trancenergy

Inalta Curte a oprit ridicarea de catre autoritatile locale a masinilor parcate neregulamentar

8 posts in this topic

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis luni recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului (AP) si a stabilit ca procedura de aplicare a masurii de ridicare a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, informeaza Agerpres.

"In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) si art.135 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportate la dispozitiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) si alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administratiei publice locale nr.215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art.21 lit.b ) si art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizarii nr.195/2006, procedura de aplicare a masurii tehnico-administrative constand in ridicarea vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila, prevazuta de art.64 si art.97 alin.(1) lit.d) si alin.(6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale", se arata in decizia instantei.

Decizia judecatorilor este obligatorie, potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedura civila.

Avocatul Poporului a formulat la Curtea Suprema un recurs in interesul legii privind legalitatea hotararilor adoptate de consiliile locale in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar.

"Va solicitam sa constatati ca problema de drept prezentata a primit o solutionare diferita din partea instantelor judecatoresti si, printr-o decizie obligatorie, sa stabiliti modul unitar de interpretare si aplicare a dispozitiilor legale incidente", se arata in recursul formulat de Avocatul Poporului.

Conform AP, examinarea jurisprudentei la nivel national a relevat ca instantele de judecata nu au un punct de vedere unitar in ceea ce priveste legalitatea hotararilor consiliilor locale avand ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar.

Astfel, potrivit unei orientari jurisprudentiale majoritare, hotararile consiliilor locale adoptate in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar, constatarea si aplicarea contraventiilor sunt lovite de nulitate, intrucat stabilesc si sanctioneaza contraventii in domeniul circulatiei rutiere.

Opinia instantelor judecatoresti a fost in sensul ca hotararile consiliilor locale avand ca obiect de reglementare procedura de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar au fost adoptate cu depasirea competentei ce revine consiliilor locale.

Intr-o alta orientare de jurisprudenta, instantele de judecata au avut o abordare diferita, apreciind ca posibilitatea reglementarii procedurii ridicarii vehiculelor stationate neregulamentar prin acte administrative cu caracter normativ emise de autoritatile publice locale rezulta din interpretarea unor dispozitii din Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 si tinand seama de faptul ca regulamentul in cazul specific al ridicarii vehiculelor stationate neregulamentar poate fi adoptat si prin alte acte normative decat prin hotarare de guvern.

"Apreciem ca hotararile consiliilor locale adoptate in vederea reglementarii procedurii privind ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar depasesc competenta ce revine consiliilor locale in aceasta materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forta juridica superioara", se sustine in recursul formulat de AP.

Potrivit sursei citate, Hotararea Guvernului nr. 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu cuprinde dispozitii cu privire la procedura in care se executa masura ridicarii autovehiculelor stationate neregulamentar. In aceste conditii, la nivelul autoritatilor administratiei publice locale, au fost adoptate o serie de acte cu caracter normativ prin care s-a reglementat in detaliu procedura ridicarii vehiculelor stationate neregulamentar.

"Imprejurarea ca prin Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006, nu este reglementata aceasta procedura de aplicare a masurilor de ridicare, transport si depozitare a vehiculelor stationate neregulamentar nu poate fi interpretata extensiv drept o omisiune a legiuitorului ce ar putea fi indreptata prin vointa unilaterala a autoritatii deliberative locale si in niciun caz nu poate justifica demersul autoritatii locale de a adopta reglementari intr-un domeniu rezervat prin lege in competenta legislativa a Guvernului", mai apreciaza sursa citata.

Sursa

Edited by trancenergy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sau inseamna ca de-acum toti cocalarii care-si "parcheaza" masinile pe carosabil sunt iertati ? :evil6:

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este o aberatie cam tot ce tine de acest aspect in discutie .Ca si sofer ,faci cum faci si iti parchezi masina regulamentar asa este normal pt un cetatean european .Dar la noi se forteaza nota pina la extrem ,care pe care...

Offtopic

In s 5 NU se ridica masina sub nici o forma indiferent ca este parcata anapoda(vezi samsarii care ocupa cam tot ce este trotuar indiferent ca blocheaza pista biciclete ,etc ,inclusiv scuaruri din fata bisericii(lor) ,mai nou :slap: .Le tin acolo sa le fie sfintite doar doar se vind mai repede. P.m.l. NU se ridica masinile ce ar trebui ridicate intrucit sint epave,etc

Apoi cei ce ridica maisnile din celelate sectoare lucreaza si intr-o masura tip pompieristic ,la norma ,fara o f buna cunoastre a legii ,a indicatoarelor si a limitelelor unde aceste isi au efectul. .Restul "gutzanilor" care parcau cum parcau si inainte vor parca la fel si de acum incolo...

Unii nu stiu sa isi parcheze turismul , in parcari la super, hipermarketuri ,altii nu stiu sa mearga pe strada ,altii nu stiu sa se dea jos sau sa se urce in masina!! Ce sa mai vbim de ...!!! :smile:

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu n`am inteles niciodata ridicatul masinilor care NU blocheaza transportul in comun, NU blocheaza trecerea pietonilor (trotuare/treceri de pietoni) etc etc. Consider ca este de ajuns o amenda pentru acestia.

Offtopic

P.m.l. NU se ridica masinile ce ar trebui ridicate intrucit sint epave,etc

Si eu am 2 epave la bloc, nemiscate din 2008 (numere rosii expirate de cand le a adus "samsaru") si care ocupa abuziv 2 locuri de parcare de la adp, care sigur nu au fost niciodata platite.

Cine draeq sa le ridice, ca nu`si recupereaza "investitia"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce-i aia, Înalta Curte? Are legătură cu Înalta Poartă? ;D

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu nu am avut niciodata masina ridicata, si nici nu cred ca as fi avut vreodata probleme cu legea asta DAR STAI! CONSILIUL LOCAL FACE LEGI???????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu poate face legi ci hotarari . Iar alea sunt ca o lege .

Pe plan local evident.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now