nionut76

Volvo prezintă maşina care se parchează singură

25 posts in this topic

Salutare, am gasit asta pe net

Maşini de serie care frânează singure am mai văzut. La fel, am mai văzut şi maşini care se pot conduce singure pentru o scurtă perioadă de vreme. Şi am mai văzut şi maşini care se parchează singure, chiar şi atunci când şoferul nu se află înăuntru. Dar o maşină care se parchează singură şi interacţionează cu pietonii şi celelalte maşini în timp ce se parchează? Ei, bine, asta nu am mai văzut. Până acum.

Suedezii de la Volvo au un scop destul de clar. Până în anul 2020, ei vor ca maşinile pe care le produc să nu mai ducă la moartea nici unei persoane în cazul accidentelor rutiere. Pentru a ajunge la acest scop, compania suedeză a echipat deja modelele sale de serie cu o mulţime de sisteme de siguranţă, precum airbagul pentru pietoni şi SARTRE (Safe Road Trains for the Environment).

Iar acum, Volvo a mers mai departe şi a prezentat un sistem de parcare autonomă. Altfel spus, şoferul poate coborî din maşină, iar maşina va pleca spre parcare şi îşi va găsi un loc liber în care să oprească. E similar cu conceptul celor de la Audi, doar că tehnologia celor de la Volvo vine cu ceva în plus. Mai exact, maşina care se conduce singură poate să interacţioneze cu obiectele sau persoanele pe care le întâlneşte în cale.

Deocamdată, nu se ştie o dată exactă pentru introducerea în producţia de serie a acestui sistem, însă suedezii au spus că următoarea generaţie a SUV-ului XC90, care va debuta în 2014, va primi câteva dintre funcţiile oferite de sistemul de parcare autonomă.

Sursa :

http://www.promotor.ro/masini-noi/news/video-volvo-prezinta-masina-care-se-parcheaza-singura-10998140

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si cum la noi nu sunt parcari amenajate, o sa se plimbe masina singura, pana se termina combustibilul si apoi ramane in mijlocul drumului, ca ea nu stie sa parcheze pe trotuar, in gradina blocului, sau pe aratura :)).

Lasand gluma la o parte, in afara de franarea asistata, restul nu mi se par prea utile. Care mai este placerea condusului, daca masina merge singura (pilot automat adaptiv), parcheaza singura, franeaza singura, etc...Deja putem considera ca mergem cu autocar sau cu un tren mai modern, plin de gadgeturi

Parca vad ca or sa scoata masina, in care iti urci copilul, o programezi sa-l duca la scoala, apoi sa se duca la spital la ora 11:00 sa o ia pe soacra, sa o aduca acasa (sau nu :D) si apoi sa vina sa te ia pe tine de la munca :))

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Urmatorele gadgeturi : sa se programeze la revizii, sa sa duca si sa vina inapoi

ferchezuita, sa-si faca plinul si sa agate o suedeza blonda >:( de ziua ta ... :D

sa nu credeti ca veti scapa de astea ... ;D

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deabia astept masina care face totul singura, ce placere sa ai de la condus in trafic, gropi, dobitoci ce se cred zmei la volan si drumuri nemarcate corespunzator?

Asta vreau de la masina, sa fie un autocar personal, sa ma duca exact unde am nevoie cand am nevoie. Placerea condusului o simit in 1% din timp, cand se aliniaza planetele, nu e trafic, esti pe o bucata buna de sosea, si nu sta sa-ti pice nici o piesa la masina.

Macar masina care parcheaza singura nu trage pe 2 locuri ca nesimtita, sau pe locul de handicapat, sau sa blocheze carucioarele ori usa de la intrare doar ca sa fie mai aproape burtosul, nu parcheaza pe avarii pe interzis si alte magarii pe care le fac toti smecherii.

Cand vreau placerea condusului imi iau cateva ture pe circuit, masina lor, ii dau in gura pana nu mai poate si apoi masina mea autonoma ma duce acasa in comfort, nu aglomeratie, transpiratie ca autobuzul, si masina ma asteapta ea pe mine nu eu pe ea.

Fiabilitatea acestor sisteme va veni si ea cu timpul.

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unii chiar nu inteleg conceptul de "exercitiu de tehnologie" ?

Acelasi lucru s-a spus sigur acum zeci de ani si despre servo-directie, servo-frana, etc "Dar ce ? Eu nu pot sa invart de volan?".

E evolutia naturala si total normala a tehnologiei, iar in loc sa apreciem faptul ca AU CREAT ceva, noi tipic romanesc aruncam cu noroi in mai tot ce apare nou si nu ar fi aplicabil in tara noastra din cauza ca suntem cum suntem.

In fiecare topic cu inovatii trebuie sa aruncam cu noroi si cu argumente contra total pe langa, dar pe nici unul nu am vazut sa aprecieze munca care se depune ca sa creezi o astfel de tehnologie, indiferent ca tie ca persoana ti-ar fi sau nu utila, ca ti se pare folositoare sau nu, unii poate au impresia ca e banal sa concepi un soft, scrii cateva linii de cod si gata, ei nu e asa.

Parerea mea despre optiuni :

- Bravo pentru inovatie.

- As folosi functia probabil ocazional sau foarte rar.

Continuand si cu gluma :

Parca vad ca or sa scoata masina, in care iti urci copilul, o programezi sa-l duca la scoala, apoi sa se duca la spital la ora 11:00 sa o ia pe soacra, sa o aduca acasa (sau nu :D) si apoi sa vina sa te ia pe tine de la munca :smile:)

Pai si nu ti-ar conveni ? Sa poti merge si tu la o nunta sau chef linistit :) ?

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am condus dacia fara efort aproape 4 ani, si nu aveam bicepsii cat cosul de gunoi. Senzorii de parcare pt ce au mai fost inventati?

Uite scenariu, ajungi la munca, ai parcare subterana, de acolo pana la birou trebuie sa mergi 300m, ai intarziat deja 5 min la birou. a) Ai masina obisnuita, parchezi (te invarti ceva pana gasesti un loc liber), mergi de la masina la lift, de la lift la cladirea de birouri, e 9:15 sedinta a inceput trebuie sa intrii si sa te scuzi

B) ai masina smechera care parcheaza singura, te dai jos in fata biroului, se duce si isi vede de treaba, tu ajungi la timp la birou:P

Eu nu vreau masina autonoma pt ca nu stiu sa conduc sau sa parchez sau nu-mi place. Imi place foarte mult sa conduc, n-am probleme la parcare, dar una e sa faci ceva de placere si alta e sa faci de nevoie,cand mai ai si alte chestii mai bune de facut decat sa te invarti dupa loc de parcare.

Roberto a zis bine, asta e noul servo, servo parcare, e next level. Totul trebuie sa progreseze, nu putem sa ramanem la stadiul de acum 100 de ani.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Alex44, cand or avea suedezii gropi o sa faca si o masina Volvo care sa ocoleasca acele gropi .

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Servodirecţia a fost creată pentru camioane, iniţial. Ulterior, a fost implementată şi la autoturisme.

Putea la fel de bine sa fi fost creata si pentru avioane.Atata timp cat si=a dovedit utilitatea a fost implementata si pentru turisme.sau daca a fost initial conceputa pentru camioane..tu nu vrei sa o folosesti? Exact ca si parcarea asta...daca e utila..si va fi adoptata in viitor ca standard...cine stie..poate va fi implementata si pe biciclete!Ce..o sa zica careva atunci..ca nu e buna..ca a fost initial pentru masini? :-? Poate asa, vor invata si "ceafa lata"cum se parcheaza...ca sunt satul de parcari pe 2 sau chiar 3 locuri!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vreti sa spuneti ca nu ati prefera ca acesti "proşti-făcuţi-grămadă" (eu i-as numi nepriceputi) sa aiba functia asta la masina, sa nu trebuiasca sa stai jumatate de ora dupa ei pana parcheaza?

Sau vreti sa imi spuneti ca va place in mod deosebit sa va invartiti prin parcare , la vanatoare de loc liber, iar apoi sa uimiti audienta cu skilurile de parcatori, in loc sa folositi timpul ala in mod constructiv? ;D

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am ajuns la concluzia ca sunt de acord cu gadget-urile si automatizarile.

Noi inca nu vedem folosul aici dar eu am ajuns la concluzia ca dupa 2-3 ore de condus nu prea mai simt nici o placere sa tin covrigul in mana.

Asa ca, la drum lung pe autostrada sau alte drumuri plictisitoare, daca din cand in cand o sa mai vrea sa conduca si ea... chiar nu am nimic impotriva.

Parcarea e o problema si de multe ori dau ture ca nu sunt sigur daca intra sau nu pe un spatiu la limita. Iar daca locul de parcare e mai departe, decat sa ma ude ploaia sau sa sap transeu cu lopata in zapada pana acolo, prefer ca (macar sa incerce) sa vina ea la mine.

Problema ar putea aparea cand o sa vreau eu sa fac ceva si nu ma va lasa... dar pana acolo mai e mult. Problema alegerii si liberului arbitru...

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

"dar nu cred că se va ajunge niciodată şi nicăieri la acel nivel de civilizaţie încât, dacă o maşină goală e astfel setată încât să-ţi dea prioritate, şoferul real să nu profite şi să nu-i intre-n faţă."

Nu vor mai fi soferi reali atunci - noi vom fi niste...dinozauri :evil6:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cum oamenii cu mintea intreaga la cap nu se lupta cu prioritatea trenului la trecerea cu linia ferata, la fel nu stiu cine se va risca sa se bage in fata unei masini fara sofer. Deci primul instinct, de neincredere, va fi sa il lasi sa intre.

Oricum din testele pe care le-am vazut cu masinile autonome, cel putin intr-un oras ca Bucuresti-ul, va dura cel putin de 2-3 ori mai mult sa vina ea la tine decat daca ai scoate-o tu. Si un astfel de sistem odata scos pe piata, nu ai sansa decat sa il perfectionezi, altfel va fi scris in dreptul tau FAIL, ceea ce nu stiu daca Volvo isi permite in momentul asta.

Subliniez, sunt pro sistemelor care te ajuta, nu care iti impun... desi impunerea, in numele sigurantei e la un pas distanta.

Astazi am venit pe DN acasa si vreau sa va spun ca a fost din nou aleea crimelor; vant lateral puternic, rafale de ploaie consistente... restul se cunoaste: descarcerare, blocaje kilometrice, nervi, oameni morti si cum o moarte nu vine niciodata singura, alti morti dupa ea. Au fost mai multe girofare decat masini care au depasit...

Trageti voi concluziile...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca toate masinile ar avea sisteme anti-coliziune nu mai vedeai ce ai vazut tu cand te-ai dus spre casa .

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu am venit azi de la Poiana Brasov-Rasnov-Ploiesti-Bucuresti (pe vestita autostrada de 60 km intre Ploiesti si Buc) si am mers destul de repede - am plecat la 12.20 din Poiana si am ajuns in fata blocului la 15.00...pe toata ploaia si traficul si nu am vazut nici o sansa de descarcerare, girofare sau blocaje kilometrice...

Sa nu mai aud de DN1, ce mai cautati INCA pe acolo ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ajuta intodeauna... accidentele de vineri le-am prins dupa Ploiesti. Intre Azuga si Predeal au fost 3 dintr-o lovitura: Citroen, Hyunday si un Renault Clio de la Euroins, toate masini de clasa mica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunt curios ce iese când se strică actuatorul volanului. ;D

Probabil se dezactiveaza functia de self parking...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Heim, motor pe volan are Corsa B din 96 si nu prea se strica, asa ca ultima problema la sistemul asta este motorul electric ce roteste volanul .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Care din ele ? Trans AM-ul, Banshee-ul sau Shelby-ul GT500 ?

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca este al treilea topic deschis pe subiectul asta si cu videoclipul asta. Hai la mai multe :occasion18::occasion15:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca este al treilea topic deschis pe subiectul asta si cu videoclipul asta. Hai la mai multe :occasion18::occasion15:

Esti amabil sa le citezi si pe celelalte doua?

Eu nu am citit asta pe forum, dar mi s-a parut interesant si am transmis si celorlalti. Daca mai e, rog moderatorii sa stearga acest topic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esti amabil sa le citezi si pe celelalte doua?

Eu nu am citit asta pe forum, dar mi s-a parut interesant si am transmis si celorlalti. Daca mai e, rog moderatorii sa stearga acest topic.

Si mai era o discutie, in cadrul altui topic, dar nu o gasesc acum si nici nu am chef sa o caut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Topice contopite.Multumim de atentionare,Ionut!Acum puteti da mana si ciocni un pahar impreuna :occasion14:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunt curios daca un V40 "din asta dejtept" parcheaza si in locurile cu H de la hypermarket ? :D

Edited by Bogdan G

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now