi bani negri spalati....nu contest.... Dar realitatea ne arata ca avem mari probleme si trebuie sa facem ceva chiar daca vor exista contestatari care vor sa se imbogateasca de pe urma acestui fenomen......

 Repet inca o data: Sa facem distinctie clara intre fenomenul de incalzire globala care nu e neaparat influentat de om si noxele zilelor noastre care distrug organismele la nivel de celula - efect direct al industrializarii masive si goana dupa bani....."Era pinguinului" - Lucratori tip "Corporatie" care muncesc pana pica jos avizi dupa bani si pozitie sociala.....restul nu conteaza

 Aceste fenomene sunt ale zilelor noastre, cei care vin dupa noi nu mai au nici o sansa....

Share this post


Link to post
Share on other sites

la "performantele" pe care le are un diesel in zilele noastre...nu m-ai prea este asa o "afacere" un benzinar...

GAZ...  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now