mariusdaniel

Schimbarea din noi !

108 posts in this topic

In aceste zile framântate, in care intrebarile, frustrarile si mânia acumulata au rabufnit in orasele tarii, se cuvine ca fiecare dintre noi sa-si scruteze constiinta si sa vedem in ce masura noi insine vrem o schimbare, daca suntem pregatiti pentru ea, daca depinde sau nu de noi sa realizam o lume mai buna in care sa traim.

De aceea, ma gandeam sa dam glas si aici ( nu doar in piete ) problemelor pe care le avem, dorintelor noastre, precum si ideilor sau solutiilor pe care le consideram demne de impartasit intre noi. Macar aici, nu ne ciomagesc jandarmii… Astfel, am sa incep eu, cu un cadru mai general si cateva idei personale.

Off-ul meu personal referitor la situatia din tara noastra se referea in primul rand la complicarea inutila a sistemului fiscal. Mi-as dori ca domnii care lucreaza in Ministerul de Finante, colegii meidealtfel, sa inteleaga faptul ca sistemul fiscal actual nu corespunde realitatilor economice si sociale. Altfel spus, nu se respecta deloc principiul stravechi si sanatos al echitatii fiscale, intrucat se colecteaza enorm de mult de la foarte putini cetateni. Si nu de la bogati, cum ati putea crede ci de la putinii salariati care au mai ramas sa semneze lunar statul de plata. Circa patru milioane de oameni sustin aproape tot bugetul asigurarilor sociale si o parte importanta din bugetul de stat din taxele salariale. Beneficiari ? Ei si inca alte 18 milioane de concetateni. Apoi, sistemul nostru fiscal nu e structurat corect si nu e asezat asa cum ar trebui. Astfel, ar trebui sa se puna accentul pe impozite pe avere si nu pe achizitia averii. Asta a inteles de mai bine de 100 de ani King Gillete, cel care a inventat sistemul „vinde ieftin aparatul si scump consumabilele”. Tot astfel, daca este sa luam, bunaoara mult pomenita taxa auto, fiscul ar trebui sa fie fericit sa se inmatriculeze multe masini in România ( ieftin, asadar ), ca sa poata „vinde” scump ulterior, impozitul pe mijloace de trasnport, taxa de drum, parcarile si combustibilul ( pe care sa-l „umple” cu taxe de poluare cat vrea, caci atunci intradevar doar cei care polueaza vor plati ). Nu inteleg de ce sa platesc o taxa asa-zisa de poluare pentru o masina atunci cand o cumpar ? Poate nu merg cu ea si deci, nu poluez. In schimb, daca taxa e in combustibil, lucrurile ajung pe o cale fireasca. De ce mi se impoziteza la sange venitul din salarii si nu e impozitat venitul din tranzactii imobiliare sau din tranzactii auto ? Ca sa fie fericiti miile de bisnitari din domeniul auto si din agentiile imobiliare ? De ce sa obligi cateva sute de mii de angajatori sa evidentieze si sa retina fiecare, pe statele de salarii un numar de opt contributii sociale plus un impozit pe salarii, pe care mai apoi sa le puna intr-o declaratie lunara pe fiecare angajat, cand poti sa introduci o taxa sociala unica pe care sa o retii o singura data si sa-ti imparti tu apoi tortul cum vrei ? Comparativ, ganditi-va cum ar fi ca la chioscul de paine sa ti se ceara bani pentru energie electrica, salarii, transport, faina, apa, drojdie, contabilitate, tva… fiecare separat, pentru o biata paine pe care o cumperi ?

Ma opresc (deocamdata) aici, ca nu vreau acum sa intru in detalii. Am vrut sa sparg doar gheata.

As dori sa citesc in acest topic, nu doar probleme si nemultumiri ci si posibile solutii, idei personale, din orice domeniu, chiar si cu caracter politic. Politicul economicul si socialul nu pot fi perfect delimitate, ele se ingemaneaza si fac un tot unitar, conturand mediul in care ne ducem zilele. Hai sa-l facem mai bun !

Edited by mariusdaniel
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu as dori sa se investeasca cu profit banii rezultati din toate taierile. Sa vina cineva cu o strategie de dezvoltare si s-o aplice.

Sa se ofere alternative viabile , de bun simt, celor care sint daune colaterale ale reducerilor.

Guvernul asta doar taie . De oferit ceva in loc, nu ofera , nu propune nimic. Poate doar dispret .

Orice prost poate taia. Numai meseriasii aduc si progres. Meseriasi nu prea avem, si daca-i avem nu prea sint dispusi sa-si faca treaba pentru cistigurile oferite de guvern. Cum sa dezvolti o parte a industriei pentru 5000-7000 euro pe luna cind ai putea , si poti, lua 25000 de euro pe luna de la un privat ? Guvernul ar avea bani sa plateasca meseriasi, insa ar ramine ei fara papica...

Edited by iulirx
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adica, transparenta ! Sa stim câta economie se face ca urmare a unei reduceri bugetare si ce se face cu suma astfel economisita. Foarte pertinent. Sa se faca si o evaluare a masurilor si sa aflam rezultatele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu (inca) lucrez la stat.Sistemul e putred de sus pana jos. Toti directorii sunt niste incompetenti numiti politic, singura lor politica manageriala e "c-asa vrea muschii mei". Oamenii buni pleaca dezgustati din sistem, raman pilosii si amaratii cu credite. Am vazut cum se cheltuie banii europeni, cu dedicatie, pe proiecte imbecile si aberante (gen achizitie 10 GPS-uri cu precizie submetrica a aprox. 3000 euro bucata), doar pentru ca firma x avea un stoc de vechituri de care trebuia sa scape. Se da un om afara, se blocheaza postul respectiv, la 6 luni se infiinteaza altul cu dedicatie pentru un "nepotel". Intrati intr-un birou oarecare de la un minister oarecare, toate sunt pline de indivizi/individe care cara hartii intre departamente. Nu s-a schimbat nimic in 20 de ani. Aceeasi hartogaraie inutila, aceiasi angajati sictiriti si plictisiti, aceleasi cerinte tampite si formulare anacronice.

Trebuie un cataclism serios, nu mimat ca in '89, ca sa se schimbe ceva. Altfel suntem condamnati sa ne invartim in cerc.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si eu am lucrat la stat, pana in anul 1993. Eram tare mandru ( ce prostie ) ca ma numeam cercetator stiintific, dar mandria asta trecea prin stomac.

Mi-au trebuit 3 ani ca sa ma lamuresc cum sta treaba, iar când am vazut ca gunoierii au cerut si obtinut spor de rusine, ce ducea ca salariul lor sa-l depaseasca pe-al meu, am cerut intr-o sedinta la INCE ( Institutul National de Cercetari Economice ) sa primim si noi spor "de mândrie". Evident ca gluma nu a fost luata in seama si atunci am plecat la propria mea firma de contabilitate, infiintata cu cateva luni mai devreme. Nu mai stiu cum e la stat, asadar, de 19 ani. Dar banuiesc ca e foarte greu sa misti ceva acolo, insa nu imposibil.

Mai e o chestiune care imi da de gandit : nu stiu cum se face, dar la noi preturile bunurilor sunt in mare masura identice cu cele din tarile dezvoltate ( pe alocuri sunt chiar mai mari ), desi salariile sunt de cateva ori mai mici. Economic, ceva nu iese la socoteala. Toti producatorii se plang de costurile ridicate. Undeva, insa se arunca aiurea niste bani, din moment ce salariile individuale sunt mult mai mici decat la altii. Ori sunt mai multi salariati ( ineficienta ), ori sunt costuri datorate coruptiei si furturilor. Eu as inclina spre a doua varianta.

Deci, cum credeti ca s-ar putea aduce lucrurile pe fagasul normal in acest domeniu?

Edited by mariusdaniel
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa umila mea parere, nefiind in domeniu, preturile produselor sint ok dpdv al contravalorii muncii depuse pentru obtinerea lor.

Deasemenea, salariile multor cetateni nu reprezinta bine munca depusa in activitatea lor, si aici sint 2 cazuri : cei care obtin mai mult decit trebuie si cei care obtin mai putin decit trebuie. Mai exista si categoria celor la care salariul e conform cu munca depusa.

La nivel national, la nivelul produsului intern brut, tara produce ceva (bunuri, tehnologie, servicii, comert, educatie, sanatate, aparare, cultura, etc) care ar trebui sa se transforme intr-o ultima faza in bani.

Problema pe care eu cred ca o are Romania este ca o parte a ceea ce producem se pierde, nu se transforma in bani, sau nu se transforma asa cum ar trebui in bani.De exemplu sanatatea, invatamintul , apararea, turismul. Toate aceste ramuri ale economiei produc pierderi datorita proastei administrari si lipsei de viziune.

Aceste pierderi duc la micsorarea salariilor, pensiilor, investitiilor, cercetarii si dezvoltarii, impartindu-se inegal si , de cele mai multe ori , nedrept intre membrii societatii. La toate aceste pierderi se adauga , cu virf si indesat, toate pagubele cauzate de furturi si alte acte asemenatoare.

Guvernul asta manageriaza impartirea pierderilor si a furturilor, desi ar trebui sa aiba grija de transformarea corecta in bani a tot ce se produce in tara asta.

Daca as avea solutii , daca m-as pricepe, poate as intra in rahatul asta numit politica, insa nici nu ma pricep si mi-e si scirba.

Cum sa-i explic eu lui boc , igas, basescu si compania ca un student in care s-a investit ceva trebuie sa fie pus la munca sa aduca inapoi cu profit banii investiti ?

Cum sa-i explic eu lui becali avantajele nivelului cultural al natiunii ?

Si, mai ales, cum sa-i explic eu unui om amarit ca trebuie sa aiba incredere in mine c-o sa-l scot la liman, cind nici eu nu cred lucrul asta ?

ps. n-am mentionat tot ce se putea mentiona (de exemplu agricultura, mediul, si mai sint o groaza. Principiul , ideea ramin insa aceleasi)

O idee de cerinta ar putea fi :

in loc de "ne scuzati, nu producem cit furati" ar trebui sa fie "noi producem, voi furati"

Edited by iulirx
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chiar si daca cineva pus sa conduca un minister sau un domeniu oarecare nu se pricepe foarte bine la domeniul respectiv, macar ar fi bine sa aiba mult bun-simt. Sa asculte parererile specialistilor din domeniu si sa ia decizii in cunostinta de cauza. Sa nu uitam ca protestele anti Basescu au pornit tocmai de la o astfel de situatie. Macar RESPECT daca ne-ar acorda politicenii nostri si tot ar fi ceva pentru inceput. Sper ca macar acum, in ceasul al 12-lea sa invete toti politicienii ce inseamna respectul fata de natiune.

Evident, tot de respect tine si incetarea sifonarii banilor publici. Se tot plâng de criza economica, de faptul ca bugetul e limitat, dar banii se cheltuie de prea multe ori aiurea. A se vedea exemplul cu bugetul pentru ministerul de interne care e aproape egal cu cel al educatiei. Pe vremuri, cand eram elevi, traiam cu stresul ca urmeaza a fi ascultati.

Azi, dupa 22 de ani de democratie am inceput sa simt iar ca suntem "ascultati"...

Edited by mariusdaniel

Share this post


Link to post
Share on other sites

NU pentru reducerea salariilor si a pensiilor e vinovat acest guvern ! Astea sint masuri care TREBUIAU luate si reprezinta o dovada de curaj a lui basescu, lucru pentru care il respect. Aici s-a vazut comandantul de vas, care-si asuma riscurile.

PENTRU lipsa oricaror alternative la saracie trebuie blamat si schimbat regimul basescu. Pentru lipsa oricarei viziuni economice si a oricarei sperante in mai bine !

(aici s-a vazut, deasemenea, comandantul de vas, omul care se considera dumnezeu pe pamint)

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca solutie as propune ca votul , pentru cei care doresc acest lucru, sa fie personalizat. Daca cineva doreste ca sa se stie ca el a votat cu cineva , statul sa-i ofere o dovada.

Dreptul acelui cineva , impreuna cu alti indivizi care au votat la fel si doresc acelasi lucru, este ca poate (pot) da afara pe cine a (au) votat, daca se indeplinesc conditiile din momentul votarii, adica cei care doresc sa-l dea jos pe respectivul sa reprezinte macar 50%+1 din cei care la alegeri l-au votat.

de exemplu : cu basescu au votat 5.125.111 oameni. din acestia 3.500.000 au ales sa aiba vot personalizat. Daca jumatate + 1 din cei care l-au votat (adica 5.125.111 / 2 = 2.562.555+1 = 2.562.556 votanti) doresc sa-l dea jos pe basescu , atunci ei pot depune o cerere undeva, cu dovada de depunere, si cind se aduna numarul , pa basescu !

Ar fi o amenintare directa si fezabila. Si frica pazeste ! Nu mai spun despre faptul ca basescu , prin aceeasi metoda ar putea fi chiar condamnat la inchisoare.

E, ar fi buna o astfel de lege ?

retineti ca e greu sa manipulezi milioane de alegatori care au votat pentru tine.

retineti ca cel care vrea, ca dusman al tau, sa te bage in puscarie, sa te dea jos, e si el, la rindul lui votat de cineva, care , la fel , poate face acelasi lucru.

NU CUMVA ASA AR TRECE PUTEREA AIA DISCRETIONARA DIN MINA LOR IN MINA NOASTRA ?

Sa-i zicem legii : Democratie pe fata !

Sa oferim salarii de 20.000 euro lunar net unui numar de 100 parlamentari (50+50) + 1 presedinte , cu conditia aplicarii legii democratie pe fata !

Ia sa vezi surprize !

Te-ai duce pentru 880 de milioane vechi pe luna net sa fii parlamentar daca tu esti un neica nimeni si poti intra in, probabil, 1-2 ani in puscarie (pentru restul vietii) si si sa ti se confiste tot ce-ai primit si realizat cu ajutorul votului prostimii ? Iti mai permiti asa ceva ? INSA : CINE SI-AR MAI PERMITE ? Poate nu vom gasi 100 de parlamentari in tara, dar macar 25 tot gasim !

Si , uite-asa, vom avea doar meseriasi pe posturi cheie !

Edited by iulirx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand un neica nimeni are o shaormerie si vrea sa treaca la nivelul urmator, intra in politica. Da bani la un partid oarecare sa cumpere pufoaice, galeti si afise si asteapta sa primeasca insutit. Asta-i "democratia" la noi. Nu-l intereseaza salariul, ci statutul de primar, parlamentar sau ministru, din care poate sa dea telefoane unde si cui trebuie, sa-si faca soferii consilieri, amantele secretar de stat si soacrele femei de afaceri multimilionare.

Si nu cred ca se gasesc nici 25 de oameni cinstiti care sa-si asume riscurile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ala , neica nimeni , nu va mai candida ! (indiferent ca primeste sau nu bani de la shaormerie.) va primi multi ani de la cei care l-au votat inainte sa-i dea banii inapoi celui de la shaormerie.

Ai dreptate nici eu nu cred ca vom gasi 25 de romani. poate din import ?

Atunci de ce dracu' va vaitati ca astia sint timpiti ? Daca tu spui ca nici 25 nu gasim , ce pretentii ai de la astia 400 ?

votezi pentru sau impotriva legii democratie pe fata ?

da sau nu ?

Edited by iulirx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Votez pentru orice initiativa care ne poate scoate din rahatul in care ne invartim in cerc de 20 de ani. :)

Cine pune in practica initiativa asta, cat timp puterea legislativa si executiva e in mainile lor? :)

Se vor da Basescu, Boc, Udrea, Anastase, Ponta, Iliescu, Nastase, la o parte de bunavoie ca sa faca loc celor 25?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu are rost doar sa ne lamentam. Eu cred ca pentru a putea schimba ceva, trebuie mai intai sa decantam niste cai de actiune, niste solutii la probleme.

Primii pasi au fost facuti de protestatari in pietele Romaniei. Ei au identificat multe dintre probleme si vor o schimbare. Nu doar de presedinte, guvernanti sau parlamentari. Ci o schimbare de esenta, de mentalitate.

Cum se poate face asta ? Cum implementam revolutia morala pe care o proclama oamenii in piete ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu as dori macar Scoli, cu "S" mare !

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand un neica nimeni are o shaormerie si vrea sa treaca la nivelul urmator, intra in politica. Da bani la un partid oarecare sa cumpere pufoaice, galeti si afise si asteapta sa primeasca insutit. Asta-i "democratia" la noi. Nu-l intereseaza salariul, ci statutul de primar, parlamentar sau ministru, din care poate sa dea telefoane unde si cui trebuie, sa-si faca soferii consilieri, amantele secretar de stat si soacrele femei de afaceri multimilionare.

Si nu cred ca se gasesc nici 25 de oameni cinstiti care sa-si asume riscurile.

Din pacate draga Miron acest sistem functioneaza si in statele care au apa calda la "ghiveta", acolo se numeste "lobby" iar industria "lobistilor" este una de miliarde de euro/dolari, din pacate RO nu este din alta galaxie sau de pe alta planeta, acest sistem este universal valabil, unu vrea sa faca o afacere mare si angajaza pe John lobistu sa-i faca intrare la Mike senatorul iar acesta din urma face o lege care sa-l ajute pe Joseph omul de afaceri .

Sunt deacord cu schimbarea, sa vina unul care nu a furat pana acum, care sa fie ala ?

Ma amuz la culme cand il vad pe Ciorbea cum arata cu "dejtu", oare are memoria atat de scurta ? Cine a privatizat pe nimic Romania? Macar PSD-ul a privatizat ce a mai ramas pe bani grei nu pe nasturi iar PDL-ul nu a avut ce sa mai privatizeze .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate draga Miron acest sistem functioneaza si in statele care au apa calda la "ghiveta", acolo se numeste "lobby" iar industria "lobistilor" este una de miliarde de euro/dolari, din pacate RO nu este din alta galaxie sau de pe alta planeta, acest sistem este universal valabil, unu vrea sa faca o afacere mare si angajaza pe John lobistu sa-i faca intrare la Mike senatorul iar acesta din urma face o lege care sa-l ajute pe Joseph omul de afaceri .

Da, de acord cu tine, dar la aia cu apa calda la "ghiveta", lobby-ul este reglementat prin legi si (aproape) totul este transparent. La noi se primeste doar telefonul. Banii, caltabosii sau palinca se dau pe sub masa si ne miram de ce nu-s drumuri, gradinite si alte alea. Si la "aia", Mike mai e si condamnat daca face tampenii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu as dori macar Scoli, cu "S" mare !

Perfect de acord.

Un sistem de educatie performant ar salva ce mai poate fi salvat, adica viitorul !

Iata mai jos un link care demonstreaza acest lucru. Cum poate o natiune cu resurse naturale mult mai modeste decat România, sa ajunga la porsperitate .

http://www.edux.ro/data/articol/articol.php?id=478

Share this post


Link to post
Share on other sites

Studentii au primit cate 50 leuti sa vina in piata, cine sa le fi dat banii?

Asi fi venit si io, sase zile X 50 = 300 cam cat un plin de 99+ , da la ai

ca mine nu le da bani, asteapta sa vina din proprie inertie ...

PS : " Cu un presedinte chior

N -avem niciun viitor " - pancarta putatat de un "manifestant"

no coment

Edited by alexpopeystar68

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) O lista cu cine NU mai trebuie sa ajunga toata viata la guvernare.

2) Dupa asa-zisul guvern de tehnocrati, toti oamenii cheie: ministrii, sefi de departamente, etc sa fie doar de meserie, sa aiba cunostinta cu ce se maninca "chestia aia" care o conduce el.

3) Schimbarea a 99% din legile date dupa 1989, care sint foarte proaste, trebuie reformulate pentru cetateni, fara loc de nici o interpretare. Schimbarea multor articole din Constitutie, facute mai multe referendumuri pentru lucrurile cu adevarat importante.

4) Terminarea stupizeniei cu "asumarea raspunderii", am alergie deja cind aud asta prin parlament...

5) Puscarii pline cu hotii cei mari, nu pesti mici : de la guvernanti corupti pina la baroni locali. Tot ce s-a dobindit fraudulos sa se intoarca, intr-un mod sau altul la ...popor (da, vise si marmote invelind ciocolate in staniol...)

6) In fiecare "cincinal" sa se termine cite o autostrada...

Romania este o tara neguvernata economic dupa 1989, ci furata consistent. Ce numim sau credem ca vedem noi in cuvintul economie in Romania este o gluma proasta, dusa spre extremul prostiei...

Si mai sint...sute de mii de idei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce vrei tu draga Matrix nu se poate . :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce vrei tu draga Matrix nu se poate . :D

Ba se poate, Bogdan !

Eu stiu cat de greu ni se parea sa scapam de Ceausescu, credeam ca doar ,moartea naturala il va dobori.

De comunism, ce sa mai zic, nimeni nici macar nu indraznea sa spere. Si uite ca vremea a trecut si avem alte nazuinte, mult mai usor realizabile.

Se poate, daca vrem, daca avem credinta ca se poate, daca actionam.

Daca il luam pe "Nu se poate" in brate, atunci nici nu se va schimba nimic. Tocmai asta e esenta acestor proteste. Oamenii vor sa transmita mesajul ca nu mai vor sa fie doar o masa amorfa care accepta orice cu resemnare. Sunt constienti ca nu vor trai mai bine peste noapte. Am mai trecut prin asta odata in 1990. Lectia a fost invatata.

Edited by mariusdaniel

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Manifestantii" astia sunt in jur de 100-150, nu 1500 cat manca bors televiziunile,

eu trec mereu prin zona si vad asta; se focalizeaza imaginea pe grupul compact,

sunt profesionisti ai minciunii astia de la antene; cand au fost mai multi erau cu

gastile de la steaua si dinamo! nu reprezinta "poporu' adunatura, de asta nici nu

m-am sinchisit de ei; nici mie nu-mi plce marineru, nu mai suport sa-l vad pe sticla,

nici nu ma mai uit la actualitati, dar PE CINE PUNEM IN LOC?

ASTA E PROBLEMA ! dragii mosului ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dragul meu Marius, ce s-a intamplat cu Ceasca a fost lovitura de stat, nu a fost revolutie, si a fost directionata de "baieti" (aka rusi), pentru ca Romania scapase de datoriile externe, ba chiar imprumutase ceva state, si nah... clientii de la care nu mai iei dobanda nu-ti mai sunt de folos.

Chiar nu ti se pare ciudat ca elicopterul care il "salvase" l-a dus fix la judecata ?

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

In 16.12.89 erau deja cateva mii de rusi in tara, participanti la "revolutie" ...

... fraierii romantici (ca mine) au iesit in strada crezand in ceva imposibil ...

multi, prea multi au murit degeaba, absolut fara nicio vina iar criminalii nu

sunt nici acum, macar nominalizati ... sa ne intrebam cine e in spatele

"manifestantilor" ? e clar ca lumina zilei - psd si pnl - vor ciolanul sa-l

praduiasca asa cum au mai facut ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now