betty

Sunteti de acord cu obligativitatea anvelopelor de iarna in sezonul rece?

Sunteti de acord cu obligativitatea anvelopelor de iarna in sezonul rece?   72 votes

  1. 1. Sunteti de acord cu obligativitatea anvelopelor de iarna in sezonul rece?

    • Da
      64
    • Nu
      8

Please sign in or register to vote in this poll.

194 posts in this topic

Victor, bineinteles ca-si faceau treaba gardurile alea, dar daca le monteaza, nu-si pierd obiectul muncii firmele de deszapezire si fufele de la stiri? Tin minte cand eram mic, era zapada mult mai mare ca acum, taica-miu avea Moskvitch cu caucioace Victoria de vara-iarna care ziceai ca explodeaza la 80 la ora si n-am ramas odata inzapeziti. Acum se inchide A2 la orice vant mai puternic. De ce? Fiindca in loc sa planteze perdele de protectie si sa puna parazapezi, rahatii astia din guvern dau ordonante ca sa-si imbogateasca pretenarii.

http://www.realitatea.net/transportatori-ordonanta-cauciucurilor-de-iarna-va-scoate-din-tara-1-miliard-de-euro_770740.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

se pare ca s-a decis ca, fiind o masura tranzitorie, sa fie aplicata cu un termen de gratie, asa cum este normal. adica din iarna lui 2011.

ii va intrista pe cei care isi frecau mainile de bucurie ca multi semeni de-ai lor nu vor avea bani de anvelope(?!?!) si pe cei care s-au grabit sa puna acest deziderat pe seama lacomiei guvernantilor de a mai face un ban prin propriile firme de cauciucuri.

Edited by Sepukku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pana in la anul cand ar trebuia sa intre in vigoare legea o sa dispara PDL-ul de la putere cu varf si indesat .. Deja l-i se sapa gropile ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

...

3 la mana, sunt pentru anvelopele de iarna dar nu am nevoie sa imi spuna niste tampiti cand sa le schimb.

...

Pentru numele lui Dumnezeu si pentru a mia oara !!!! Nu pentru tine e data legea asta, si pentru tampitii care nu stiu ce inseamna roti de vara in toiul iernii!

Poti sa ai tu si mama caucioacelor de iarna, daca esti blocat pe un drum inzapezit intre 2 cretini cu cauciucuri de vara! Eu patesc asta in fiecare an... Sa vezi cum se holbeaza cate unul la JIP-ul lui cum patineaza din toate rotile si se scarpina in crestet ...In astfel de cazuri nu te salveaza decat decolarea verticala, si sunt sigur ca, oricat de Volvo e masina ta, nu are optiunea asta :)

ASTA e ideea legilor astora cu dotarea de iarna. Sa ii oblige si pe cei care nu inteleg cum e cu iarna pe sosele sa se afilieze unor reguli de bun simt.

Si, again, nu ma refer la Romania, ci la toate tarile care o au si o aplica. Ca nu e inventie a PDL_ului, astia s-au obisnuit asa de mult sa lase pe altii (altul) sa gandeasca pentru ei, ca nici nu mai stiu sa se semneze fara deget ridicat de la liderul de grup parlamentar...

A, enerveaza pe multi ca s-au scumpit anvelopele de iarna acum de cand cu legea asta? Pai normal, ca probabil marea majoritate credeau ca o sa mai traga de alea de vara inca cateva luni... Lasa sa plateasca! Ca sa nu mai zic de cerere si oferta, daca erau doar cativa astfel de cretini, nu cresteau asa de mult preturile...

De exemplu, pe mine nu ma deranjeaza preturile crescute,ca am un rand complet de roti de iarna de dinainte de lege. De ce? Pentru ca aveam o vaga banuiala ca, locuind in zona temperata, o sa existe si anotimpul numit "iarna", si ca masina cu care imi duc copilul trebuie echipata corespunzator ...

Eu nu stiu ce va tot revoltati la legea asta, care nu am inventat-o noi, ci o aplica jumate de Europa.

E ca si cum s-ar da o lege care spune ca nu mai e voie cu placute de frana uzate sub x mm de material frictionar, iar voi ziceti ca e vreun parlamentar care are firma de import placute, nu ca e normal sa ai si tu, si cretinul care trece cu coaja lui de masina pe contrasens pe langa tine sa aveti frane ca lumea...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oricum legea nu o sa se mai dea nici acum si nici la anul. Ne incurcam in tot felul de detalii gen saci de nisip, lopeti, lanturi, daca sunt suficiente 2 cauciucuri de iarna, daca all season merg, s-a spus ca unii se bucura ca altii nu au bani de caucicuri etc. Eu zic ca nu meritam o astfel de lege si nici sa nu o mai dea. Cu sau fara lege voi proceda la fel ca pana acum.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

la noi sint doar 2 tipuri de legi :

1. legi prin care se iau bani de la cei care muncesc

2. legi care ii ajuta pe guvernanti sa fure legal

legi de bun simt n-avem. si n-avem pentru ca sintem prosti ! (si multi)

ps. legea cu cauciucurile face parte din categoria 2.

taxa auto , din categoria 1+2

impozitele auto , din categoria 1.

Edited by iulirx

Share this post


Link to post
Share on other sites

O problema e modul in care se sunt gandite legile..

Da, sunt de acord cu obligativitatea pneurilor de iarna, mai bine zis interzicerea pneurilor de vara, dar "atunci cand conditiile meteo o impun" cum e in germania (unde legea spune zice si de lichidul de parbriz in sezonul rece), nu sa tranteasca vreun destept in lege "din octombrie pana in martie" sau "cat e transfagarasanu' inchis" si sa stea sapcaletii sa de amenzi in noiembrie la 20+ °C, ca zilele astea...

Dar o alta problema in tara asta e modul in care se aplica legile..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta cu anvelopele este ca si cum ai obliga un om fara posibilitati sa umbe imbracat business .

Soare , frumos .. "coafura rezista perfect" la fel si anvelopele de vara , plus ca deja iarna adevarata soseste prin ianuarie nicidecum in noiembrie si ne paraseste in martie .

Si sa nu mai vorbin de preturi la anvelope pe la noi . Saptamana trecuta eram in Bulgaria si mi-a sarit supapa de la roata , cum .. nu stiu , am avut noroc ca a sarit la 10 metrii de vulcanizare . Am dat pe 2 cauciucuri Pirelli Snow bla bla bla de prin 2008 uzate cam 50% 195/50/15 FIX 30 EURO cu tot cu echilibrat , desfacut antifurt cu dalta ca nu aveam adaptorul al mine , puse rotile de pe fata pe spate si ce a mai fost de facut acolo .

Edited by Brava

Share this post


Link to post
Share on other sites

@adrian daca tu poti sa juri ca ai intrat pe coclauri inzapezite unde nu intra nici aro cu cauciucurile tale de vara...acum 2 ierni dunlopuri noi noute de vara.la prima zapada nu puteam aproapre sa plec de pe loc.cand sa franez era un chin.o lasam in treapta 1 de viteza pana sa se opreasca motorul si doar atingeam pedala de frana sanie frate.ce distanta corespunzatoare sa mai pastrez fata de ala din fata???cat despre opritoarele alea de nameti de pe marginea drumului tot noi ne-o facem cu mana noastra.pe drumul botosani suceava iarna trecuta am vazut eu cu ochisorii mei cum de 2ori furau tiganii draciile alea.cand o sa intre doamne fereste vreunul in noi si o sa constatam ca ar fi putut opri daca ar fi avut cauciuri corespunzatoare sa vedeti ce mult ne-am fi dorit o lege!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cealalta masina (Suzuki SX4, garda 18cm) a stat nemiscata in parcare cat au fost si 2 fulgi pe jos. Nici cu balans nu puteai sa pleci, nici impins, nimic. De oprit la fel. Facea ABS-ul ca toate alea, EBD-ul se chinuia ca dracu sa o tina dreapta, si degeaba. Nu aveai directie, chit ca luai 3 grade de volan la 15 la ora. Cauciucuri de vara 205/60R16 Continental premium contact 2.

Am mers toata iarna cu smartul, 10cm garda, am facut zob spoilerul, era plug, cu cauciucuri 175/65R14 de iarna (marix ecology, 75 ron bucata din Practiker). 90km/h pe A2 in seara cand au inchis-o. Am depasit masinile de deszapezire si i-am tot dat. Fura un pic stanga dreapta prin santuri, evident, dar aveam directie, aveam frane, aveam control.

Daca vrei sa circuli iarna, PUNE-TI cauciucuri de iarna. Da , e absurda legea, sa te oblige asa orbeste sa le porti de la fix 1 noiembrie pana pe fix 31 martie, da la noi se face specula si au explodat preturile, dar daca nu iti permiti si nu poti suporta costurile de intretinere si uzura cauciucurilor mai bine stai acasa. Decat sa ajungi in jurul unui pom sau in fundul unuia cu cauciucuri bune care a oprit fara probleme...mai bine stai acasa.

Deci da, sunt de acord cu legea obligativitatii. Ar trebui sa se admita si anvelopele all season. Si ar trebui sa mai gadile perioada. Nu cred ca ar tine cu fraza "cand conditiile o impun" pt la noi "las-o ba ca merge si asa" e sloganul national.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E manevra, are vreun canadian cu cojones firma de caucioace, si vrea sa faca si el un ban...

Share this post


Link to post
Share on other sites

E manevra, are vreun canadian cu cojones firma de caucioace, si vrea sa faca si el un ban...

daca si la canadieni se mai fac manevre...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu nu cred ca poate fi numit cineva sofer acela care desi vede ca afara a dat ninsoarea si el sa pornesca la drum daca nu are cauciucuri de iarna. De altfel mie imi place sezonul de iarna, mai ales in zona mea (Suceava) caci iernile sunt cu zapada mai din belsig si mai putini soferi de " dumineca" care sa-si scoata masinile in trafic si implicit este un trafic mai lejer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

la noi s-a cam stricat vremea si avem doua anotimpuri(vara, iarna), deci prin urmare eu nu sunt de acord cu anvelopele "allseason" ci cu cele de iarna pt iarna si cele de vara(cu profil pentru sezon ploios) pt vara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

daca si la canadieni se mai fac manevre...

Sa inteleg ca nu ai urmarit discutia... :) Eram sarcastic!

Revenind la subiect:

Nu stiu cati ati vazut stirile de azi, asa ca va zic pe scurt: O gramada de idioti "impatimiti ai sporturilor de iarna" au plecat la Cota 1400 cu masinile, binenteles, dotate cu caucioace de vara. :mad:

A iesit un ambuteiaj de toata frumusetea, caruia i-au cazut prada inclusiv cei care aveu masinile puse la punct. Deci, cum sta treaba? Ala care a venit cu pitipoanca sa o dea cu placa nu stia ca zapada ... aluneca?

Legea asta este necesara. Pacat ca nu se aplica de anul asta, ca tare mi-ar fi placut sa ii vad pe mistretii - care se hlizeau azi la lumea care ii ajuta - cum mai si platesc pentru actiunile lor...

Va rog urmariti imaginile de azi (sunt prin reportajul asta) si comentati.

http://stirileprotv....-la-joseni.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Indiferent de legi si de pareri, indiferent daca ne permitem sau nu sa schimbam anvelopele in functie de sezon nu trebuie sa uitam ca in momentul in care ne-am urcat in masina viata noastra si a familiei depinde de patru suprafete cam cat o palma. Daca aceste suprafete unde anvelopele sunt in contact cu drumul nu i-si fac treaba atunci cand e nevoie, putem sa ne ruinam existenta! Hai sa nu o facem !!OK ? :excl:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mie unuia mi-e mai frica de cei cu cauciucuri de iarna ingrijorati ca nu le ajunge indicele de viteza T. Mai trebuie sa ne echipam si cu creierul de iarna cand vine sezonul rece.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Brava "Asta cu anvelopele este ca si cum ai obliga un om fara posibilitati sa umbe imbracat business ."

Imbracatul business e un moft, anvelopele sunt necesitate. Nu prea vad analogia.

@Sepukku "ii va intrista pe cei care isi frecau mainile de bucurie ca multi semeni de-ai lor nu vor avea bani de anvelope(?!?!) si pe cei care s-au grabit sa puna acest deziderat pe seama lacomiei guvernantilor de a mai face un ban prin propriile firme de cauciucuri." Chiar crezi in afirmatia asta?

Mai bine inchideti topicul pt ca au inceput sa apara replici cel putin ciudate (ca sa nu ma exprim prea brutal)

Share this post


Link to post
Share on other sites

din cite imi aduc aminte, la intrarea pe drumul spre cota (sau undeva pe parcursul lui) e plasat semnul care te obliga la cauciucuri de iarna...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca este vorba de acest semn DAR din păcate nimeni nu-l respecta, e vorba de indicatorul :lanțuri pentru zăpadă .

Oricum legea intra in vigoare abia peste un an asa ca ....

@Vadim nu te obliga nimeni sa mergi cu masina daca nu esti echipat, daca este sa sa gandim asa simplist inseamna ca si ITPul este tot un abuz din partea statului :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

De curiozitate, a ramas vreunul blocat ieri in pasaj la Baneasa? Credeti ca s-ar mai fi produs blocajul si zeci de tamponari numai in Bucuresti daca aveau toti ce trebuie pe masini?

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu am venit ieri seara de la Targoviste si am trecut pe linga X5, Q7, A6, n-spe bmw-uri, TOATE fara cauciucuri de iarna care pur si simplu se tarau pe sosea (cu 40-60 km/h) dar nici nu se dadeau la o parte... Erau doar niste amariti fara posibilitati, dar cu foarte mult c r e e r :pottytrain2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu nu am ramas blocat (de fapt nici n-am ajuns in Bucuresti). Dar cred ca tot s-ar fi intamplat: cauciucurile nu tin loc de creer (<_<). Nici in Dacie, nici in Audi sau BMW-u'.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nici Einstein nu cred ca ar reusi sa urce cu masina o panta plina de gheata. Conteaza si creierul, dar in cazul asta cred ca anvelopele conteaza mai mult. Am vazut in stirea cu pasajul un mercedes care nu putea sa plece de pe loc si un logan trecand pe langa el fara nicio treaba. Diferenta e din cauciucuri, care isi faceau foarte bine treaba la logan. Dovada clara ca in situatia asta poti sa ai mama sistemelor electronice pe masina, daca n-ai incaltat masina cum trebuie tot mai bine-si face treaba o masina chela dar cu "bocancei". Aviz alora care zic "Am esp/dstc si creier, la nevoie merg si fara roti"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nici Einstein nu cred ca ar reusi sa urce cu masina o panta plina de gheata. Conteaza si creierul, dar in cazul asta cred ca anvelopele conteaza mai mult. Am vazut in stirea cu pasajul un mercedes care nu putea sa plece de pe loc si un logan trecand pe langa el fara nicio treaba. Diferenta e din cauciucuri, care isi faceau foarte bine treaba la logan. Dovada clara ca in situatia asta poti sa ai mama sistemelor electronice pe masina, daca n-ai incaltat masina cum trebuie tot mai bine-si face treaba o masina chela dar cu "bocancei". Aviz alora care zic "Am esp/dstc si creier, la nevoie merg si fara roti"

Hehee, sigur ca ajuta cauciucurile de iarna. Dar daca ai cauciucuri de iarna si stai la 0.5m de cel din fata (eventual il si flashuiesti), nu ajuta: tot va fi accident. Pentru asta trebuie creier! Desigur, acelasi greier te ajuta si sa nu mergi iarna daca nu ai cauciucuri potrivite, sau sa sti ca altii cu cauciucuri nepotrivite o sa mearga pe la pasaj si o sa se blocheze. Sau cand, dupa o ploaie mai serioasa, acelasi pasaj e inundat (Einstein ar fi evitat pasajul :unsure:).

Eu doar am raspuns la intrebarea ta: s-ar fi intamplat daca toti aveau cauciucuri de iarna? Si imi mentin parerea: da. Pentru ca e prea putin creier pe drumuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now