Sign in to follow this  
Followers 0
feraru3333

subventii gigacalorie

64 posts in this topic

ma uitai si eu un pic la tv,si l-am vazut pe oprescu bagind mare pt radet

asta am inteles eu

daca am inteles gresit va rog sa ma corectati

la hunedoara nu mai exista sistem centralizat de caldura de vreo 11-12 ani, asa ca nu avem problemele ce le spun astia la tv. la noi e simplu,95 % au centrale termice de apartament,restul au convectoare

nefiind sistem de caldura centralizat gigacolaria nu avea cum sa fie subventionata,si s-au dat ajutoare pt plata facturii la gaz in functie de venitul pe care il aveai pe cap de vita furajata.unii aveau dreptul altii nu.pt un apartamentul meu la 2.5 persoane apa calda si caldura pt 73 m patratii am platit anul trecut cam 2- 2.5 milioane pe luna.

chestia cu proiect de debransare este o absurditate, un proiect de montare centrala aici costa 1.5 milioane ,o cenrala cu tot cu tevi si calorifere + montare ajunge undeva pe la 45-50 milioane

am auzit la realitatea intr-o dimineata la realitatea ca la bucuresti ar fi 80-90 mil ,asta ca sa descurajeje debransarile ,sa nu moara radetul.

a-ti cere bani ca trec tevile pe proprietatea ta si lasa niste caldura din punctul meu de vedere e o absurditate,tevile alea trec pe propritatea mea,da-mi tu mie bani ca le las sa treaca pe acolo

a plati ca vecinul are caldura de la radet si eu am de la centrala e o absurditatae,peretii aia nu se incalzesc de la centrala mea? numai de la radet? eu pricep toata campania asta , ca pe o sperietoare,sa nu se mai debraseze lumea .vreti sa moara radetul?

Share this post


Link to post
Share on other sites

va rog sa postati cum e la voi in oras

nu am nimic cu radetul dar nu stiu cum se cheama alte firme din alte orase

Share this post


Link to post
Share on other sites

Targu-Jiu 100% centrale de apartament sau scara.

Nu mai exista absolut deloc sistem central de incalzire.

Cred ca si in Targu Mures este ceva similar, daca avem targu mureseni sa confirme/infirme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nenea Ferraru la capitala este exact cum ai auzit la TV

Eu acum 3 ani am tras 20m È›eavă gaz de la intrarea in curte pana la centrala si aragaz. Costurile au fost 2300RON.

Acum vreo 5 ani când încă stăteam la bloc un vecin si-a tras teava de gaze pt a pune centrala termica, investiÈ›ia a fost peste 100 milioane lei vechi .

Pe lângă toate astea ai nevoie de un proiect de centrala care nu costa 150 RON ci 100E la noi, eu am plătit la cineva din BV 50E acum 3 ani numai pt acel proiect, fără el nu-mi făcea Distrigazul punerea in funcÈ›iune.

In BucureÈ™ti este foarte greu să te debranÈ™ezi la un bloc vechi iar costurile întreÈ›inerii nu sunt chiar asa mari, chiriaÈ™ii mei nu au plătit mai mult de 400RON pe timp de iarna la 3 persoane, deci super ok È™i in întreÈ›inere nu intra numai căldura, numai căldura ar fii 300RON.

Acuma depinde È™i de cat de econom este fiecare, eu la apartament am repartitoare si 6 luni cat nu am avut închiriat apartamentul am plătit 400RON căldura (noiembrie-aprilie) la o temperatura de 19-20C, deci se poate sub 100RON/luna încălzirea dacă eÈ™ti econom È™i să fim serioÈ™i ca la 20C se poate supravieÈ›ui foarte bine .

La casa (150m2 ) am plătit maxim 390 RON in iarna aceasta DAR am o prietena care are un apartament de 100m2 in bloc vechi (1940) È™i a plătit chiar È™i 2000 RON/luna, iar vecinii cu termoficare plăteau maxim 500RON, deci in cazul ei teapa centrala termica È™i nu pot spune ca se lăfăie, are termostatul pus la 23C adică exact ca mine È™i plăteÈ™te aberant de mult, minim 800RON maxim 2000RON. Bine ca nu are calculate bine caloriferele È™i merge centrala ca proasta dar asta e alta discuÈ›ie .

ÃŽntr-un bloc reabilitat un apartament de 60m2 nu are voie să coste căldura mai mult de 300RON in sistemul centralizat de termoficare la o temp de 23C .

Share this post


Link to post
Share on other sites

ce nu inteleg eu-de ce i-mi pun bete-n roata daca eu am chef sa aleg alt furnizor?nu am voie?ca tre sa traiasca radetu? ma fac ceva pe el radet daca nu a stiut in 20 ani sa se faca rentabil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Distrigazul nu iti pune bete in roata, daca vrei sa-ti pui gaz se poate dar foarte scump.

Radetul pe de alta parte mai mult ca sigur ca iti pune bete in roate DAR dupa cum am spus mai sus nu e deloc mai scump decat sistemul de incalzire individual si daca faci un calcul nu amortizezi investitia nici in 10 ani .

Share this post


Link to post
Share on other sites

apartamentele din blocurile de la noi nu s-au prevazut cu izolare termica intre ele, ci doar la exterior. aici e buba. caloriile pleaca de la cald la rece...

corect ar fi ca cel care primeste calorii, indiferent de unde le primeste, sa le plateasca. problema e ca unii, din lipsa de bani, prefera sa nu primeasca nici o calorie, insa , totusi, primesc de la cei care , fara sa vrea, le pierd. nimeni nu e de vina. ceasca , cind a proiectat apartamentele , a gresit.

la ploiesti, unde e caldura berechet, probabil se va ajunge ca din cauza a 2,3 locatari care n-au de unde sa-si plateasca intretinerea, tot blocul sa ramina fara caldura.

singura solutie viabila ar fi ca toata lumea sa poata sa plateasca un trai decent.

insa , la noi, gainile nasc pui vii...

Share this post


Link to post
Share on other sites

inTurda nu mai exista incalzire de la radet;

toti am trecut pe centrale de apartament ;

la bloc 2 camere 61m patrati am platit in iarna gaz cam 300 lei cu termostatul la 21grade;

acum se izoleaza blocul pe exterior se pun termopane cine nu le are(daca stiam nu bagam 5000 ron in termopane)

Is curios cit o sa platesc la anul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nici acum nu sunt izolate apartamentele intre ele la blocurile noi, exista izolatie doar in tavan, izolatie care oricum este mai mult fonica decat termica.

Sau cel mai tare exista blocuri noi unde "zidul" intre doua apartamente este facut din gips carton si da este izolat :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

o sa se izoleze cu poliestirena de 10 cm

o sa vad diferenta ;

na bine ma duc sa mai invat pt licenta

sa scap cumva lunea

Share this post


Link to post
Share on other sites

La mine situatia este si mai aberanta. Pe scara mea toata lumea are centrala iar tevile pe verticala sunt taiate din subsol. Practic in tot blocul de 4 scari mai sunt doar 4 bransati la ultima scara. Eu stau la prima scara. Ne-au bagat cate 40ron/apartament pierderi pentru cei care sunt inca bransati si "nota de consum individual". Nu le-am platit si i-am dat in judecata.

1. Eu daca nu consum, nu am cum sa am pierderi!

2. Turul meu de pe centrala are temperatura mai mare decat turul lor de la 15km distanta.

3. In perioada rece eu pornesc primul centrala. Deci eu ii incalzesc pe ei.

4. Nu am contract cu furnizorul de agent termic. Drept pentru care ma sterg la fund cu facturile lor.

5. Am izolatie termica exterioara si interioara (tavan si poliester extrudat jos) deci nu primesc caldura. Si oricum as primi de la cei cu centrale termice.

  Repet, scara este total debransata, neexistand pe verticala nici o teava.

M-am hotarat cu vecinii ca punem LCD la subsol sa ne uitam la meciuri. Asa ca taiem teava, daca vor sa furnizeze agent termic la cei 4 ramasi la ultima scara sa-si mute traseul de teava.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In Pitesti situatia e chiar comica.

Termoficarea a dat faliment din cauza faptului ca nu a mai primit bani(~ 127 de miliarde de lei vechi). Sistemul centralizat de incazire a fost cumparat de o alta firma. Nu stiu cum se numeste. Ma rog.. cert e ca Pitestenii au dardait de frig asta iarna pana s-a dat drumul la caldura.

Furnizorul de caldura din Pitesti e destept foc. Uitati cum s-a gandit el sa nu ramana fara clienti.

Nu proprietarul apartamentului face cererea de debransare ci asociatia de proprietari trebuie sa se duca sa o faca. Frumos mod de a descuraja montarea centralelor.

Cica vor sa ne oblige sa platim jumatate de intretinere la iarna ca avem tevile prin casa si mai primim si de la vecini. Daca se intampla asta, le tai si le trag pe afara.

Si ce daca primesc caldura de la vecini? Sa vina vecinul sa-mi ceara bani, nu termoficarea. Nu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

De mult timp ma gandeam ce mare nedreptate se face cu subventionarea gigacaloriei in unele orase.Nici la noi in oras nu mai exista incalzire centralizata de vreo 15 ani.Nu este normal(parerea mea)ca unii sa beneficieze de apartamente aproape gratuite si incalzire subventionata iar altii sa-si faca o casa pe care o termina in 15 ani,fara concedii,doar dintr-un CAR in altul,multa munca si stres iar factura,actualizata,la gaz sa ajunga la 1000 de lei-si asta nu pentru ca n-au vrut un apartament ci doar ptr ca nu au avut destule relatii sa-l primeasca!In ceea ce priveste preturile practicate in Bucuresti ptr proiecte si instalari de centrale termice nu pot decat sa ma mir -la noi,manopera,nu depaseste 1000de lei la 3 camere cu apa calda cu tot iar un proiect 150 lei.Facem o echipa sa montam centrale la capitala! Domnul Feraru se ocupa de proiecte si verificari ca face mai ieftin!  :D  :D  :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

La mine in oras, (am fost primul oras care am renuntat la centralele de cartier), am si uitat ce inseamna gigacalorie!. Sunt peste 10 ani !!!! de cand avem centrala termica. Cat consum ,atat platesc. Fara suparare, doar un ofticos melancolic, mai poate sustine ca in tara asta mai e nevoie de ceva centralizat.

In momentul de fata , am izolat blocul(stau la etajul IV)cu polistiren de 8cm(acum  5 ani era super ok!) Am consumat la 20-22 grade caldura + apa calda, gaz de cca 250 lei/ luna.

revenind la subiect. Economia de piata  isi spune cuvantul. Acolo unde cineva este obligat sa plateasca ceva ce nu foloseste(gen: incalzire vecini sau scara etc...) este luat de fraier. Romanul a fost crescut sa asculte fara sa comenteze!. Aici e buba. oamenii nu-si cunosc drepturile. Citesc despre cum sunt obligati sa plateasca  asociatiile incalzirea pe care nu o foilosesc; sa avem pardon; cine te pune sa le inghiti galusca? Noi am renuntat si la Asociatie!!. Totul e contorizat! Nu mai platesc nimic; doar daca imi convine.Firmele mizeaza chiar pe faptul, ca tu nu o sa comentezi, ca vine asociatia , si-ti spune ca " trebuie" sa platesti, samd. Asociatia,are statut juridic. Exista angajati. cata vreme "pute" ceva, cineva castiga. Platesc doar fraierii. Si sunt multi...... fara suparare. cat de fraier trebuie sa fii , sa platesti pentru ca cineva se incalzeste de la radet(ex)  , si tevile trec pe la tine. Ai tu un contract cu aia ca esti obligat sa accepti tevile la tine in apartament? Poate cineva sa dovedeasca asta din pct de vedere tehnic??? nu cred ca radetul se baga la un asa proces... sau poate sunt asa de imbecili inginerii de pe acolo....Si la noi umbla vorba ca se polueaza cu centralele de apartament...dar toti taceau cand li se ARATA ca a scazut la jumate consumul de gaz metan si nu mai sunt nemultumiti.

Esti proprietar?????????

Atunci cine hotaraste la tine in casa???????????????????

In alta ordine de idei. A intrebat cineva la OPC cum sta situatia?Sa platesc ceva de care nu beneficiez???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu e chiar asa, un CET nu mai are randament pt 100 de apartamente, cam asta e problema, ori renunÈ›ă toÈ›i ori nu renunÈ›ă nici unu.

In plus mie unu îmi pare cam periculos cate o centrala termica la fiecare apartament si eu am centrala È™i pot spune ca este super ok dar la bloc e cam aiurea, nu cred ca Distrigazul poate oferii atâta necesar de gaze in unele cartiere din BucureÈ™ti, chiar si centrala de 24kw consuma ceva dar când sunt mii într-un bloc.

In BucureÈ™ti o să fie greu cu marea debransare si am mai spus întreÈ›inerea iarna nu e foarte scumpa, sau cel puÈ›in la apartamentul pe care îl am eu nu este .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aici e o problema mai adanca decat pare la prima vedere.

Oriunde in lume sa produci "la galeata" e mai ieftin decat cu lingurita.

De ce oare in orice oras mare din Germania, Austria, Suedia, Norvegia etc nu exista decat incalzire centralizata?

La incalzirea centralizata poti folosi o gramada de combustibili nu doar gaz (care iarna vine sau nu de la rusi) cum este intr-un apartament.

Problema e ca la noi RADET-ul are probleme cu transportul energiei nu cu producerea ei, se pierde la greu in tevile de 2000 de ani.

Intr-un oras n-ar trebui sa existe 2 variante, ori toti cu aia a masii pe cont propriu, ori toti la o incalzire pusa la punct, fara pierderi pe care sa le suporte utilizatorul final.

PS

La bloc notiunea de proprietar e destul de relativa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ maurice, probabil ca in tarile enumerate de tine pretul  gigacaloriei se reprezinta cam asa 80% costuri/5 % transport/5%salarii/5%investitii/5% profit. In Romanica sunt convins ca stii cam cum e calculat pretul...

PS

Notiunea de proprietar nu e relativa; la noi e interpretata de unii in asa fel incat sa le convina lor. Asta atat vreme cat li se permite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E foarte relativa.

La mine in bloc nu putem sa schimbam teava de apa rece de la baie ca un proprietar de mai jos nu ne da voie.

Stam de 5 ani cu presiune (dinamica nu statica) foarte mica si abia curge apa de te poti spala pe dinti. De dus e o adevarata poveste. Unde suntem proprietari aia de la 4 apartamente care vrem sa schimbam teava, pe banii nostrii si o baba nebuna nu ne lasa? Si exemplele pot continua cu terasa pe care si-a reparat-o singur socra-miu ca restul n-au vrut sa plateasca, scara zugravita de 7 apartamente din 15.

Era o vorba: Lucrul amestecat miroase a cac..at

Cam asta-i nivelul de proprietate inteles la bloc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie sa te stie toti vecinii de pe scara de frica. Eu asta am facut, de cite ori s-a ivit o situatie mai colorata: ba i-am strins mina administratorului de i-a parait, ba o palma grea dupa ceafa unuia pe care l-am salutat si nu mi-a raspuns, ba 'ciocanitul" cu o bita de baseball la usa celui de dedesubt cind s-a gindit sa dea gauri cu bormasina la 3 dupa-amiaza cind dormea baiatul, ba taiatul si aruncatul furtunului (pe strada) al unuia care s-a gasit sa ude trotuarul vreo jumatate de ora din apa publica a scarii si cite si mai cite. Din cauza unui singur apartament (al meu, ati ghicit) nu s-a pus antena+releu GSM pe terasa blocului. Si toata lumea imi tine usa la lift sa intru cind am bagaje, ma saluta ei intai si apoi eu, ala care urla in trecut  "LUMINA. LUMINA !!!" (si i-am spus ca-i rup capul ) atunci cind venea sa incaseze factura RENEL bate acum frumos la usa...

Cu faza de "proprietate" asa e - trebuie obtinut acordul multor locatari daca vrei sa "faci" ceva - insa ii conving eu, don`t worry about that  :D

A, in rest sint foarte... omenos  8)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa va povestesc si eu:

De cand m-am mutat in minunatul bloc,de vreo 8 ani,in perioada de iarna,la baie nu aveam caldura,in camere caldura abia daca se simtea,iar cu apa calda,dimineata mai ales asteptam si cate 15 minute sa vina.Am tot incercat ,cu vecinii "cei dragi",majoritatea pensionari,sa gasim diferite solutii de rezolvare,bineinteles ca nu sa facut nimic concret.

Singura varianta viabila pt. mine personal,a fost sa-mi pun centrala de apartament,si sa ma debransez de la radet,zis si facut.

-Am tras coloana de gaz separata pe scara pt ca nu era(cost total pana in casa 7000ron)

-Cumparat centrala 3000ron

-Instalatie in casa,doar tevi 2500ron

-Debransat radet 1100ron

Si acum dupa ce am investit 13600 ron,pt. a avea confortul dorit la mine in casa,vin astia de la radet si cu oprescu in frunte sa ma puna sa platesc si caldura vecinilor  ???

Frumos,asa oameni,asa tara.

PS:De ce oare nu am tupeul sa vand tot,si sa plec dracu din tara asta ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca pleci să ma iei È™i pe mine ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vecinii de pe palierul meu si-au pus toti centrale. Scoatem tevile si le duc la Termoficare la usa sa le duca la fier vechi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca pleci să ma iei È™i pe mine ;D

Stai linistit,ca nu plec pana nu-ti vopsesc V-ul :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand se da de greu, nu trebuie sa fugi, asa castiga ofticosii!

La mine pe scara cand m-am mutat, era haos, apartamentul pe care l-am luat era nelocuit de vreo 10 ani. cel de la etajul 3 statea cu ligheanul in casa. Am zis ca iau apartamentul, dar sedinta pe scara, fac acoperisul-pun si locatarii bani sau nu. 19 din 20 au fost de acord sa-l fac singur pe banii mei, si n-au pretentii la locul de pe bloc. Evident , persoana care dorea sa iasa in evidenta.... dorea sa vada cat costa, poate contribuie si ea. A primit un deviz facut ca pentru guvern-inclusiv pret pentru maturat si spalat dupa lucrare.A tacut ca mielul la vazul pretului...

S-a pus problema interfonului....cam la fel, doar ca acum erau vreo 5 sau 7 carcotasi. Eu am inceput lucrarile, iar la intrebarea -"eu cum intru in casa?"; le-am raspuns -"strigi la vecinul, sau pe franghie. A 2-a zi au venit si banii.

Contorizare apa rece.Intrebarea " cei care nu ne punem? raspuns" cu galeata!

Daca stii sa te impui, si sa demonstrezi ca e in favoarea lui, garantat va fi de acord.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0